101

Odp: TL-MR3420 reanimacja

NO NO ale pojechałeś mi długo nad tym myślałeś ?? piszę prosto może nie precyzyjnie ale piszę a jeśli chodzi o terminal to jak włączam jest czarny ekran. i nic się nie dzieje nawet krzyżyków nie ma o to cała filozofia i masz na to radę ?? Szanuję wszystkich co mi pomagają wiem,ze Cezary to robił nie raz i dziękuje za każdą pomoc. Teraz do Cezarego mam pytanie tu masz model tego kabla IL40083821 może inaczej,trzeba kabelki połączyć mam tak czarny masa niebieski i biały są jeszcze dwa przy tym kablu. Zielony i pomarańczowy może ten zielony,zamiast niebieskiego ? pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

102

To pytanie jest jest na miejscu. Ile jest chińczyków tyle jest rodzajów kabli i kolorów w nich. Sam musisz znaleźć co jest tx/rx. Pisałem - jeżeli zostawiłeś wtyczkę to po rozpisce pinów możesz znaleźć w google który kabel jest który.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

103

Cezary dzięki za odpisanie wiesz co może brakuję vcc, ale najpierw zobacz ten link proszę o to on http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html i tak było robione te gniazdo, do podłączenia chociaż tel link troszkę inny ale opcja ta sama ja tego nie lutowałem bo się bałem i lutownicy nie mam tak dobrej planuję kupić nową. Lutownicę to robił mój kolega który tam pracuje i on to lutował na podstawie tego poradnika wiem jak,na kablu idzie 1. masa. 2 niebieski trzeci biały robił tak jak tam widzisz w tym poradniku wiec, są trzy kable tylko a może trzeba 4 ? chodzi mi o ten VCC. Mogę dać na kabel ten czwarty  bo nie wiem czy kabel nie potrzebuję zasilania niby  jest w Usb na com 15.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

104

Kabel na usb zasilany jest... z usb. Więc nie, vcc nie potrzebujesz.  Zamień żyły tx/rx. Jeden z częstych błędów do właśnie podłączanie tx kabla do tx na płytce.

105

Widzisz marczelo, oburzyłeś się tym co napisałem, ale na pytanie na początku mojego posta znów nie odpowiedziałeś...
Potrzebujesz tylko gnd tx i rx, przy adapterach usb Vcc nie potrzebujesz.

106

Szupek a czy ja w ogóle spałem hm ? za czołem myśleć nad tym bardziej. myśleć chyba ci odpowiedziałem na pytanie ze terminal miałem czarny i nic się nie pokazało nawet krzaczki A teraz do.Cezarego wiec tego nie trzeba ah no ok a zobaczyć mam na kabelku ?? bo na płycie jest w lutowane na stałe jak widziałeś na tym poradniku po prostu na kablu sprawdzać ?? Dzięki za wszystko chłopaki i do Szuka chłopie po prostu mnie zrozum nie jestem specem od lutowań ja mam inna dziedzinę komputery składam konsolę PSP I PS3 telefony wave również oprogramowanie zmieniam ale co to lutowanie aż tak to nie miałem okazji się tak bawić mnie nikt nie oszuka w sklepie ja znam się na częściach itp wiem co kupić i systemy. Jak Linux nie są mi obce ale openwirt na routery coś nowego. i za nim coś o kimś wypiszesz upewnij się ze to ciemniak a nie pisz na pałę ok. Ja każdego szanuję na tym forum a jak czegoś nie wiem piszę po radę może nie aż tak precyzyjnie a z biegiem postów będę się poprawiał, to tyle dzięki raz jeszcze.

107

"

szupek napisał/a:

Głupie pytanie, a łączysz Rx routera z Tx kabla?

"
O to mi pytanie  chodziło.

108

tak ale mówię od razu ze to robione było na tym poradniku a przy kablu mam czarny masa potem RX to wysyłanie tx odebranie czyli niebieski biały pierwszy czarny masa tak jest na kablu zobacz ten poradnik i napisz tu masz link --http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/naprawa-tp-link-wr1043nd.html

109 (edytowany przez szupek 2012-06-26 17:02:16)

akurat Rx - receive - odbiór, Tx - transmit - transmisja. Musisz wiedzieć że to co układ w kablu wysyła (Tx kabla) musisz połączyć z pinem "odbiorczym" routera (Rx) - i odwrotnie.
A poradnik jest ok, tylko chyba nie napisano tam, że Tx trzeba łączyć z Rx.

110

O racje masz wiec jak to zrobić na kablu przepiąć ? piny na płycie są na stałe wiec nie mam jak ruszyć ale tam jest ok myślę wiec tylko po kabelku zresztą tak tak piszę jak nie idzie patrzeć po kablach wiesz chciałem by to na stałe zrobił, ten mój kolega ale ten router mnie jest mój co padł 2 kolegi a ja mam go ożywić i chce na u siebie też tak zrobić wiec tyko po kablu sprawdzić ? no racja jak źle jest to nic nie ma czarno eh, dzięki za odpisanie.

111

jak na wtyczce jest Tx GND Rx to można odwrócić wtyczkę, jeżeli nie to przetnij odpowiednie kabelki i zamień miejscami - możesz na próbę skręcić je ze sobązamiast lotować

112

OK i właśnie tak zrobię jak napisałeś cieszę się ze się rozumiemy, ale lutował na razie nie będę bo na dniach kupuję lutownicę mam ale brata i jest już stara wiec zrobię, na skrętkę a co do  kabli to będę miał od brata jeszcze i ten z allegro. Ważne jak pójdzie to lutnę na stałe ok to ja lecę.

113

Mimo późnej pory napisze udało mi się odpalić Putty , coś poszło a zrobiłem tak niebieski dałem na biały a czarny tam gdzie był wcześniej , i putty reagował pojawiły się krzaczki coś w stylu ututttttuttutttutututttuubezu tut jakaś reakcja jest to czyli kabel chodzi ale nie mogę pisać  nie odpowiedział na tpl a terminal był przez putty serial ustawiłem 115200 i open i poszło ale coś chyba. brakuję Cezary ? chłopaki jak będę widział ze jest prawidłowo ? Czy to kabel ? czy jeszcze próbować to tyle na dziś dobranoc.

114

Jak masz krzaki to dobrze. Teraz albo masz żle te lutowania, albo kabel ma małą tolerancję napięć i potrzebujesz jeszcze rezystor tak z 10k podmiędzy tx płytki a vcc.

115

a masz 8 bitów danych i 1 stopu ustawione?

116

Po pierwsze dziękuję za odpisanie Cezary tak szczerze to nie wiem czy mam 8 bitów 1 stopniu jak to sprawdzić ? ja tego nie robiłem a chodzi ci o płytkę co jest w lutowane czy kabelek ? zobaczę jeszcze na drugim kablu i jak na tym co kupiłem z. Allegro  będzie tak samo to znaczy ze trzeba,odnowa na płycie lutować kurde trudno stwierdzić czy kabel czy to co lutował na stałe, a może sprawdzić przez SSH zobaczyć co będzie bo brałem przez serial jak pisałem. te 10k to trzeba 4 kabelek na płytkę to czyli VCC  tak ? Po sprawdzam to jeszcze a jak będę widział czy jest ok jak będzie bez krzaczków? pozdrawiam.

117

A  myślę ze to ważne jak podpinałem pierwszy raz to tych krzaków nie było coś takiego ################################################################ale to raz potem  miałem inaczej te krzaczki.

118

Witam Cezary wiesz co mam pytanie możesz gotowca kabel zrobić ?? bo nie będę się bawić w kable chce sprawdzony mieć i w tedy zobaczę o co chodzi wiem ze od ciebie na pewno będzie dobry odpisz

119

Nie, obecnie nie mam na stanie gotowych kabli.

120 (edytowany przez marczelo 2012-06-28 19:40:36)

Witam mam ciekawostkę odnośnie kabli do naprawy, naszych routerów piszecie tylko ze są kabe,DKU- 5 i CA-42 okazuję się  są teoretycznie tak jest ale nikt nie piszę ze jest kabel. FOREVER tak tak o to on na układzie OTL. zresztą jest to opisanie gdzieś na tym forum i przez, gościa pepino. Który napisał ze chodzi na 100% tu link sami zobaczcie. Uwaga leci llegro.pl/kabel-usb-forever-i2446256926.html. i tu się zawiodłem na was chłopaki. DLACZEGO! nie mówicie o tym ze jest kabel który może być lepszy o tych CA- 42 I DKU -5 ???????????????????????????????????????????????????? to na tyle lecę na meczyk pozdrawiam serdecznie. WIEC DALCZEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie mówicie.Bardzo ale to bardzo źle cześć.

121

CA-42 to oznaczenie kabla,ale nigdzie nie jest powiedziane że jest na takim czy innym chipsecie. Ile chińczyków tyle rodzajów i kolorów. Pisałem już, jak nie kupisz to się nie przekonasz czy działa czy nie.

122

Witam tak myślałem ze nikt inny nie odpisze jak tylko Cezary a tak jak po meczu widziałeś he Włosi finale szkoda ze nie nasi.A teraz wracając do tematu wiem ze to oznaczenie kabla to oczywiste i masz racje. Cezary ale fakt jest taki ze pepinio chwalił się ze mu chodzi wiec trzeba trzeba próbować ja owy taki kabel znalazłem, na Allegro tu link daje http://allegro.pl/listing.php/search?st … 0&sg=0 bo nie jestem pewny czy ten po wyżej link działa tak czy inaczej jest prawdopodobne ze  i na tym. Forever też pójdzie trzeba próbować ja spróbuję jak bedzie na OTL. To kupuję , a napisałem o tym by uświadomić wszystkich ze owy kabel może się nadawać do naprawy. Cezary na pewno go pamiętasz bo widziałem ze odpisywałeś mu jest tu gdzieś na forum opisane i zdjęcia są które nie kupować a które kupić. Szukajcie a znajdziecie pukajcie a będzie wam otworzone tym cytatem kończę dobranoc.

123 (edytowany przez uzi18 2012-11-01 20:04:21)

Panowie mam taki problem, zly firmware wrzucilem - w trunku cos pomieszali - sam go co prawda buduje ale zmienila sie troche konfiguracja, ktorej nie przebudowalem.
Teraz mam MR3420 uceglone - terminal podlaczylem ale mam na przemian szlaczki i normalne znaki.
Tj. po wpisaniu komendy help czasem dostaje szlaczki a czasem tekst - spotkaliscie sie z tym?

Uzywam jako konwertera DebugBoard v3 z OpenMoko ale to chyba nie powinien byc problem.
Komunikacja i putty raczej standardowo ustawione. Po zwarciu TX i RX na plytce konwertera mam piekne echo.

Co jeszcze moge miec nie tak?
Na plytce mam tez jtag-a moze nim udaloby sie pamiec zaprogramowac?

Pozdrawiam
Bart.

124

Tak, mr3420 zawsze szlaczki daje domyślnie zew względu na elementy tam które są. Daruj sobie tego jtaga, jak rezystor 10k pomiędzy vcc a tx i mniej-więcej output powinien być czytelny.

125

Ok zadzialalo, widac kombinowalem ze zbyt malymi rezystancjami - od 3k3 do 4k7 - a tu prosze.

Pozostaje mi tylko jeszcze temat tftp bo okazuje sie ze nie widza sie komputer z routerem.
Kabelek ma byc wpiety w switch-a czy w WAN?

Pozdrawiam
Bart.