Temat: OWFS i 1wire na GPIO

Cześć,
czy ktokolwiek (Cezary?) próbował uruchomić owfs z parametrem --w1, czyli z magistralą 1 wire wlutowaną w port GPIO?
U mnie efektem jest wyłącznie to:

root@Gargoyle:~$ owfs --w1 -m=/tmp/w1
DEFAULT: owlib.c:LibStart(54) No valid 1-wire buses found

mam wersję owfs2.8p4-2
prawdopodobnie czegoś nie skonfigurowałem prawidłowo, chociaż w sieci zauwazyłem wiele tematów mówiących o tym, że owfs z --w1 nie za bardzo chce współpracować

Dotychczasowo używałem odczytów bezpośrednio z /syb/bus/w1 ale teraz chciałem dołozyć do magistrali ds2438 i chciałem przyrzucić się na owfs, bo jest wygodniejszy. Zresztą nie wiem czy w ogóle jest możliwe odczytywanie danych z tego DSa bezpośrednio.

2

Odp: OWFS i 1wire na GPIO

A zrobiłeś 1wire pod systemem? Przez załadowanie modułu odpowiedniego? Czy założyłeś że owfs będzie wiedział pod które gpio to jest podpięte? smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: OWFS i 1wire na GPIO

tak jak pisałem, wcześniej wszystko było zrobione według tego poradnika http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2#magistaralawire i działało (działa nada zresztą). W dokumentacji owfs jest napisane, że program korzysta z skonfigurowanych modułów jądra, myślałem że skonfigurowanie 59-w1-gpio-custom wystarczy. Zresztą mam wrażenie że owfs jest słabo udokumentowane.

Rather than talk to the 1-wire bus masters directly (e.g. over a serial port or USB port), we could use the linux kernel's "w1" abstration layer.