Temat: Internet UPC i openwrt

Witam,

Czy ktoś ma internet z UPC? problem jest taki ze nie wiem czy modem ktory otrzymam od upc bezproblemowo skonfiruguje z tplinkiem wr-1043nd z openwrt ?  Prosze o pomoc

2

Odp: Internet UPC i openwrt

Ale jakie mogą pojawić się problemy? Przecież jeżeli do modemu możesz podpiąć inny router z oryginalnym oprogramowaniem to z OpenWRT nie będzie żadnego problemu.

3

Nie wiem czy modem UPC da sie ustawić na bridge i to idzie przez PPPOE(do routera)?

4

Nie ma problemów z UPC, ja mam modem DSL.

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

5

Upc chyba nie dostarcza internetu po łączach telefonicznych, więc nie ma mowy o DSL i PPP.

6

Mam internet z UPC. Dostałem od nich router Thomson TWG870U. Chodzi z nim TP-Link WR-1043ND z openwrt w trybie client. Nie ma żadnego problemu.

7

bosskg napisał/a:

Mam internet z UPC. Dostałem od nich router Thomson TWG870U. Chodzi z nim TP-Link WR-1043ND z openwrt w trybie client. Nie ma żadnego problemu.

A jaką masz wersję softu? Ja mam  STBA.01.50 i nie mam w lewym menu opcji 'Switch Mode'. Podobno w STBA.01.41 była: https://discussions.apple.com/thread/33 … p;tstart=0

8

UPC, jak kazda kablowka dosyla sygnał po kablach telewizyjnych w standardzie DOCSIS. Domyslnie modemy pracuja w trybie bridge, na wyjsciu jest zwykly ethernet. Od UPC dostajesz zewnetrzny adres IP, ktory odnawia sie (zmienia) raz na kilka tygodni. Ja mam TL-WR1043ND z OpenWrt  i na laczu 30/3 Mbit/s dziala bez zadnych problemow.

9 (edytowany przez insert 2012-07-05 17:47:42)

gierma napisał/a:

Domyslnie modemy pracuja w trybie bridge, na wyjsciu jest zwykly ethernet. Od UPC dostajesz zewnetrzny adres IP, ktory odnawia sie (zmienia) raz na kilka tygodni. Ja mam TL-WR1043ND z OpenWrt  i na laczu 30/3 Mbit/s dziala bez zadnych problemow.

Ja byłem w Aster i teraz dali mi modem z routerem, który nie ma możliwości działania w trybie bridge. Mam to samo co tu: http://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.ph … 277#104277

EDIT:
Będę musiał złożyć reklamację że nie możliwości uzyskania publicznego IP na urządzeniu końcowym, tak jak tu pisali http://aster-forum.info/instalacja-i-ud … ce-bridge/

10

insert napisał/a:

A jaką masz wersję softu? Ja mam  STBA.01.50 i nie mam w lewym menu opcji 'Switch Mode'. Podobno w STBA.01.41 była: https://discussions.apple.com/thread/33 … p;tstart=0

Mam taką samą wersję softu. UPC automatycznie zdalnie aktualizuje soft. Również nie ma tej opcji w menu.

11

bosskg napisał/a:
insert napisał/a:

Mam taką samą wersję softu. UPC automatycznie zdalnie aktualizuje soft. Również nie ma tej opcji w menu.

I czy masz mozliwosc zalogowania sie ze swiata na swoj router czy tylko na modem? Wedlug regulaminu ma byc mozliwosc uzyskania publicznego IP na urzadzeniu koncowym

12 (edytowany przez TTD 2012-07-06 08:51:37)

insert napisał/a:

Wedlug regulaminu ma byc mozliwosc uzyskania publicznego IP na urzadzeniu koncowym

A zgłosiłeś przy podpisywaniu umowy, że chcesz mieć publiczne IP? Jak nie, to domyślnie dostajesz wewnętrzne. Zawsze możesz się zalogować na ich stornie i zmienić w parametrach usługi że chcesz zew IP. Być może takie ustawienie dopiero spowoduje zmianę konfiguracji modemu.

A jeśli nie chcesz korzystać z ich kombajnu all-in-1, to poproś o wymianę jego na zwykły modem, bo router przecież masz. Chyba że za tego Thomsona płacisz jakiś miesięczny abonament za dzierżawę... to wtedy już lipa.

13

Uprzejmie informuję że obecnie UPC dla nowych umów nie daje w żadnym wypadku samego modemu a jedynie modemu-router (ja dostałem Technicolor TC7200). Składałem reklamację że nie mogę uzyskać zewnętrznego IP na urządzeniu końcowym. Poinstruowano mnie że mogę przekierować porty lub włączyć DMZ:)
Rozwiązuję umowę w tym tygodniu bo zgodnie z regulaminem mam na to 10 dni od podpisania umowy poza biurem obsługi klienta.

14

A jednak przy wizycie w UPC z wypowiedzeniem umowy pani już chciała umawiać wizytę technika z normalnym modemem. Więc może w ten sposób trzeba do nich podejść. Ja już czekam na inną osiedlową sieć która prócz IPTV ma też łącza symetryczne 100Mbit.
Za to internetu nie było chwilę po złożeniu wypowiedzenia.

15

Przy zamawianiu usługi w UPC trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie chcesz wifi. Na infolinii powiedziałem panu, że wyproszę technika za drzwi jak przyjdzie z jakimś thompsonem czy innym wynalazkiem. I co? technik przyszedł z nówka CISCO EPC3208 smile

16

Do mnie przyszedl technik ok. rok temu w Thompsonem ... juz wszystko podlaczyl i jak wyjal to cos z podelka to szybko wyszedl odemnie bez podpisanej umowy. Nastepnego dnia dzwonia co sie stalo, itd. Tego samego dnia przyszedl znowu z jedyna prawidlowa opcja - modemem Cisco smile

17

Te wielkie korporacje mają jakieś chore zasady.
Mieszkam w Gnieźnie, też ma kablówkę, łącze 50/2 za 49polskich i ZAWSZE tylko modemy Cisco, autoryzacja po MACu i ip dozgonne.
Zero kłopotów.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

18 (edytowany przez legómina 2013-03-15 16:14:46)

Ja właśnie stałem się "szczęśliwym" posiadaczem modemo-routera Technicolor (internet 60 mbit). Początkowo byłem bardzo zadowolony bo stwierdziłem, że zawsze to jedno pudełko mniej, wifi 5GHz i ogólnie, ale jak zobaczyłem panel konfiguracyjne to mi ręce opadły. Stabilność transferów też nie jest najwyższa...
Chciałem się Was poradzić, czy router tp link 740n z openwrt poradzi sobie z przerutowaniem ruchu 60 mbit i jednoczesnym zarządzaniem pasmem (jeden z komputerów potrafi nawiązać ze 2 tysiące połączeń wink Jeśli to nie będzie problem dla tp linka to składam reklamację i będę walczył o Cisco smile Do tej pory miałem internet 8 mbit i nie było większego problemu, ale teraz wymagania rosną, przybyło też kilka urządzeń - m.in. NAS, TV, media player.

19

Szczerze mówiąc to nie wiem czy Ci 60Mbps przeniesie - strzelam raczej że obetnie trochę z tego. Ale to łatwo sprawdzisz, po prostu podłącz...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

20

1043ND dziala z 50megabitami, po radiu jak i kablu, maja podobne parametry

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

21

legómina napisał/a:

Jeśli to nie będzie problem dla tp linka to składam reklamację i będę walczył o Cisco smile

Tylko od razu ich "ciśnij" i strasz rozwiązaniem umowy. Cytuję odpowiedź z reklamacji:

uprzejmie informuję, że Pana zgłoszenie zostało skierowane do Działu Wsparcia Technicznego w celu weryfikacji. Uzyskałam potwierdzenie, iż specjalista ww. działu nawiązał z Panem kontakt telefoniczny.

Podczas rozmowy w dniu 07.03.2013 przekazano Panu niezbędne w sprawie wyjaśnienia i informacje. Potwierdzam, że aktualnie nie oferujemy modemów lecz tylko modemo-routery.

I to czyste kłamstwo bo tak jak wspomniałem, przy składaniu wypowiedzenia zaproponowano mi czysty modem, a wczoraj wychodząc z bloku mijałem pana technika z modemem Cisco w ręku. Widocznie ktoś z sąsiadów ich przycisnął dobrze:)

22 (edytowany przez arti1980 2013-06-15 21:57:56)

Witam,
Dostałem w UPC router technicolor TC7200 od paru dni walczę żeby podłączyć TL-WR1043ND z Gaygorle'm smile Ten technicolor jest tak poblokowany że nie wiem co jest wpuszczany do sieci a co nie wiec wole podłączyć TP-linka ale jest problem po podłączeniu z Lan (technicolor) do Wan tp-linka nie ma łączności - diody się świecą ale żadne pakiety nie przechodzą. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak rozwiązać ?? Bo jestem gotów składać reklamacje w UPC.
Pozdrawiam.

23

Przepraszam, że się wcinam w temat, ale czy ktoś wie jaki sprzęt daje multimedia? Kiedyś chyba dawali modemy Motoroli.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

24

@arti1980: jeśli ten techicolor działa poprawnie po podłączeniu do kompa to na WR1043ND z Gargusiem podmień MAC adres z karty sieciowej kompa.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

25 (edytowany przez arti1980 2013-06-17 21:39:07)

@mikhnal Dzięki za podpowiedź. Pomogła aktualizacja do najnowszego Gargusia chcoć miałem poprzednią wersję. Może jakiś chochlik w konfiguracji się dostał dlatego nie działało. Uffff 6 dni główkowania.
Pozdrawiam.