1 (edytowany przez deluge 2011-06-09 08:14:20)

Temat: Linksys wrt160nl - - Gargoylepl firmware upgrade failed

nie wiem co jest nie tak, ale podczas próby wgrania firmware z gargoylepl "factory" od Ciebie Cezary, przez oryginalny firmware (www) za każdy razem wyskakuje firmware upgrade failed. Co ciekawe router się nie restartuje i funkcjonuje jakby nic się nie stało. Nie wiem czy jest coś nie tak z Twoim obrazem czy z moim sprzętem. Poradziłem sobie trochę naokoło, gdyż najpierw udało mi się przeflashować router obrazem dd-wrt webflash, a następnie obrazem gargoylepl (sysupgrade).
Masz pomysł czemu nie można flashować wrt160nl bezpośrednio z Twojego obrazu?

2

Odp: Linksys wrt160nl - - Gargoylepl firmware upgrade failed

Nic nie jest. Po prostu oryginalne firmware nie przyjmuje plików openwrt większych niż 4MB, a moje takie są. Jest o tym wzmianka w dokumencie o 160nl, że trzeba najpierw zainstalować oryginał z openwrt.org a później moje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nic nie jest. Po prostu oryginalne firmware nie przyjmuje plików openwrt większych niż 4MB, a moje takie są. Jest o tym wzmianka w dokumencie o 160nl, że trzeba najpierw zainstalować oryginał z openwrt.org a później moje.

Czytałem tyle razy i nie zauważyłem tej informacji, ale jak pokazać palcem to zobaczyłem ...  pomroczność jasna jakaś wink

4

Ja mam ten sam problem. Mam nowy router WRT160NL i nie mogę z poziomu oryginalnego firmware załadować do niego nawet obrazu "openwrt-ar71xx-wrt160nl-squashfs.bin" który liczy niecałe 3MB , czyli to chyba nie jest zależne od wielkości pliku. Czyżby nowe miały jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed załadowaniem alternatywnego firmware?

5

1. A oryginał możesz zapakować i zrobić upgrade
2. Jaki masz komunikat przy próbie wgrania openwrt?

6

Teraz już w ogóle nie mogę go uruchomić. Dioda 'power" miga z częstotliwością jakieś dwa do trzech na sekundę i router jest niewidoczny w sieci lan i wan. Podczas ładowania nie dotykałem go aż wszystkie diody się uspokoiły. po wszystkim sprawdziłem czy mogę wejść do wszystkich opcji oryginalnego firmware a następnie wyłączyłem. Teraz po około godzinie uruchomiłem go i już nie można nic zrobić Chyba padł po pierwszej próbie ładowania softu.

7

Jeżeli ma uwalony soft to on własnie ma uruchomiony serwer tftp. Więc zainstaluj sobie dowolnego klienta tftp  i wyślij mu oryginalny obraz na 192.168.1.1