Temat: tp-link TL-WA801ND - spadek mocy

Witam.
Mam uruchomionego TL-WA801ND w trybie AP. Mam do niego wpiętych dwóch klientów. Na klientach miałem moc sygnału w granicach 32 db i 19 db. Po burzy spadła moc odpowiednio 21 db i 14 db na klientach. Wymieniłem zasilacz na inny ale nie pomogło.
Czy padł moduł wifi? Kwalifikuje się to do serwisu?

2

Odp: tp-link TL-WA801ND - spadek mocy

Dostałeś przepięciem po urządzeniu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

tego nie wiem, była burza, w logach nic nie mam a router działa stabilnie, dodatkowo ethernet połączony przez NETPROTECTOR który jest uziemiony

4

może być że mam jedną antenę uszkodzoną?

5

Oddaj na gwarancję nie wspominając o burzy.

6 (edytowany przez tomi513 2012-07-09 17:32:26)

TL-WA801ND oddać na gwarancję? Co mam napisać w przyczynach awarii?

7

Że sygnał słabnie z niewiadomego powodu...

8

jak mogę się ustrzec przed burzą mimo że posiadam NETPROTECTOR? Są zabezpieczenia na anteny?

9

Mnie nie pytaj czy to od burzy czy nie. Sam to stwierdziłeś że "po" tak się stało.

10

bo tak się stało, już 3 router mi poleciał i jestem na to uczulony, zaraz po burzy przejrzałem wszystkie urządzenia i nie podobało mi się moc AP.
To jak mogę zabezpieczyć urządzenia?

11

Teoretycznie zrobiłeś wszystko co mogłeś. Teraz odłączaj po prostu urządzenia podczas burzy.

12

tomi513 napisał/a:

To jak mogę zabezpieczyć urządzenia?

Nie stosować tego typu urządzeń jako AP i Client podłączonych do zewnętrznych anten (ten sprzęt jest pod tym względem cienki i się do tego nie nadaje-najlepiej stosować AP- Ubiquiti Networks). Oprócz zabezpieczenia ethernetu, uziemić antenę na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie aby miała zwarty obwód dla prądu stałego.

13 (edytowany przez tomi513 2012-07-10 07:10:41)

zgadza się, miałem już Ubiquiti Networks BULLET M2-HP i musiałem go oddać bo nie był kompatybilny z urządzeniami tp-link. Tam gdzie stosujesz Ubiquiti na klientach też powinno być Ubiquiti. Przy 3 klientach nie opłaca się w takie urządzenia  inwestować.  Anteny raczej nie chce uziemiać z tego względu że wydaje mi się że będę ściągał pioruny.
Jaki spadek w db będę miał na 2-3 m  kabla H155?.
Jakie stosujecie obudowy żeby urządzenie się nie przegrzało?

14

@ Cezary z tego co zauważyłem ten uszkodzony TP-LINK chyba nie skanował mi wszystkich kanałów. Teraz jak podłączyłem innego widzę inne ssid w sieci. Możesz mi powiedzieć co napisać w przyczynach awarii?

15

Nic. Nie widzi sieci, nie można się połączyć. Do niczego innego się nie przyznawaj.

16

jak napiszę tak to będzie poprawnie?
sygnał słabnie z niewiadomego powodu, nie widzi niektórych ssid.

17

Może być.

18

tomi513 napisał/a:

zgadza się, miałem już Ubiquiti Networks BULLET M2-HP i musiałem go oddać bo nie był kompatybilny z urządzeniami tp-link. Przy 3 klientach nie opłaca się w takie urządzenia  inwestować.  Anteny raczej nie chce uziemiać z tego względu że wydaje mi się że będę ściągał pioruny.
Jaki spadek w db będę miał na 2-3 m  kabla H155?.
Jakie stosujecie obudowy żeby urządzenie się nie przegrzało?

To zdecydowanie wyłączaj urządzenia od prądu podczas burz. Ja Mikrotika mam zamkniętego w aluminiowej obudowie już ponad 2,5roku, zamocowanego na maszcie komina domu (wszystko oczywiście uziemione, dodatkowo LAN na dole-problemów do tej pory nie było żadnych). Co do kabla H-155 to jego tłumienie jest na poziomie 0,4dB na m.

19

ja mam AP zamkniętego w hermetycznej puszcze prądowej plastikowej, mam obłożone w środku gąbką przed niskimi temp. Wydaje mi się że chyba zrobiłem błąd obkładając w środku gąbką? Jak zdejmowałem AP to cały był gorący.
Jak byś uziemił tą antenę http://www.tp-link.com/en/products/deta … L-ANT2412D ?

20

tomi513 napisał/a:

Anteny raczej nie chce uziemiać z tego względu że wydaje mi się że będę ściągał pioruny.

Nie no, litości. Niby czemu miałby ściągać pioruny. Zainwestuj w instalacje odgromową i się nie przejmuj.