1 (edytowany przez Janusz 2012-06-30 01:36:30)

Temat: MR3420 DSL + 3G jednocześnie

Jestem tu nowy. Witam wszystkich i pozdrawiam.
Padł mi po roku mój router domowy Linksys WRT 310N na którym oczywiście było alternatywne oprogramowanie.
Najpierw spadł transfer po Wi-fi, tak jakby przestał pracować w standardzie "n ,później bez przerwy tracił połączenie z internetem.
Wziąłem z pracy TP Linka MR3420.
Działa na Gargulcu bez zarzutu, jednakże chciałbym (skoro router ma już wbudowany port USB i działa na nim wyśmienicie aero2) w przypadku awarii internetu z kablówki, co jednak czasem się zdarza, automatycznie logował się do sieci 3G, w moim przypadku właśnie aero2
Czy jest to możliwe?
Na oryginalnym oprogramowaniu podobno to działa, choć wcześniej nie było mi to potrzebne.

Mała uwaga - już się zdarzyło, że sam się przełączył na 3G pomimo aktywnego połączenia DSL
A jaki najlepszy router DSL/3G w współpracujący z aero2 i spełniający moje warunki  koledzy by zaproponowali?

2

Odp: MR3420 DSL + 3G jednocześnie

Dowolny z openwrt (może być mr3420), zainstaluj sobie albo multiwan albo mój sumplefileover. Opisane na eko.one.pl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Janusz 2012-07-01 04:03:33)

Zainstalowałem, ale nie działa.
Coś nie tak z konfiguracją ...

4

@Janusz: nie sądzisz chyba że ktoś Ci pomoże przy takim zalewie informacji jak podałeś...

5 (edytowany przez Janusz 2012-07-02 00:39:58)

Wiem, że wszystko jest dokładnie opisane, nie chciałbym zaśmiecać forum, ale jednak proszę o pomoc.
Mam wszystko na ustawieniach domyślnych, nic nie zmieniałem  w konfiguracji. Ustawienia więc mam dokładnie takie jak tutaj : http://eko.one.pl/?p=openwrt-simplefailover#instalacja
Domyślnie powinienem mieć WAN i 3G - nic nie zmieniałem w konfiguracji Gargulca.
Jak to odczytać poprzez putty? Jak zczytać logi w momencie kiedy przełączenie powinno nastąpić ?
Lamerskie pytania, wiem ale proszę o wyrozumiałość ...
Potrafię wejść w strukturę katalogów, nawet podejrzeć pliki w edytorze poprzez vi , ale wciąż jest to dla mnie czarna magia...
Podziwiam Cię Cezary za wiedzę przy jednoczesnej  chęci pomagania tym, którym jej brak ...

Dziwi mnie fakt, że po połączeniu kablówki i modemu USB, połączenie mimo iż jest aktywne przez WAN zostaje często samoczynnie przełączone na 3G. Tak było wcześniej, tak jest i teraz.  Dziwne tym bardziej, że po wyjęciu kabla z gniazda WAN nic się nie dzieje, brak dostępu do sieci...

6

Polecenie logread - ono odczytuje logi.

Przełączanie polega na pingowaniu danego adresu. Jeżeli ping się nie uda - uznawane jest że jest problem na danym  interfejsie i jest przełączane na drugi, aż do momentu kiedy pierwszy zacznie działać.