Temat: Konfiguracja DHCP
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Moja domowa sieć oparta jest na routerze ADSL z modułem WLAN. Z uwagi na to, że router (jakaś chińska Tenda) nie posiada funkcji rezerwacji adresów IP po MAC a nie chciałbym go wymieniać / ustawiać adresów "na sztywno", postanowiłem poszukać innego rozwiązania.
Oprócz routera posiadam także terminal HP T5520 z OpenWrt na pokładzie. Służy mi on za serwer plików, ftp, klient sieci Torrent, serwer DLNA itp. W tej chwili terminal jest podłączony do routera jako DHCP Client.
Chciałem zrobić tak, by podstawowe funkcje routera pełnił terminal z OpenWrt (w którym oczywiście jest możliwość przydzielania IP po MAC), natomiast by router Tenda służył tylko jako switch i AccessPoint sieci WiFi.
Podłączyłem zatem do terminala modem ADSL Thomson SpeedTouch, skonfigurowałem i miałem już bezpośredni dostęp do internetu na terminalu.
Korzystając z LuCI przełączyłem interfejs LAN w terminalu w tryb "Static address". Moja konfiguracja:
Adres IP: 192.168.1.1
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Broadcast: 192.168.1.1
Router Tenda przełączyłem w tryb LAN (dostęp do internetu z pierwszego portu LAN routera, do którego podłączyłem terminal), oraz wyłączyłem całkowicie serwer DHCP. Następnie restart obydwu urządzeń i... nie działa. Nawet, gdy podepnę laptop bezpośrednio do terminala nie mam internetu. Tym bardziej poprzez WiFi.
Co ciekawsze, kiedy terminal pracuje w trybie DHCP Client, sam terminal ma dostęp do Internetu (sprawdzałem przez ping w konsoli).
Bardzo proszę o pomoc - co mogę robić źle?