Temat: Openwrt i serwer sms?

Witam
Czy jest możliwość uruchomienia na openwrt/Gargoyle PL serwera sms, który będzie pobierał dane z zewnętrznej bazy danych MySQL i na podstawie danych w niej zawartych(numer odbiorcy, treść) wysyłał smsy?
Jeżeli jest taka możliwość proszę o naprowadzenie, jak można to szybko i sprawnie wykonać.

Pozdrawiam

2

Odp: Openwrt i serwer sms?

To w sumie tylko kilku liniowy skrypt. Weź dane z bazy, wyślij przez gnokii. Wysyłanie masz na eko.one.pl, dane możesz pobrać klientem mysql.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

...lub wysyłanie poprzez SMS API któregoś z dostawców tego typu usług sms. Jest tego sporo na naszym rynku. Zakładasz konto, doładowujesz je i wysyłasz smsy za pomocą api - czyli nie potrzebujesz podłączać telefonu do routera.

4

Cezary napisał/a:

dane możesz pobrać klientem mysql.

Jak można pobrać dane z zewnętrznej bazy?
Czy klient mysql to będzie libmysqlclient?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie naprowadzające odpowiedzi.

5

Takie pytanie sugeruje że w życiu z mysql nie korzystałeś. libmysqlclient to tylko biblioteka. Sam program kliencki "do wykonywania eskueli" nazywa się mysql i jest w pakiecie mysql-server (serwera nie musisz uruchamiać, do niczego Ci nie jest potrzebny w tym przypadku).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Sugeruję zapytać programistów w www.serwersms.pl, mają dostępne api tak jak już wyżej zostało wspomniane i pomogą w integracji.

7

Witam

Jeśli mogę coś zaproponować to w tym wypadku znacznie prościej było by wykonać eksport bazy do pliku .csv i zaimportowanie go do panelu klienta SerwerSMS.pl, który jest gotowym narzędziem do wysyłki smsów. Innym rozwiązaniem może być napisanie skryptu wykorzystującego WebAPI: http://www.serwersms.pl/o,12-HTTPS_XML_API.html

Pozdrawiam
Jarosław Sapota
www.SerwerSMS.pl

8

Ja mogę polecić projekt http://smstools3.kekekasvi.com/

Używam od kilku lat, doprawda nie na openwrt, ale na linuxie smile