1

Temat: Tinyproxy i własna strona default.html

W Tinyproxy ustawiłem filtrowanie stron, tzn. w pliku filter mam wpisane adresy URL, które mają być zablokowane. Chciałem zmienić treść domyślnej strony default.html informującej użytkownika o zablokowaniu dostępu do strony. Chcąc wejść na filtrowany URL, Tinyproxy wyświetla stronę default.html przy czym teksty są wyświetlane w przeglądarce prawidłowo, ale nie jest wyświetlany obrazek jpg. Obrazek jest w tym samym katalogu co plik default.html.

Co może być przyczyną, że obrazek nie jest wyświetlany ?

2

Odp: Tinyproxy i własna strona default.html

Pewnie głównym katalogiem nie jest ten w którym jest deafault.html, więc musisz podać jakaś ścieżkę do tego pliku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Też tak myślałem, że problem może być ze ścieżką do tego pliku, ale wpisywałem w kodzie html src="/usr/share/tinyproxy/stop.jpg" i to nie pomaga.

4

Nie, nie pełna, tylko względna.  .../katalog/stop.jpg ale musisz znaleźć co jest katalogiem głównym w tinyproxy.

5

Chyba że w tinyproxy zawartość pliku jest po prostu wysyłana do klienta, więc żaden inny nie pójdzie. Wtedy metodą było by położenie obrazka np. w /www i jawne wskazanie http://192.168.1.1/stop.jpg jako źródła obrazka.

6

Dziękuję pięknie za pomoc.
Wrzuciłem obrazek do katalogu /www i ustawiłem jawne wskazanie. Teraz działa, obrazek się ładuje do przeglądarki.

7

Mam jeszcze problem z przeładowaniem ustawień dla tinyproxy. Dopisuję do pliku filter jakiś URL, który ma być blokowany i muszę restartować router, bo inaczej tinyproxy nie przyjmuje nowych ustawień.
Polecenia:

/etc/init.d/tinyproxy restart
/etc/init.d/tinyproxy reload

lub

/etc/init.d/tinyproxy stop

a następnie

/etc/init.d/tinyproxy start

nie dają żadnych rezultatów, po wydaniu powyższych poleceń nie pojawiają się żadne błędy.

Co może być przyczyną, że nie działa restart samego tinyproxy ?

8

A po stop jest on w ogóle zatrzymywany?