Temat: MR3420 - wgrałem obraz zrobiony imagebuilderem i chyba brick?

Witam ! Chciałem uzyskać trochę miejsca na dodatkowe rzeczy typu cdc ether, 3ginfo i postanowiłem zrobić sobie obraz z samym backfire jako że kompilowałem jakiś czas temu dla TL-wr740n i WRT54gs.

Mając zrobionego imagebuildera dla ar71xx zrobiłem make image Profile=mr3420v1, tj. tym konfigiem predefiniowanym i szcześliwy zastąpiłem gargoyle pl nowym softem przez www bez zachowania plików konfiguracyjnych.

No i teraz router wstaje, odpowiada na pingi na 192.168.1.1, ale nie moge się zalogować ani przez telnet ani przez ssh - connection refused - i niestety tak samo w trybie failsafe !

Co mogło pójść nie tak?

Czy teraz pozostaje tylko dolutować serial?

2

Odp: MR3420 - wgrałem obraz zrobiony imagebuilderem i chyba brick?

W failsafe też tak masz? Jeżeli tak to już nic nie zrobisz - serial tylko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Sitheek 2012-07-15 12:10:01)

OK , jełopem jestem jak zwykle ja ..............

po wpisaniu na komputerze ipconfig /all okazało się że zainstalowało mi virtualna karte sieciowa Vmware Vmnet8 z adresem ocztwiście 192.168.1.1 i to ona odpowiada zamiast router.

Po podłączeniu routera do innego kompa oczywiście telnet i ssh działa jak powinno smile

Niech to będzie przestroga dla innych żeby nie zaczęli od dolutowania seriala jak ja smile

Apropos seriala, czy żeby się podłączyć to wystarczy taki kabelek konwertujący na usb jak do reanimacji dysków seagate (przez serial)?

Czy trzeba koniecznie wstawiać ten rezystor 10k pomiedzy 3,3v i pin 1 tak jak piszą na stronach wiki openwrt?

Na routerze uproszczonym mr3220 serial jest troche w innym miejscu, czy tak samo się go podłacza jak w mr3420 - rezystor 10k itd ?

4

Apropos seriala, czy żeby się podłączyć to wystarczy taki kabelek konwertujący na usb jak do reanimacji dysków seagate (przez serial)?

tak

Czy trzeba koniecznie wstawiać ten rezystor 10k pomiedzy 3,3v i pin 1 tak jak piszą na stronach wiki openwrt?

zależy od kabla, zwykle tak
I ostatnie pytanie - tak.

5

OK ! Sukces, konsole działają znakomicie na obydwu routerach MR 3420 i MR 3220.

W obydwu przypadkach trzeba było wstawić ten rezystor 10k pomiędzy pin 1 i pin 4. Używałem konwertera usb CA-42.

Czy taki port (po dorobieniu oczywiście na stałe konwertera na max232) można wykorzystać jako normalny rs - wyłączając jakoś tą konsolę ?

Czy jak ktoś po mistrzowsku jakimś sposobem uwali bootloader u-boot, to ma już tylko stylową podstawkę pod kwiatek ?
Nie zauważyłem tam na płycie pamięci flash takiej tsop 48 - jest tylko procek, chyba ram i chipset do radia. Jtaga też chyba brakuje ?

6

Jest flash, to ta mała kostka. Jak uwalisz uboota to zostaje tylko wylutowane pamięci i flash na zewnętrznym programatorze.