1

Temat: LinkSys 160nl uwalony ? ( jak odratować)

Witam zainstalowałem najnowszy upgrade softu http://eko.one.pl/openwrt/index.php?pat … e%2Ftrunk/ wszystko przebiegło bez problemu lecz po wszystkim router nie chce wstać włancza się na 2 sekundy poczym chyba automatycznie przechodzi do failsafe mode miga szzybko srodkowa dioda ( - ) nic nie mozna zrobić bo co sekunde resetuje połączenie (kabel sieciowy jest odłączony)

2

Odp: LinkSys 160nl uwalony ? ( jak odratować)

Jeżeli jest w failsafe - telnet do niego i wystarczy. Jeżeli nie - potrzebujesz kabel szeregowy żeby go odratować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mazril 2009-12-11 13:53:32)

no niestety to raczej nie jest faillsafe a nawet jeżeli to i tak co sekundę resetuje kartę sieciową więc niema możliwości wgrania softu a tym bardziej połączenia się poprzez telnet a co do kabla szeregowego to skąd go zdobyć ewentualnie jak go zrobić prosił bym instrukcje. (nie rozkręcając routera)

4

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 318#p94318

a zdjęcia mojego są ma http://eko.one.pl/openwrt/

5

wszystko ładnie tylko że nie jestem pewien mojego angielskiego na tyle żeby ułożyć ten kabel wedle tamtych postów nie chciał bym uwalić routera na dobre. Na zdjęciu widzę jakiś adapter usb ?  no i jak polutować kabelki

6

To jest zwykły kabel z konwerterem napięć. Schematy masz chociaż by na openwrt.pl

A ponieważ moje komputery już od wielu lat nie mają portu szeregowego to wykorzystuje tanie kable od gsm (w tym przypadku kompatybilnego z nokią 6310i). Rozpiskę złącza w linksysie masz w podanych linkach, polutowanie tego z kabelkiem - to już rzecz indywidualna, bo co kabel to inne kolory wtyczek są.

7

hmmm a była by możliwość odkupienia takiego kabelka big_smile ?

8

Odpowiedź na mejla dostałeś.

9

witam, mam identyczna sytuacje dokladnie wczoraj wgralem nowy firmware i uwalilo mi router. Dodam ze wczoraj wgrywalem jeszcze inne firmware i bylo ok. Dopiero po wgraniu najnowszego z trunk(eko) padl. Niewiem czy to nie jest jakis blad w obrazie firmware.

Tez jestem zainteresowany taki kabelkiem do odzyskania routera.

pozdrawiam

10

czy da rade zrobic ze starego kabla do noki 3310 ten kabelek do routera? mam 4 przewody wychodzace ale w wtyczce sa przylutowane tylko 3 tylko niewiem jak je polaczyc z ta tasma(ide), ktos pomoze?

11

Potrzebujesz zwykły kabel rs232c null modem z konwenterem napięcia na 0-3,3v. Czy do 3310 taki jest? Nie wiem, na pewno do 6210/6310i jest dobry.

12 (edytowany przez szczurex 2009-12-11 23:58:43)

a jak to podlaczyc pod usb? dku-5 moze byc?

czy moze cos sie stac z routerem przy probie podlaczenia takim kablem(od 3310)?

13

Żeby to podłączyć pod usb to musisz mieć kabel rs232c<->usb.

14

hmm a niemasz moze do sprzedania takiego kabelka?

15

Nie, obecnie nie mam. Mam jeden (swój), inne mogę przygotować, ale to chwilę potrwa.

16

Cezary, czy w związku z tymi raportami o padniętych WRT160NL zdjąłeś swoją kompilację ze strony, czy może to coś innego? Jest jakaś szansa że powróci jeszcze dla szerszej publiczności?

17

Tak, właśnie z tego powodu. U mnie ten obraz chodzi, ale dwie osoby zgłosiły problem po upgrade, więc został zdjęty.

Jak sprawdzę wszystko to wróci.

18

Obraz wrócił na swoje miejsce. Jak najbardziej działa - wszystko jest ok, podnosi się poprawnie, działa.

19

Cezary napisał/a:

Obraz wrócił na swoje miejsce. Jak najbardziej działa - wszystko jest ok, podnosi się poprawnie, działa.

A zmieniałeś coś względem tego "uwalonego"?

20

Poza nową, dzisiejszą kompilacją - nic.