1

Temat: MR-3220 podpięty za ubiquiti nanostation

Jest sobie taka siec radiowa, która rozsyła sygnał po stacjach klienckich opartych na airos. Nie mam dostępu do środka stacji, może bym zobaczył czy coś nie jest w środku namieszane.
Podpięty router mr3220 z oryginalnym wsadem działa prawidłowo. Natomiast nie mogę poradzić sobie z tym co się dzieje po wrzuceniu gargoyle'a. Pingi wychodzą w świat ale strony się nie ładują. Próbowałem już różnych ustawień ale to przekracza moje ramy czasowe na zabawę - jestem u rodziców średnio raz w miesiącu. Teraz chyba zabiorę go do siebie do domu i coś wymyślę na spokojnie. Jakieś pomysły? Jakie dane mogę wam podać dla ułatwienia?

2 (edytowany przez life 2012-07-01 07:04:48)

Odp: MR-3220 podpięty za ubiquiti nanostation

Skoro pingi chodzą a strony nie to 99% obstawiam że to DNS-y.
Najszybciej... ustaw u rodziców na kompie DNS-y od Googlo (podstawowy: 8.8.8.8 zapasowy: 8.8.4.4)

3

To coś innego. Próbowałem dnsy dostawcy, googla, opendnsy - zarówno ustawiane na routerze jak i na komputerze. Pingi ip i www lecą prawidłowo, natomiast strony nie wczytują się zarówno na różncyh komputerach z windows, ubuntu, telefonie. Zmieniałem zakresy podsieci, edytowałem pliki konfiguracyjne, wiele razy instalowalem firmware i za każdym razem pod gargoylem nie ma stron www. Wydaje mi się, że openwrt na ten router jest niedopracowane, bo jak inaczej to wytłumaczyć?

4

W takim razie obstawiałbym na MTU i MRU wink

5

Panowie, a istnieje możliwość dodania jakiegoś pluginu do Gargoyle, aby router ten (3220) działał w trybie APC z logowaniem po PPPoE? U mnie PPPoE jest jedynie po WAN, przydałaby się opcja po WLAN.

6

@adam_ruski:
1. może podawaj prawidłowy adres bo się odbija że taki użytkownik nie istnieje
2. od początku istnienia gargoyle nie było pppoe przez wifi. Więc o ile się da to całość robisz ręcznie przez modyfikacje plików konfiguracyjnych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.