1

Temat: Konfiguracja DHCP

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Moja domowa sieć oparta jest na routerze ADSL z modułem WLAN. Z uwagi na to, że router (jakaś chińska Tenda) nie posiada funkcji rezerwacji adresów IP po MAC a nie chciałbym go wymieniać / ustawiać adresów "na sztywno", postanowiłem poszukać innego rozwiązania.

Oprócz routera posiadam także terminal HP T5520 z OpenWrt na pokładzie. Służy mi on za serwer plików, ftp, klient sieci Torrent, serwer DLNA itp. W tej chwili terminal jest podłączony do routera jako DHCP Client.

Chciałem zrobić tak, by podstawowe funkcje routera pełnił terminal z OpenWrt (w którym oczywiście jest możliwość przydzielania IP po MAC), natomiast by router Tenda służył tylko jako switch i AccessPoint sieci WiFi.
Podłączyłem zatem do terminala modem ADSL Thomson SpeedTouch, skonfigurowałem i miałem już bezpośredni dostęp do internetu na terminalu.
Korzystając z LuCI przełączyłem interfejs LAN w terminalu w tryb "Static address". Moja konfiguracja:

Adres IP: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Broadcast: 192.168.1.1

Router Tenda przełączyłem w tryb LAN (dostęp do internetu z pierwszego portu LAN routera, do którego podłączyłem terminal), oraz wyłączyłem całkowicie serwer DHCP. Następnie restart obydwu urządzeń i... nie działa. Nawet, gdy podepnę laptop bezpośrednio do terminala nie mam internetu. Tym bardziej poprzez WiFi.

Co ciekawsze, kiedy terminal pracuje w trybie DHCP Client, sam terminal ma dostęp do Internetu (sprawdzałem przez ping w konsoli).

Bardzo proszę o pomoc - co mogę robić źle?

2

Odp: Konfiguracja DHCP

Jeżeli ustawiłeś go na adres 192.168.1.1 to bramę masz mieć inną.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez c_zar 2012-06-22 10:07:22)

Tak też kombinowałem - bez efektu. Na ustawieniu jw. się skończyło bo już załamałem ręce.

Może zapytam tak: czy jest możliwość takiego skonfigurowania obydwu urządzeń aby terminal podłączony do internetu poprzez modem ADSL USB udostępniał internet klientom podłączonym do routera WiFi (również po LAN-ie) i jednocześnie przydzielał tym klientom adresy w sieci lokalnej?
W routerze Tenda można ustawić:
- zamiast trybu WAN (RJ-11) włączyć tryb Ethernet,
- w trybie Ethernet skonfigurować jeden z portów ETH jako port WAN w dwóch trybach: "IP over Ethernet" (ip przydzielany statycznie lub dynamicznie), oraz "Bridge",
- włączyć / wyłączyć serwer DHCP,
- ustawić adres IP LAN routera, gdy serwer DHCP jest wyłączony.

Czy jakaś życzliwa dusza pomoże mi to ustawić?

4 (edytowany przez rpc 2012-06-22 14:24:45)

coś namieszałeś
mnie się wydaje że
na Tenda ustaw adres 192.168.1.2 + wyłącz dhcp serwer
na T5520 ustaw 192.168.1.1 + włącz dnsmasq (oczywiście ten T5520 ma internet poprzez SpeedTouch pppoe musi mieć 2 lany)

musi działać

Ps. Mogłeś ustawić aby internet był poprzez Tenda wyłączając dhcp serwer a na T5520 ustawić dhcp wskazujący na Tenda jako wyjście na internet)

5

rpc napisał/a:

Ps. Mogłeś ustawić aby internet był poprzez Tenda wyłączając dhcp serwer a na T5520 ustawić dhcp wskazujący na Tenda jako wyjście na internet)

To rozwiązanie też wydawało mi się najbardziej logiczne, ale niestety nic z tego nie wyszło.
Robiłem tak:
- Ustawiam IP T5520 na 192.168.1.1,
- Ustawiam IP Lan Tenda na 192.168.1.2,
- Włączam serwer DHCP na T5520,
- Wyłączam DHCP na Tenda,
- Ustawiam adres bramy w T5520 na 192.168.1.2 (może tutaj powinienem ustawić adres 192.168.1.2 jako adres broadcast lub serwera DNS?)
I nic... brak internetu.
Co ciekawsze, kiedy przy pow. ustawieniach T5520 zresetuję Tenda, mam dostęp do Internetu po WiFi. Nie można się niestety dostać do konfiguracji Tenda, gdyż przywraca sobie adres 192.168.1.1, a więc taki sam, jak T5520. Również zostaje włączony serwer DHCP na Tenda.
Kiedy wówczas wyłączę T5520 i mam dostęp do Tenda, po zmianie czegokolwiek związanego z adresami / DHCP i restarcie obydwu urządzeń, żaden z komputerów nie może uzyskać adresu IP po WiFi.

6 (edytowany przez szupek 2012-06-23 13:27:56)

ale sprecyzuj co znaczyło, że nie miałeś internetu w takiej konfiguracji? czy np. ping n-rów IP funkcjonował?
mam na myśli np ping 8.8.8.8

7

Ping dla adresów IP również nie funkcjonuje. Podsumujmy: w ślad za podpowiedzią @rpc moim celem jest uruchomienie na T5520 serwera DHCP i usług sieciowych ale jednocześnie zapewnienie mu połączenia z internetem za pośrednictwem routera Tenda, pełniącego jednocześnie funkcję switch-a i access point-a WiFi. Klientom sieci bezprzewodowej i przewodowej internet dostarczał będzie Tenda a adresy przydzielał T5520. Czy to w ogóle wykonalne? Może potrzebna byłaby dodatkowa karta sieciowa w T5520? A może lepiej skupić się na pierwotnym rozwiązaniu z modemem ADSL pod USB?

8 (edytowany przez Nerio88 2012-06-25 08:46:45)

Po kolei.
Skoro chcesz tylko wywalić serwer DHCP z routera to pozostała funkcjonalność ma być włączona (wył. tylko serwer DHCP na routerze Tenda, nie rozumiem po co używasz jakieś magicznej opcji LAN, która może powodować problemy z routerem).
Adresacje ustawiasz tak:
Router Tenda:
IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0
Broadcast: 192.168.1.255 (tam wyżej masz jakieś głupoty)
Reszta rzeczy od dostawcy (ADSL)

Terminal:
IP: 192.168.1.2
Broadcast: 192.168.1.255 (tam wyżej masz jakieś głupoty)
Brama domyślna: 192.168.1.1
DNS, może być np. google: 8.8.8.8

Terminal ma być wpięty do LANu routera (teoretycznie dowolnego, jeżeli router działa jako brama internetowa)
W OpenWRT (na terminalu) aktywujesz serwer DHCP, Zakres przynajmniej od 192.168.1.3 (może być dalej) do maks 192.168.1.254
Pozostałe dane w serwerze DHCP:
Broadcast: 192.168.1.255
Brama domyślna: 192.168.1.1
DNS: j.w. (lub inny typu OpenDNS, etc.)

Taka konfiguracja powinna działać, jeżeli router łączy się z internetem, o ile nie masz nic pocudowane w konfiguracji routera (komunikacja broadcast DHCP powinna latać i po wszystkich portach LAN i po WiFI), czy termianala.

9

Jeżeli masz w HP tylko jedną kartę sieciową a Trenda nie obsługuje Vlan, to raczej należy podłączyć tak jak napisał rpc, czyli do internetu podpięta jest trenda, strona WAN skonfigurowana poprawnie, adresacja LAN to np. 10.0.0.0/24, usługi DHCP wyłączone, do jednego portu podłączasz hp i tam ustawiasz DHCP (z uwzględnieniem adresacji LAN trendy) i wszelkie powiązania ip z mac czy co chcesz. Jeżeli się nie czujesz w konsoli to możesz doinstalować LuCi i wydaje mi się, że tam jest graficzna konfiguracja DHCP.
Tutaj masz opis konfiguracji DHCP http://wiki.openwrt.org/doc/uci/dhcp
Pozdrawiam

10 (edytowany przez c_zar 2012-06-25 17:59:45)

@Nerio88 - przywróciłem w obydwu urządzeniach ustawienia fabryczne i ustawiłem iat, jak piszesz. Wszystko jest ok, dopóki nie ustawię na OpenWrt przydzielania adreów IP po MAC. Terminal bierze wówczas wszystko "na siebie", (poniżej zrzut ekranu). Wystarczy, że zarezerwuję adres dla jednego komputera i nie ma internetu na wszystkich stacjach klienckich. Poniżej zrzut ekranu:
PunBB bbcode test

Co lepsze - po anulowaniu rezerwacji adresu i restarcie urządzeń (w tym komputera) brak dostępu do internetu do chwili wyłączenia terminala, bądź przełączenia go w tryb "DHCP Client".

Zrzuty ekranu z bieżącej konfiguracji terminala:

PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test
PunBB bbcode test

11 (edytowany przez Nerio88 2012-06-25 21:53:13)

https://lh5.googleusercontent.com/-l7FVJ4tZ3zk/T-iUUz79lJI/AAAAAAAAAPk/d1O8Z9ucUk8/s444/1.png

Takie ustawienia dostajesz jak masz internet? Czy jak go nie masz?
Wg mnie powinna być inna brama i inny DNS (gw: 192.168.1.1, dns np. 8.8.8.8). Terminal z OpenWRT na pokładzie daje takie ustawienia jakby on był routerem (teoretycznie z w konfiguracji ze screena powinno działać, ale pakiety będą forwardowane zawsze przez terminal zamiast odrazu do routera).
Te opcje powinno się dać gdzieś podać (w zakładce Advanced jest pole na dodatkowe opcje)

Nie widać na żadnym zrzucie co masz w drugiej części okna DHCP Server => General Setup

Te statyczne dzierżawy oczywiście dodajesz w Static Leases?

Ogólnie jest w cholere opcji i dobrze, żeby na to rzucił okiem np. Cezary.

Tak pozatym daj zawartość pliku:
/etc/config/dhcp (tutaj też powinny być teoretycznie statyczne wpisy dla hostów, więcej tutaj: http://wiki.openwrt.org/doc/uci/dhcp#static.leases)
/etc/ethers (jest o nim wzmianka w luci, jeżeli istnieje może mieć wpływ)

P.S. Jaką masz wersję tego OpenWRT, jeżeli dość starą to może coś być zbugowane...

12

Spróbuj tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … lientwdhcp

13

Nerio88 napisał/a:

Takie ustawienia dostajesz jak masz internet? Czy jak go nie masz?

Takie adresy są przydzielane gdy ustawię rezerwację adresu. Nie mam wtedy dostępu do internetu na żadnym z komputerów.

Nerio88 napisał/a:

Wg mnie powinna być inna brama i inny DNS (gw: 192.168.1.1, dns np. 8.8.8.8).

Tak to wyglądało zanim ustawiłem rezerwację.

Nerio88 napisał/a:

Nie widać na żadnym zrzucie co masz w drugiej części okna DHCP Server => General Setup

Widać - na pierwszym screenie z LuCI (nic więcej tam nie ma poniżej).

Nerio88 napisał/a:

Te statyczne dzierżawy oczywiście dodajesz w Static Leases?

Oczywiście.

Nerio88 napisał/a:

Ogólnie jest w cholere opcji i dobrze, żeby na to rzucił okiem np. Cezary.

Byłbym bardzo wdzięczny swemu imiennikowi. wink

Nerio88 napisał/a:

Tak pozatym daj zawartość pliku:
/etc/config/dhcp

Dam jutro - w tej chwili nie mam dostępu ze strony WAN. /etc/ethers nie mam w ogóle.

Nerio88 napisał/a:

P.S. Jaką masz wersję tego OpenWRT, jeżeli dość starą to może coś być zbugowane...

Najnowszy Backfire. wink

14

@szupek, a czy mógłbym Cię prosić o odniesienie tego do mojego przypadku? (nie za bardzo wiem, co jest co)

15

Tymi opcjami zmieniasz w pliku dhcp wpis odpowiedzialny za bramę domyślną oraz serwery DNS dla klientów DHCP. 
wrzuć proszę plik /etc/config/dhcp oraz ethers o który prosił Nerio88.

16

No i na tej podstronie od cezarego masz nawet numery opcji (te zmienne możesz wklepać w LuCI w zakładce Advanced w DHCP Server jako dodatkowe opcje):
- 3 -> brama domyślna
- 6 -> DNS

Chociaż najsensowniej wklepać to łącząc się z terminalem po SSH, nie będzie niespodzianek.

17

Mój plik /etc/config/dhcp wygląda tak:

config 'dnsmasq'
        option 'boguspriv' '1'
        option 'localise_queries' '1'
        option 'rebind_protection' '1'
        option 'rebind_localhost' '1'
        option 'local' '/lan/'
        option 'domain' 'lan'
        option 'expandhosts' '1'
        option 'authoritative' '1'
        option 'readethers' '1'
        option 'leasefile' '/tmp/dhcp.leases'
        option 'resolvfile' '/tmp/resolv.conf.auto'
        option 'domainneeded' '1'

config 'dhcp' 'lan'
        option 'interface' 'lan'
        option 'leasetime' '12h'
        option 'start' '3'
        option 'limit' '250'

config 'dhcp' 'wan'
        option 'interface' 'wan'
        option 'ignore' '1'

Plik /etc/ethers mam pusty (niezależnie od tego, czy ustawiona jest rezerwacja IP czy nie).

18

Panowie, jesteście wielcy. Po zastosowaniu się do powyższej wskazówki wszystko działa jak należy. Dziękuję Wam serdecznie za zaangażowanie, które doprowadziło do rozwiązania problemu. Bez Was na pewno bym sobie nie poradził. Dzięki!!!

19

ok, ten listing pliku DHCP to rozumiem, że przed wprowadzeniem opcji o których pisaliśmy, możesz wrzucić jeszcze po?

20

Oczywiście. Proszę bardzo.

config 'dnsmasq'
        option 'boguspriv' '1'
        option 'localise_queries' '1'
        option 'rebind_protection' '1'
        option 'rebind_localhost' '1'
        option 'local' '/lan/'
        option 'domain' 'lan'
        option 'expandhosts' '1'
        option 'authoritative' '1'
        option 'readethers' '1'
        option 'leasefile' '/tmp/dhcp.leases'
        option 'resolvfile' '/tmp/resolv.conf.auto'
        option 'domainneeded' '1'

config 'dhcp' 'lan'
        option 'interface' 'lan'
        option 'leasetime' '12h'
        option 'start' '3'
        option 'limit' '250'
        list 'dhcp_option' '3,192.168.1.1'
        list 'dhcp_option' '6,194.204.159.1,194.204.152.34'

config 'dhcp' 'wan'
        option 'interface' 'wan'
        option 'ignore' '1'

config 'host'
        option 'name' 'czarek'
        option 'mac' '00:1f:3c:dc:1a:11'
        option 'ip' '192.168.1.3'

Zmieniłem tylko adresy serwerów DNS na TP'sowe.