1

Temat: WNDR3700v2 zmiana firmware DDWRT do Openwrt (Gargoyle by Obsy)

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

poprosze o odpowiedź na szybkie pytanie do znawców tematu...

Czy mogę zmienić firmware z DDWRT bezposrednio na OpenWRT poprzez gui w ddwrt?
Jesli tak to którego firmware użyć

- factory.bin?
- sysupgrade.bin?

Jesli nie to czy powinienem użyć TFTP?

Jesli w ten sposób, to ponawiam pytanie...

- factory.bin?
- sysupgrade.bin?

Czy może jeszcze inaczej?

Czy musze może zmienić na stock firmware a potem poprzez factory.bin do sysupgrade.bin?

Proszę o wskazówkę.
Pozdrawiam
Marcin

2

Odp: WNDR3700v2 zmiana firmware DDWRT do Openwrt (Gargoyle by Obsy)

Użyj factory i przez tftp. Będzie całkowicie niezależne od tego co masz tam wgrane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziekuję za szybką odpowiedz Cezary.
Pozdrawiam
Marcin

4

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum.
Witam wszystkich bardzo serdecznie i myślę, że znajdę tu osoby z bardzo dużą wiedzą chętnych do pomocy.
Zapewne będę jednym z najstarszych „forowiczów” więc z góry proszę o wyrozumiałość i troszkę cierpliwości.
Nie chcę zakładać nowego tematu, a ze pytania dotyczą wgrywania alternatywnego oprogramowanie to zapytam tu.
Od kilku dni jestem posiadaczem wndr3700v2 i oczywiście docelowo chcę wgrać openwrt z gargoyle dlatego przeglądam i czytam poradniki jak zainstalować, jakie pakiety za co odpowiadają … Natrafiłem na pewien problem, na który nie znalazłem odpowiedzi ani na forum ani w Google, ponieważ wypowiadają się osoby które „myśląc, że znają odpowiedz wprowadzając chaos informacyjny” pytam u źródeł.
Jak już wspomniałem mam wndr3700v2 ale z rejonem Ameryka Północna, którego nie można zmienić w oryginalnym oprogramowaniu.  Dla tego regionu moc nadajników wifi, wynosi:
802.11b : około 30dBm/33dBm
802.11g : około 29dBm/32dBm
802.11g : około 29dBm/32dBm
W Europie jest to 20dBm dla każdego zakresu
Znalazłem oprogramowanie dla tego routera w dwóch wersjach (woord i ameryki północnej) które się różnią.
Jakie oprogramowanie należy wgrać (NA? Czy nie ma to znaczenia?)?
Czy wgranie oprogramowania (woord) pozwoli na wybór rejonu z listy? Czy trzeba będzie rejon przestawić w konsoli z palca? Jaki wpływ na pracę routera ma niezgodnośc oprogramowania z rejonem? Czy radia wifi pracują prawidłowo?

5

Dla 3700v2 nie ma już N/A i zwykłego. jest tylko jeden, który "wchodzi" i na te NA i zwykłe.
W moich buildach w konfiguracji radia domyślnie jest ustawiona polska, więc masz ograniczenie do 20dBm narzucone przez restrykcje crda. Możesz to zmienić ręcznie w konsoli, w gui opcji do tego nie znajdziesz.

Wpływu żadnego nie ma, poza faktem jakie kanały są dostępne i o jakiem maksymalnej mocy nadawania.

I muszę Cię wyprowadzić z błędu. WNDR3700v2 NIE MA radia pozwalającego nadawać z mocą 1W (30dBm). To co widzisz to tylko górny limit narzucony przez regulatory domain (crda) i nie ma nic wspólnego z fizycznymi możliwościami układu. Mimo że w niektórych przypadkach możesz ustawić np. 27dBm (na g, ht20 itd), to i tak nie zauważysz wzrostu mocy w stosunku do np. 17dBm. WNDR3700v2 ma radio  o mocy 17-23 dBm w zależności od kanału.

Niektórzy czytelnicy zaraz podniosą krzyk "ale jak to, przecież jak widzę 30!". Mi nie musicie wierzyć, spójrzcie na dokumenty komisji FCC dopuszczające urządzenie do użytku.

6

Dzięki za bardzo szybką odpowiedz
Pytałem tylko dlatego, że nie znalazłem odpowiedzi, a chciałem być pewien że po wgraniu openwrt z gargoyle będę miał prawidłowy rejon - Europę  (i moce nadajników- które są mi w zupełności wystarczające).

7

Przynajmniej jak wgrasz mój obraz to domyślnie będziesz już miał narzucone PL smile