Odp: TL-MR3420 reanimacja
A jeszcze co do tej ceny tak pytam ile by tak gdzieś było za robotę i wysyłkę tak się pytam!!
Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB i Gargulec
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 reanimacja
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jeszcze co do tej ceny tak pytam ile by tak gdzieś było za robotę i wysyłkę tak się pytam!!
Na http://www.meraprojekt.com.pl/ masz gotowe moduły w cenie ok 30zł. do tego jeszcze kabelek trzeba sobie przylutować. Więc to, + przesyłki + robocizna. Pisałem, na allegro trafiają się też gotowe moduły w podobnej cenie.
Witam Cezary mogę kupić u siebie na miejscu kabel CA -42 od nokii czy ten kabel bedzie pewny ?? a i czy po zakupie to nie jest tak ? ucinasz go robisz 3 przewody rozkręcasz ruter i lutujesz ? wiec moge go kupić
Nigdy nie masz pewności że bedzie działał, bo chiny produkują tego całą masę na różnych chipach. Kup, trzy przewody, lutuj i sprawdzaj.
no tak chiny zalały cały rynek no dobra pójdę tam dziś a jest jeszcze od nokii 2630 czy jakoś tak chyba DKU A Cezary dobrze jak kupię to kwestia jest taka ze jak kupie to spróbuję sam to zrobić ale nie wiem gdzie lutować na płycie jak byś dał mi foto i opis to raz a jak nie kupię to chyba zdecyduję sie na twoją wiedzę w tej sprawie ale czy tak muszę wiedzieć gdzie te kabelki lutować kumpel mi juz rano dzwoni i pyta się czy ruter gotowy eh wiec muszę sie za to za brać
A wiesz że w google możesz wyszukiwać zdjęcia? Nie musisz mnie do tego skłaniać, sam to możesz zrobić.

OK dzięki za foto no tak wiem ze google też ok dzięki a tu widzę 2 kabelki tylko od kabla potem po robocie wy lutować i ok a wiesz Cezary nie często lutuje może 5 razy wyciu miałem lutownicę wiec wole wiedzieć jak to zrobić niż lutować na pałkę
Te kable to anteny
Te 4 piny Cię interesują to jest złącze szeregowe. Ich oczywiście nie ma, są same punkty lutownicze. A port szeregowy masz rozpisany u mnie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#portszeregowy
Kupiłem jakiś czas temu kabelki do noki DKU-5 i sprawdziłem, że działają z Iconnectem, więc chyba z TP-Linkami też zagadają. Ogólnie mam 5 więc mogę jeden odstąpić jeżeli chcesz. Nie jestem tylko pewny czy mam gniazda na goldpiny tak aby przygotować kabel, ale wiem który kabel do czego służy, więc z podlutowaniem nie powinno być problemów.
Witam ok Cezary dzięki za ten link widziałem to wcześniej wiec mam wszystkie opisy a kupiłem 2 kable CA 42 KABEL czarny końcówki niebieskie i jeden obciąłem i rozumnie ze te 4 muszę lutować a mam czarny to chyba masa potem biały niebieski zielony i pomarańczowy i od którego zacząć po koleji ? pozdrawiam
Cezary może tu coś pokręciłem napisz mi które mam w lutować a na razie idę spać jutro zobczę co odpisałeś dobranoc
Nie wiesz które. Co kabel to ma inne kolory. Jeżeli zachowałeś wtyczkę to poszukaj na google jak są w niej rozmieszczone sygnały i będziesz widział które kolory.
no witam Cezary mam wygląda ze to jest tak RX -kabel do wysyłania i TX - kabel do odbierania i GND - masa to jest czarny wiec muszę się skupić na tych dwóch tak do wysyłania to biały a do odebrania niebieski i 1 czarny taki mam obrazek z opisem a powiedz mi jak tu wstawić foto bo nie mogę
A TE puty są obok ? czy trzeba wy lutować te kabelki od anten i na tym ten kabel pokarz mi najlepiej foto Cezary
a JESZCZE MAM pytanie a jak miała by się sprawa z moim MR3420 JAK by mi tak pał tez trzeba tak samo lutować bo te to MR3220 ? ja księ to ma do mojego cezary ?
w 3420 również są pady do lutowania goldpinów.
AHA NO DOBRZE ROZEBRAŁEM TEN RUTER WIDZĘ TE PORTY I JAK ZROBIĆ lutować tam gdzie są anteny ? czy wy lutować te i na tym ten kabel ?

Te cztery pady które widzisz (na lewo od SJ1) to miejsca do lutowania goldpinów lub kabla - możesz to zrobić wedle uznania, moim zdaniem praktyczniejsze jest zrobienie żeńskiego kabla i przylutowanie goldpinów, ale jak kto woli.
Pady licząc od lewej to Tx Rx GND Vcc.
Generalnie wszystko jest ładnie opisane na http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420#serial
a gdybyś miał problem z pinoutem kabla można posłużyć się materiałami przedstawionymi tu: http://buffalo.nas-central.org/index.ph … _the_Cable
@marczelo: jakie anteny? Złącze masz od tego. Coś mi się zdaje że szybciej zepsujesz go niż naprawisz.
WITAM CEZARY WIEC TAK ZA ZGODĄ KOLEGI zrobiłem tak poszedłem tam gdzie wczoraj kupowałem kabel i jak się okazało pracuje tam mój kolega wiec przyjechałem po ruter i pojechałem tam i on na stałe wejście ze kabel wyjmowany oczywiście za zgodą kolegi tego co mi dał ruter i wszystko chodzi kabel daje com 15 u mnie robiłem jak w opisie i nić nie wyskakuję pobrałem tftpd32 dałem plik openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin do tego katalogu tftpd32 ustawiłem 115200 i kabel był RJ45 ale nie od neta i włączyłem ruter i czekam i nic o co chodzi może nie tak robię ??? jak tu na tej stronie fote dać do byś zobaczył jak to zrobił a no tak dlatego tego nie robiłem dałem koledzę on robił miał opis
WITAM CEZARY WIEC TAK ZA ZGODĄ KOLEGI zrobiłem tak poszedłem tam gdzie wczoraj kupowałem kabel i jak się okazało pracuje tam mój kolega wiec przyjechałem po ruter i pojechałem tam i on na stałe zrobił wejście ze kabel wyjmowany jest oczywiście za zgodą kolegi tego co mi dał ruter i wszystko chodzi kabel daje com 15 u mnie robiłem jak w opisie i nić nie wyskakuję pobrałem tftpd32 dałem plik openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin do tego katalogu tftpd32 ustawiłem 115200 i kabel był RJ45 ale nie od neta i włączyłem ruter i czekam i nic o co chodzi może nie tak robię ??? jak tu na tej stronie fote dać do byś zobaczył jak to zrobił a no tak dlatego tego nie robiłem dałem koledzę on robił miał opis
http://dar3kg.blogspot.com/2010/06/napr … 043nd.html A TU LINK Z TEGO OPISU
@marczelo: po staraj się pisać po polsku, z przecinkami i w pełnych zdaniach. Teraz się po prostu tego nie da czytać i nie wiadomo o co Ci chodzi.
Sam proces reanimacji masz opisany, z dokładnością do poleceń które musisz wpisać, bo one są inne. Więc skoro masz opis krok po kroku to czego nie umiesz zrobić?
Cezary zrobiłem wszystko jak pisze w poradniku czyli tak Należy wykorzystać plik openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin.
Po kolei należy:
- wyłączyć zasilanie rutera
- podłączyć kabel szeregowy do rutera i komputera (oczywiście wyposażony w konwerter napięć!)
- podłączyć kabel ethernet do rutera i komputera
- ustawić adres IP karty sieciowej w komputerze na stałe na 192.168.1.27
- uruchomić serwer tftpd (polecam dla windows: http://tftpd32.jounin.net/, dla linuksa: atftpd, powinien
być standardowo w pakietach danej dystrybucji), a następnie do głównego katalogu tego serwera
skopiować plik firmware (pod nazwą code.bin)
- uruchomić terminal (może być putty) - ustawić parametry 115200 8n1
- włączyć zasilanie rutera
- kiedy wyświetli się napis "Autoboot in 1..." szybko wpisać tpl - proces startu zostanie przerwany
- powinien się wyświetlić znak zachęty ale nie bardzo wiem z tym tftpd32 open factory dałem na głównego folderu włączyłem, ruter po ustawieniu jak pisze wyżej i nić a linka widziałeś tak było robione no i wiesz nić się nie pokazało no tak polecenia wiem i czekałem na Autoboot in 1..." i nic nie było a kabel chodzi i port com mam na 15
Jak się nic nie pokazało to masz kabel nie taki jak trzeba lub po prostu nie działa. Normalnie komunikaty startowe powinieneś zobaczyć od razu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 reanimacja
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc