1

Temat: Co kupić: TL-MR3020 czy TL-MR3220?

Na początku - witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Na dniach mam zamiar kupić nowy routerek pod OpenWrt. Obecnie od kilku ładnych lat posiadam Asusa WL-500gp v1 i odkąd zainstalowałem na nim WhiteRussian to przestałem interesować się dalszym rozwojem openwrt i sprzętu, gdyż to co miałem spełniało moje oczekiwania.

Obecnie chcę kupić nowy routerek pod OpenWrt i po wstępnej selekcji (głównie cenowej) zastaniawiam się nad dwoma modelami:
- TL-MR3020
- TL-MR3220

Wybrałem ze głównie za względu na cenę, gdyż potrzebuję czegoś taniego. Routerek będzie chodził jako dodatkowy, także nie potrzebuję jakiś super wydajności, a zależy mi głównie na dobrym wsparciu softu i porcie USB.

TL-MR3220 ma u mnie plusa bo ma wbudowaną antenę, co będzie ważne, gdyż będzie pracował przez kilka ścian i strop od starego routera. Tylko czy nie ma problemów z nim i OpenWrt?

TL-MR3020 jest za to mniejszy, ale musiałbym dorobić do niego antenę. Na switchu i portach ethernet mi nie zależy bo i tak tylko jeden będzie używany lub nawet nie. Nie wiem jeszcze czy TL-MR3020 ma w komplecie zasilacz, bo z tego co piszecie to zasilanie jest przez port USB.

Routerek głównie będzie pracował jako taka zewnętrzna centralka - przedłużenie dla czujników temp na 1wire.

No i waham się pomiędzy tymi dwoma modelami, gdyż nie wiem jak jest u nich ze wsparciem pod OpenWrt. Czy są jakieś problemy, komplikacje z instalacją i dalszym użytkowaniem, np. pakietami czy portami USB?

Który byście polecili?

2

Odp: Co kupić: TL-MR3020 czy TL-MR3220?

Dla mr3020 jest tylko trunk. dla 3220 też i backfire i gargoyle. Bierz 3220.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką i konkretną odpowiedź.
Także na listę zakupów dopisany TL-MR3220.

Chyba że są jakieś inne tanie modele z USB?

4

No masz np TP-Link TL-WR842ND, to jest taki 3420 tylko z 8 MB flash. Pełna enka, lan 10/100 - dla mnie bomba smile a cena praktycznie ta sama.

5

8MB, czyli mam rozumieć, że obyłoby się bez extroota?
(na ence akurat mi nie zależy, bo jak pisałem, wifi aby złapało połączenie, bo transmisja będzie tam znikoma - a cena.. no niestety... o prawię połowę drożej).

6

Tyle że na razie jesteś zdany tylko na trunka na 842.

7 (edytowany przez szupek 2012-06-27 07:49:07)

ceneo 3220 - od 95, wr842 - od 114 - Chłopie, nie demonizuj, jakie prawie o połowę drożej? smile
No a z OpenWRT to tak jak Cezary pisze, A tak btw. Cezary, jest szansa, że pojawi sięwersja stabilna na tą maszynkę?

8

Szansa jest. Ale nie zabrałem się jeszcze za to...