26

Odp: TL-WR1043ND - brak połączenia na wanie

Czyli wystarczy zwyczajnie najpierw, na oryginalny soft tp-linka wgrać ten stary soft (on zmieni bootloadera na taki który nie wyłącza portu wan), a następnie już można wgrywać OpenWrt (ew. znowu jakiś świeższy, oryginalny, a potem OpenWrt)?
Pytam, gdyż znalazłem taki opis:

My steps with a running OpenWRT:
1. flashed the device with a stripped original image (dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512) from  http://rghost.net/36040799
2. flashed the device again with the unstripped original image
3. flashed the device with a openwrt-factory image

Now my WAN port is connected.

Głównie nie rozumiem punktu pierwszego, a konkretnie "dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512".
Co to oznacza? Czy zwyczajnie wgrywać ten stary soft, czy trzeba jeszcze poczynić jakieś inne "zabiegi"?

27

Dokładnie tak jak napisane. Pierwsze wycina bootloader i przywracasz tym oryginał. Później tym z bootloaderem zrób robisz aktualizację, a później już openwrt czy gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Żeby rozwiać wszelkie moje wątpliwości chciałem jeszcze dopytać i bardzo bym prosił o wyjaśnienie "jak chłop krowie przy rowie" smile.
Czy mogę zrobić tak, że mając najnowszy oryginalny soft tp-linka, przez przeglądarkę wgrywam ten stary soft, a następnie przez przeglądarkę ponownie nowy soft tp-linka (z ich strony) i na koniec, również przez przeglądarkę wgrywam OpenWrt?

Czy też może, aktualizację do tego starego softu muszę zrobić z poziomu OpenWrt (w konsoli), a ciąg dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512 to jest jakieś dodatkowe polecenie aktualizacyjne?

29

Nie możesz. Nowy soft nie pozwoli na wgranie starszego.

Za długo by tłumaczyć. Masz: http://ecco.selfip.net/test/x/

Mając na routerze openwrt zrób upgrade obrazem o nazwie tplink.bin. Jak się zresetuje będzie oryginalny soft - wgraj na niego ten wr1043... To z kolei zrób upgrade bootloadera. Późnej znów wgraj openwrt z obrazem factory. Przynajmniej tak jest wg instrukcji.

To dd to wycięcie bootloadera z oryginalnego obrazu.

30 (edytowany przez FUTURISTA 2012-07-27 21:07:20)

Wielkie dzięki za cierpliwość.

Cezary napisał/a:

Mając na routerze openwrt zrób upgrade obrazem o nazwie tplink.bin.

Mogę to zrobić zwyczajnie, przez przeglądarkę, czy musi to być zrobione w konsoli, a jeżeli w konsoli, to jakie pełne polecenie jest potrzebne? Czy takie jak przy powrocie do oryginalnego softu (mtd -e firmware -r write code.bin firmware)?

Cezary napisał/a:

Jak się zresetuje będzie oryginalny soft - wgraj na niego ten wr1043...

Czyli tu, jak rozumiem, mając już jakiś oryginalny soft, przez przeglądarkę (innej możliwości chyba nie ma na oryginalnym sofcie) wgrywam wr1043..., tak?

Cezary napisał/a:

Późnej znów wgraj openwrt z obrazem factory.

Tzn. po wgraniu wr1043..., dalej mam jakiś oryginalny soft, ale już z dobrym bootloaderem, więc w tym przypadku, podobnie jak wyżej, OpenWrt factory wgrywam przez przeglądarkę, tak?
Pozdrawiam

31

3xtak w sumie.

32 (edytowany przez FUTURISTA 2012-07-28 08:10:23)

Chyba po nocnych przemyśleniach załapałem.
Obydwa softy (tplink.bin i wr1043...) to są te same softy, tylko ten pierwszy pozbawiony jest bootloadera i służy do powrotu do oryginału (przez mtd -e firmware -r write tplink.bin firmware), natomiast ten drugi to jest "pełen" soft, czyli z bootloaderem i jak póżniej go wgram to mi się nadpisze również bootloader, na ten dobry, nie wyłączający portu wan smile.

33

tak smile, przynajmniej w założeniach ma to tak działać.

34

... i działa smile.
Dziś wróciłem do domu, zrobiłem tak jak było wyżej opisane i wan na Gargulcu się zaświecił smile.

35

Trochę wzruszę ten temat, bo czyniłem wg niego i drugi raz napotkałem problem. Miałem gargoyle bez wan, wgrałem tplink.bin, wszystko było dobrze, na to ten kolejny wr1043nv1_de_3_9_17_up_boot(100331).bin i niestety już nie wstał router po tym. Po odpaleniu mruga 5 kontrolek równo i żaden failsafe, czy telnet nie mają szans. Więc rano po raz kolejny musze dopinać kabelki i flashować szeregowym. Lecz jak to zrobię znów zechcę mieć gargoyle i co wtedy zrobić?

36

rzuć o ścianę

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

37

Lub rzuć o podłogę.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

38

A jak wstanie to nie wgrywać cały czas oryginału (bo i po co).

39

Panowie

Linia TPSA, modem ZTE, Router 1043nd. Przejscie z oryginalnego softu (ostatniego) na ostatni dostepny Gargoyle.
Po restartach WAN podnosi sie tylko z "palca", lub po zwyklym kliknieciu "Zapisz zmiany" (bez ich modyfikacji) w Konfiguracji"

Czy aby prawidlowo zalaczal sie WAN musze przejsc sciezke:

1. tplink.bin
2. wr1043nv1_de_3_9_17_up_boot(100331).bin
3. openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin - ostani Gargoyle

Pozdrawiam

40

Nie. Jak masz pppoe to dodaj sobie ifup wan w /etc/rc.local bo gargoyle ma jakiś problem z czasem podniesienia takiego interfejsu.