1

Temat: Tinyproxy nie przepuszcza stron

W routerze 1043 mam zainstalowane tinyproxy. Przez kilka miesięcy działało poprawnie, tzn. po włączeniu routera strony leciały przez tinyproxy bez najmniejszego problemu. Teraz coś się stało, że tinyproxy po włączeniu routera nie przepuszcza stron.
Jak wydam w konsoli polecenie:

/etc/init.d/tinyproxy start

to tinyproxy już działa.

Na razie wpisałem w rc.local powyższe polecenie i strony się wyświetlają.
Kiedyś miałem podobny problem w squidzie, ale tam brakowało zdefiniowanych dnsów.

W konfiguracji połączeń sieciowych dla WANów mam zdefiniowane dnsy.
Co może być przyczyną, że tinyproxy przestało przepuszczać strony, czy problem jest w uruchomieniu usługi, czy też w dnsach ?
Czy można w tinyproxy zdefiniować dnsy ?

2

Odp: Tinyproxy nie przepuszcza stron

A po ip możesz pingować? Czy tylko dnsy padły?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na pingi odpowiada, poczta również działa. Nie działa tylko wyświetlanie stron jeżeli port 80 jest przekierowany na tinyproxy. Wcześniej tinyproxy działało, teraz po starcie routera strony pojawiają się w przeglądarce dopiero po wydaniu polecenia start dla tinyproxy.

4

Więc enable zrób dla tinyproxy.

5

Robiłem już w ten sposób:

/etc/init.d/tinyproxy stop
/etc/init.d/tinyproxy disable

/etc/init.d/tinyproxy enable

ale nie pomogło. Nadal po starcie routera tinyproxy nie przepuszcza stron.

6

Więc kiedy przepuszcza? Jak go zrestartujesz jeszcze raz?

7

Tinyproxy strony przepuszcza jak włączę router i wpiszę:

Działa do restartu, po restarcie routera znowu muszę wpisać powyższe polecenie.
Na razie dodałem wpis w rc.local, żeby po każdym restarcie routera nie musiał wpisywać start dla tinyproxy.
Chciałbym rozwiązać ten problem, bo przecież kilka miesięcy od instalacji tinyproxy wszystko działało poprawnie.

Gdy wystąpił problem - czyli po restarcie routera okazało się, że przeglądarka nie wyświetla stron, wykonałem następujące czynności:
1) ping - odpowiada
2) poczta jest odbierana, czyli problem dotyczy tylko przeglądarki
3) ponieważ mam w firewallu ustawione przekierowanie portu 80 na tinyproxy - wyłączyłem tą regułę i okazało się, że strony się wyświetlają
4) włączyłem regułę w firewallu i wykonałem dla tinyproxy: stop, disable, enabled i start - strony się wyświetlały w przeglądarce, ale tylko do restartu routera
5) po restarcie, gdy strony znowu się nie wyświetlały wydałem tylko start dla tinyproxy i znowu zaczęło działać

8

enabled czy enable?

start najnormalniej uruchamia tinyproxy, więc obstawiam mimo to że się po prostu nie uruchamia po starcie systemu.

9

Wyłączyłem w rc.local start dla tinyproxy i dałem samo enable. Na razie działa, po restarcie routera strony się otwierają.

Jeżeli już jestem w temacie tinyproxy, to czy w pliku filter dla stron, które mają być zbanowane, można zablokować podstronę. Na przykład jak wpiszę www.allegro.pl to blokuje dostęp do całego allegro, a czy można zablokować na przykład dział Bilety ?
Jak wpiszę

to niestety nie blokuje tego działu.

10

/bilety/ ?

11 (edytowany przez quart 2012-07-25 13:54:09)

Wpisywałem

/bilety/
/bilety
allegro.pl/bilety
www.allegro.pl/bilety

i w żaden sposób tinyproxy nie blokuje tej podstrony.

Dodam jeszcze, że po dopisaniu do pliku filter powyżej wymienionych tekstów, restartowałem tinyproxy.

12

/bilety/ blokuje wszystko co ma bilety w url. Tak samo jak działa /reklama/ czy /ads/