Temat: Brak połączenia z WAN na klientach sieci LAN
Witam,
mam taki nietypowy - jak dla mnie - problem. Z OpenWrt dopiero zaczynam swoją przygodę, z kompilowaniem trunk'a tym bardziej.
Swego czasu zainstalowałem OpenWrt 8.09.1, potem snapshota OpenWrt r18617. Ostatnio podkusiło mnie, żeby skompilować firmware po swojemu na podstawie trunka r18768. Po wgraniu na router okazało się, że nie mam łączności z internetem na kompach podpiętych do routera. Łączność z routerem (przez ssh, luci) jak najbardziej jest, np. przez ssh spokojnie pingowałem adresy internetowe, oraz pobierałem pakiety z repozytoriów na router. Pomyślałem, że pewnie pominąłem jakiś kluczowy pakiet przy kompilacji trunka, więc pobrałem ostatniego snapshota. Niestety to samo: komputery w lan podłączone do routera nie mają internetu, gdy router jest podłączony do internetu i z poziomu ssh normalnie "wyjście" ma.
Po powrocie do 8.09.1 czy do wersji bleeding edge r18617 łączność odrazu powraca.
Jako że jeszcze jestem dość zielony w OpenWrt pytanie:
czy w tych najnowszych trunkach trzeba coś ręcznie ustawiać żeby mi net na kompach w lanie działał (coś w stylu luci, które zaraz po wgraniu snapshota-trunka trzeba doinstalować 'luci-admin-full')?T
Posiadany router: Asus WL-500gP z wifi atheros'a (kernel 2.6)
Pozdrawiam