Temat: Cron
Istnieje jakieś gui dla crona? Chodzi mi o szybsze i wygodniejsze ustawianie budzika. ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Cron
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Istnieje jakieś gui dla crona? Chodzi mi o szybsze i wygodniejsze ustawianie budzika. ![]()
W routerze? luci ma, a to też wpisywane ręcznie po prostu. Zrób sobie prostą stronę w php.
nigdy nie miałem do czynienia z php
no ale jutro będę coś próbował i na pewno dam znać jak mi idzie.
No dobra coś zacząłem działać. Mam już prosty formularz w html teraz brałem się za skrypt w php, ale patrząc na przykłady jakie mam to dane z formularza są wysyłane na email, a ja muszę je wysłać jakoś do konsoli i nie wiem jak.
np. funkcją system
shell_exec() albo wsadź pomiędzy ``.
Dobra mam już stronę na której ustawiam godzinę budzenie. Tylko teraz jeśli np ustawię ją jutro na 9 to za tydzień w piątek też zadziała, tak?
A dlaczego by nie?
Czyli dobrze myślę.
Teraz jak usuwać z crona ostatni wpis przed dodaniem nowego?
Po prostu usuń daną linię.
w skrypcie php mam
$output = shell_exec(polecenie do crona)jakim poleceniem w tym przypadku usunąć ostatnią linię?
np. sedem http://www.gentoo.org/doc/pl/articles/l-sed1.xml
Poczytałem trochę o sedzie no i z tego co rozumiem on nie może zrobić czegoś takiego jak wczytanie pliku, usunięcie ostatniej linii(w moim przypadku) i zapisanie tego co zostało do tego samego pliku. Teraz nie wiem jak sobie z tym poradzić.
sed '$d' plik.txt
usuwa ostatnią linię z plik.txt
$cat as.txt
dadsa
dsad
dsa
vfnastępnie
sed '$d' as.txti wychodzi
$cat as.txt
dadsa
dsad
dsa
vfnie usuwa
Czytać, czytać, czytać. sed domyślnie analizuje zawartość pliku i wyświetla to co zrobił. Chcesz zmodyfikować istniejący plik to zrób to z odpowiednim przełącznikiem: sed -i '$d' as.txt. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
wiem że bardzo dziwne i bez ładu no ale jak umiałem to napisałem.
<?php^M
print "Gdzina budzenia:<br><br>\n\n\t";^M
$d = $_GET['dzien'] ;
$g = $_GET['godzina'] ;
$m = $_GET['minut'] ;
$x = '*';
$e = 'echo';
$a = '>> /etc/crontabs/budzik';
$pol = $m ." ". $g ." ". $x ." ". $x . " ". $d;
$q = $e ." ". $pol . " ". $a;
echo $q;
$output = shell_exec($q);
?>no i w wyniku tego w pliku budzik mam :
55 3 c.php index.php kontakt.php ustawienia.php c.php index.php kontakt.php ustawienia.php 0nie rozumiem dlaczego
Witam
Mam ustawione tak zadania w cronie:
*/1 * * * * /bin/listawifi.sh
*/20 * * * * CONFIG_DIR=/etc/leech DOWNLOADS_DIR=/mnt/nbox/torrenty/konfiguracja /usr/sbin/leech
20 13 * * * * /bin/nboxreset.sh
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.shMoim zamiarem jest by powiedzmy na 5min, powiedzmy o godz. 15:00 zatrzymac wszystkie operacje w cronie.
Probowalem dodac do crona:
0 15 * * * * /bin/stop.shA skrypt stop.sh o zawartosci:
(sleep 5; crontab -r) &
sleep 300; cp -f /bin/adam/root /etc/crontabs/gdzie pod adresem /bin/adam/root mam uwczesniej skopiowany crontab, nie dziala, probowalem tez z inna zawartoscia pliku stop.sh
(sleep 5; /etc/init.d/cron stop) &
sleep 300; /etc/init.d/cron startTez nie zadzialalo, prosze o pomoc
0 15 * * * * /bin/stop.sh &
#!/bin/sh
/etc/init.d/cron stop
sleep 300
/etc/init.d/cron start
Nie zadziała?
Twoj plik .sh jak i kazdy moj .sh dziala jak sie go wywola z konsoli, natomiast nie chce zadzialac jak sie wrzuci do crona...
& jest różnica przy wywołaniu.
dodalem & do crona przy .sh i dalej nic. Wowolujac polecenie "ps" o zadanym czasie widze ze cos sie dzieje ale nic nie wykonuje:
9005 root 1516 S /usr/sbin/crond -c /etc/crontabs -l 9
9084 root 0 Z [sh]
9085 root 0 Z [sh]
9096 root 1508 R psChodzi o 2 wartosci [sh]
Wychodzi na to ze cron nie przyjmuje nic co ma go wylaczyc... A moze jest jakies inny pakiet za pomoca ktorego mozna wykonywac skrypt o danym czasie, cos obilo mi sie o uszy o ATD. Dobrze pisze, czy jest cos takiego na openwrt?
at, jest.
OpenWrt ze strony projektu (nie z Eko). Harmonogram Wi-Fi niezainstalowany.
Jest jakaś komenda do Crona, która wyłącza Wi-Fi, ale tylko wtedy, kiedy nie ma połączonych klientów? Coś jak wifi_schedule.sh stop zamiast wifi_schedule.sh forcestop w harmonogramie?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Cron
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc