Temat: TP-LINK MR3040 A HUWAEI E3131

Witam

Właśnie zakupiłem sobie MR3040 i przymierzam się do kupna modemu gsm pod aero2 mój wybór padł na HUAWEI E3131-s2. Nie wiem jeszcze czy na MR postawie openwrt czy nie ale na razie będę próbował na oryginalnym sofcie i tu pojawia się problem?? W oryginalnym sofcie nie ma wsparcia dla E3131 co prawda na stronie TP-LINKA istnieje opcja dogrania binarki dla E3131 ale jest ona pod inne modele a nie dla 3040. Mam pytanie czy ktoś już próbował ją instalować i działa mu E3131 na MR3040??

Z góry dziękuje ...

2

Odp: TP-LINK MR3040 A HUWAEI E3131

Na openwrt tak. Na oryginalne też powinien ten plik bin to tylko instrukcja jak modem przełączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sprawdziłem z E3131 i wyświetla "Identified" więc chyba działa. Dokładniejszych testów nie mogłem zrobić bo byłem poza zasięgiem sieci....

4

Udało Ci się odpalić ten modem na MR3040?
Ruszył od razu czy musiałeś wgrać plik z konfiguracją?
pozdrawiam

5

@redink77: piszesz o oryginale czy czymś innym?

6

Do oryginału jest możliwość dogrania plików BIN w którym jest konfiguracja dla danego modelu modemu.
Interesuje mnie czy udało sie uruchomić modem bez znaczenia pod jakim systemem.
Mnie wszystko działa od przypadku podczas gdy ma mr3020 śmiga bez problemów.
Mógłbym oczywiście zwalić wszystko na trunka gdyby nie to ze na oryginalnym sofcie jest dokładnie tak samo.
Na mr3020 nie mam problemów a mr3040 zasadniczo nie udało mi sie zmusic do współpracy.

7

Pod openwrt działa.

8

Miałem pożyczony 3131 na krótkie testy i bez żadnych dodatkowych zabiegów (instalacji bin'a) wykrył mi go na oryginalnym sofcie. W przyszłym tygodniu kupuje sobie własny i zrobię dokładniejsze testy....

Jak dobrze pójdzie to dzisiaj jeszcze przetestuje 3040 na e398 lte od plusa (na oryginalnym sofcie) ...

Jeszcze jedno Pytanie do Cezarego: Zastanawiam się skoro MR3040 jest głów nie routerem do obsługi modemów GSM przez USB poco w kompilacji OPENWRT dogrywać - serwer wydruku p910nd  nie lepiej oszczędzić to miejsce na inne pakiety??

Pozdrawiam
Michał

9

Miejsce i tak zostaje. Usunięcie prinserwera nie zmienia sytuacji -  on ma tylko kilka KB, jest skompresowany, a obraz budowany jest blokami - więc czy on jest jest czy nie akturat będziesz miał dokładnie tyle samo miejsca wolnego (w tym akurat przypadku).

10

Sprawdzałem dzisiaj oryginalny soft z LTE E398 od plusa .... Modem wyświetla że zidentyfikowany ale nie udało mi się uruchomić/połączyć gdyż nie znalazłem miejsca na wpisanie pin'a. Dalsze walki w przyszłym tygodniu

11

Coś kiepsko szukałeś. Jest dokładnie tam gdzie ustawia się urządzenie i apn.

12

3g Advanced settings??

Username/Password ??

Próbowałem nie działało ... Innego miejsca nie znalazłem

13

O jakim ty gui w ogóle piszesz?

14

Piszę od samego początku tego tematu o Oryginalnym bo OPENWRT jeszcze nie dałem miałem czasu postawić.. Poza tym wygląda mi na to zę oryginalne dla zastosowań do których go przewiduje w zupełności wystarczy (AERO2)

15

No to złe forum trafiłeś żeby złościć się czy oryginał co ma czy czegoś nie.

16

Ja się nie złoszczę tylko stwierdziłem fakt ... Wiadomo oryginalny soft jest jaki jest  i nie mam do nikogo pretensji na tym forum...  Umieściłem tylko informacyjnie co działa co nie .. wink

17

Witam,
A więc się porobiło.
Wymieniłem router na nowy.
Po naładowaniu podpiąłem modem e353, po chwili tp-link stwierdzał iż urządzenie zidentyfikował.
Niestety łączyć się nie chciał. Postanowiłem więc iż nie będę się męczył z oryginalnym softem.
Postanowiłem wgrać najnowszy obraz z dnia 8 czerwca. Wybrałem obraz z FACTORY w nazwie i...
Po wgraniu zima... po włączeniu na ułamek sekundy zapalają sie wszystkie diody po czym gasną.
Zostaje tylko power i jest ona od początku w kolorze czerwonym.
Router nie odpowiada na pingi nie przydziela ip.
Próbowałem tez wprowadzic router w tryb failsafe ale niestety nie mogę zalogować się przez telnet.
Jakies sugestie jak z tego wybrnąć?

18

Poza rozebraniem go to wymiana gwarancyjna.

19

Czy jest pewność iż po rs-ie da się go postawic ?
czy są wlutowane piny czy trzeba wlutowac ?
Może coś z failsafe robię źle...

20

pinów nie ma. Pewności też nie ma. Co prawda małe prawdopodobieństwo że uboota uwaliłeś, więc powinno go się dać odzyskać.

21

Jak widzę albo masz podzielną uwagę albo nie oglądasz meczu smile
Jak rozumiem uboot nie jest zmieniany podczas wgrywania openwrt?
Zastanawia mnie co mogło byc przyczyną ze tak się porobiło...
Flashowałem juz wielepudełek tp-likna... i to po wiele razy....
Ale jak widać musi być kiedyś ten pierwszy raz...
Jeśli mógłbym cię prosić o opis co trzeba bedzie wykonac i jakimi programami aby
wrzucić soft po rs-ie...

22

Nie, nie oglądam meczu smile

Reanimacja jest taka sama jak reszty tplinków - kabelek szeregowy, podłacz się przez np putty, wgraj soft. Zobacz na eko.one.pl opis mr3020, identycznie jest.

23

A więc Router postawiony.
Wymieniony egzemplarz działa poprawnie, nie ma problemów z współpracą z modemami 3G
Poprawnie działają modele Huawei E353, E3131 oraz E389.
I tu ważna uwaga, Aby uzyskać Połączenie LTE należy jako APN ustawic: internet.cp
Połączenie z APN multi.internet obecnie służy już tylko do połączeń w trybie HSPA+
Pozdrawiam