1

Temat: Jaki mini-sprzet do OpenWRT ?

Dojrzalem w koncu do tego, aby wymienic swjego routerka Asusa WL500 na dwa urzadzenia :
1) jeden malutki sprzet do odczytu z 1wire
2) drugi sprzecik do GSMa, WI-FI itp (kupie jakiegosc thin-clienta).

No i pytanie co do pkt. 1 : co mozna kupic, aby bylo miniaturowe, i mialo wyprowadzone USB lub RS232. Nawet lepiej aby to nie bylo WI-FI itp. Jak najprostsze (najmniej awaryjne). Bedzie do tego podpiety tylko 1wire i serwerek WWW.

Fantom

2

Odp: Jaki mini-sprzet do OpenWRT ?

TP-LINK TL-MR3020/TL-MR3040/WR703

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

TL-MR3020 ?

4 (edytowany przez life 2012-07-05 10:40:50)

Routerboard 133C (małe, ma miniPCI, ethernet i RS-232) a do tego z drugiej ręki koło 50 zł.

Oraz bardzo duży atut to: 64MB NAND, sporo softu się tam zmieści.

5

Dzieki za szybkie info.
Faktycznie dobre pomysly. Bo ALix troche drogi (i jeszcze obudowac).
Patrzalem tez Routerbandy ale troche z wyzszej polki.
Te TL sa chyba ok. Malutkie, tanie i bez bajerow zbednych. Choc nie wiem czy nie za malo flasha maja. Musi mi tam wlezc oblsuga 1wire (+male bazy) i www.

Fantom

6

Jak wywalisz wifi to wejdzie w sumie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez life 2012-07-05 11:38:57)

bazę danych i www zawsze można zrobić na zewnętrznym serwerze/kompie/VPS a tu tylko robić odczyt i wysyłkę smile

8

life napisał/a:

bazę danych i www zawsze można zrobić na zewnętrznym serwerze/kompie/VPS a tu tylko robić odczyt i wysyłkę smile

też tak robię... odczyt z czujników i wysyłka na zdalny serwer. Do tego każdy pomiar zapisuję dodatkowo w pliku na zewnętrznym pendrive USB.
Jak do tej chwili nie pokusiłem się o instalowanie żadnego silnika baz danych na routerze. Może i bym to zrobił, jakbym miał na to oddzielny routerek a nie ten "główny" do netu. Wg mnie jeśli ma być już baza i www to lepiej chyba postawić to na jakimś thinclient.

9

Cenowo i mozliwosciami T5500 przesciga inne...
Zmiesci sie i braza danych i wiele wiele innych. Na pokladzie 4 * USB oraz RS232 ze o LPT nie wspomne.
Zasilac sie daje z 12 V wiec mozna spokojnie z akumulatora buforowac. RAMU spro a i procesor wydajny.

MV411+ HP T5500 z R52 + AA + OWFS + TEMPLOGGERD + MP00202
A0ZP = Absolutnie Zerowa Znajomość Pingwina. Nie byliśmy sobie przedstawieni.

10

Ja kupiłem swojego T5500 okazyjnie za 100zł. Dodałem dysk 80GB i jest super! Mój działa na debianie, na openwrt będzie działało jak BŁYSKAWICA! (na routerkach 200MHz + 8MB RAM z działa super, a tu jest 800MHz+128MB RAM!!)

Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.