Temat: MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4

Witam,
Na początek kilka faktów

1. Modem 3G w PLAY
2. Wykupiona usługa  6 Mb/s
3. Odległość od BTS ok 1000 metrów (bezpośrednia widoczność)

Przypadek 1:
Modem podlaczony bezposrednio do laptopa
Download: 7,5 Mb/s - o dowolnej porze dnia
Upload: 0,4 Mb/s - o dowolnej porze dnia
Testy wykonane przez speedtest.net  oraz przez ftp.atman.pl

Przypadek 2:
Modem podlaczony do routera MR3420 - na routerze zainstalowane oryginalne oprogramowania producenta (ver: 120508 - najnowsza)
Download: 7,5 Mb/s - o dowolnej porze dnia
Upload: 0,4 Mb/s - o dowolnej porze dnia

Przypadek 3:
Modem podlaczony do routera MR3420 - na routerze zainstalowane Gargoyle pobrane ze strony http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ (obecna wersja 1.5.4 (31676))
Download: 2 - 4,5 Mb/s -
Upload: 0,3 - 0,4 Mb/s -

Przed pojawieniem sie problemu uzywalem wersji Gargoyle nr: r28596. - Nie wiem z kąd mogę ją pobrać w tej chwili.
Na poprzedniej wersji wszytko dzialalo OK   router bez problemu sie rozpedzal do w/w predkosci tj 7,5 Mb/s   po LAN-ie oraz WIFI.

Ma ktoś koncepcję dlaczego w 3 przypadku jakość połączenia jest obniżona ???
Czy jest sposób na dotarcie do poprzedniej wersji softu np.: r28596. - interesuje mnie paczka gotowa do Uploadu przez WWW.
Chyba ze ktos ma pomysl co przestawic aby router rozpedzal sie do maxymalnych szybkosci modemu 3G.
Sytuacja z obnizeniem polaczenia ma miejsce po zainstalowaniu Gargoyle oraz ustawieniu polaczenia 3G. Nie wykonuje dodatkowych ustawien, regol, QoS oraz innych blokad. - są to defaultowe ustawienia..

Czekam na jakieś info -

Obecnie: TL-WDR 3600 + e3276 (PLAY - LTE) + antena na dachu
Wcześniej: MR 3420 + E1820 (PLAY)

2

Odp: MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4

r28596 to jeszcze czasy -rc6. Sporo się zmieniło od tamtego czasu w systemie, choć nie kernel i nie nie sterowniki od modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

r28596 to jeszcze czasy -rc6. Sporo się zmieniło od tamtego czasu w systemie, choć nie kernel i nie nie sterowniki od modemu.

Czy jestes w posiadaniu tej wersji ? Może wiesz z kąd można pobrać wcześniejsze wersje modów dla MR3420.

4

Nie posiadam i nie można. Chyba że ktoś to w archiwum posiada.

5

Cezary napisał/a:

Nie posiadam i nie można. Chyba że ktoś to w archiwum posiada.

Moze w takim razie moge cos sprawdzic albo cos zmienic ?
Nie robie nic szczegolnego - poprostu wgralem najnowszego gargoyle-pl twojego autorstwa i zdefiniowalem z jakiego providera 3G korzystam. Reszta ustawien pozostała bez zmian.

Faktem jest jednak to, że połączenie 3G działa wolniej niż w oryginalnym oprogramowaniu.
Zależy mi na używaniu tego pakietu, ponieważ mam podlaczone do netu ok 8 urzadzen i koniecznie musze w jakis sposob ksztaltowac pasmo oraz ustawic jakies limity. Na oryginalnym sofcie nie jest to tak dobrze rozbudowane jak u ciebie .

Pliss o jakas pomoc - mysle ze ten problem nie dotyczy tylko mnie.

6

Wręcz przeciwnie. Jesteś pierwszy który mówi że działa mu wolniej niż na starszych buildach.

7

Cezary napisał/a:

Wręcz przeciwnie. Jesteś pierwszy który mówi że działa mu wolniej niż na starszych buildach.

Czy mogę liczy na jakąkolwiek pomoc, moze podpowiesz np co mozna sprawdzic.
Nie wyssałem przecież sobie tego z palca. Zrobiłem konkretne porównania i podałem ich wyniki.

8

Przecież wcale nie twierdzę że jest inaczej. Pisałem tylko że jesteś pierwszy który takie coś ma.
Sprawdź jakie masz faktycznie transfery pobierając coś z noc.gts.pl

9

Cezary napisał/a:

Przecież wcale nie twierdzę że jest inaczej. Pisałem tylko że jesteś pierwszy który takie coś ma.
Sprawdź jakie masz faktycznie transfery pobierając coś z noc.gts.pl

Oto testy:
1. Modem podłaczony do laptopa przez USB - predkosc  800-900 KB/s
2. Modem podlaczony do routera - predkosc 400-450 KB/s.

Testy wykonane w bezposredniej widocznosci z BTS (moj balkon) - otwarta przestrzaen
Taki sam wynik podczas pobierania z ftp.atman.pl

10

Zrób takie coś po zalogowaniu się przez ssh do routera:

echo "usbserial maxSize=32768" > /etc/modules.d/60-usb-serial

Restart routera i sprawdź ponownie.

11

Wpisalem, router przyjął to bez zadnego bledu.

W tej chwili juz nie moge sprawdzic poniewaz jest jakies duze obciazenie sieci i rozpedza sie do 2 Mb/s  na USB oraz przez router.   Sprawdze wieczorem i dam znac czy pomoglo.

Podaj poprzednia wartosc dla Maxsize jaka byla zdefiniowana domyslnie w twojej kompilacji.  Wieczorem bede mogl sprawdzic czy przyczyna byla zmiana tego parametru podstawiajac poprzedni i nowy

12

Była taka jaką system ją określa podczas działania. Nie była narzucona z góry.

13

monitor122 napisał/a:

Oto testy:
1. Modem podłaczony do laptopa przez USB - predkosc  800-900 KB/s
2. Modem podlaczony do routera - predkosc 400-450 KB/s.

Testy wykonane w bezposredniej widocznosci z BTS (moj balkon) - otwarta przestrzaen
Taki sam wynik podczas pobierania z ftp.atman.pl

W piątek pobierałem Ubuntu z serwera, mam MR-3420+E367+najnowsze Gargoyle od Cezarego na ten router, modem połączony w NDIS rozpędzał się do 650KB/s w godzinach popołudniowych (750KB/s mam ograniczenie od operatora na umowie), oczywiście modem podłączony do routera przez aktywny HUB Belkina z wydajnym zasilaniem.

14

Zmiana tego parametru pomogła, modem rozpędza się do 7,5 MBit/s, ale zdarzaja mu sie drastyczne spadki trwajace ok 10 sekund  kiedy osiaga poniżej 1 Mbit/s.

Czy przyczyną może być zbyt niskie zasilanie. Mój modem jest wpięty bezpośrednio do MR3420 bez dodatkowego zasilacza.
Czy można w jakiś sposób (programowo) zwiększyć zasilanie potu USB w routerze ?

Może są jeszcze jakieś pomysły na stabilne działanie tego urządzenia.

15

Programowo nie. Kup hub aktywy, zasilany. Dobry hub, nie chińszczyznę za 10zł.

16

Cezary napisał/a:

Programowo nie. Kup hub aktywy, zasilany. Dobry hub, nie chińszczyznę za 10zł.

Sproboje mam D-linka z zasilaczem 2A. Sądziłem, że jak ktoś produkuje urządzenie to jest ono w stanie zasilić rowniez modem podlaczony do tego urzadzenia. Zasilacz dostarczony do TP-LINKA ma 1A czyli teoretycznie powinno wystarczyć na zasilenie routera oraz modemu USB.

Czy podlaczajac HUB USB musze cos konfigurowac na routerze ??

17

USB 2.0 wg standardu daje 0.5A. W niesprzyjających warunkach niektóre modemy i 0.9A potrafią pobierać. Po prostu daj mu zasilanie dobre, aby wyeliminować ten czynnik.

18

Cezary napisał/a:

USB 2.0 wg standardu daje 0.5A. W niesprzyjających warunkach niektóre modemy i 0.9A potrafią pobierać.

Ja mam ten router do połączenia 3G 1,5roku i nie wyobrażam sobie aby nie było problemów przy zasilaniu z portu USB routera przy oryginalnym zasilaczu (chyba że się ma bdb zasięg, mało energochłonny modem-nokia się tym szczyci lub mało intensywnie korzysta z sieci) a z kolei jak podłączymy mu wydajniejszy zasilacz to się nagrzewa do temp. ok. 50* (używałem tak przez 6 m-cy, później kupiłem aktywny HUB Belkina-nie chciałem dalej ryzykować).  Z ciekawości użyłem tego patentu Cezarego "echo "usbserial maxSize=32768" > /etc/modules.d/60-usb-serial " i przy download nie zauważam jakiś różnic, natomiast upload jest wyższy o 20-30% i ping niższy o ok. 10ms.  smile

19

Jarek,
A jaką masz wykupioną usługę u operatora i jakie masz osiągi na swoim modemie ?
Jak daleko jesteś od BTS-a.

U mnie po zastosowaniu patentu od Cezarego jest troszkę lepiej, ale dalej to nie jest to samo co bezpośrednie podłączenie modemu do komputera przez USB.

Zauważyłem jednak pewną zależność. Jak odpale torrenty i mam dużo plików do pobrania  to  rozpędza się do MAXA.  Niestety nie mogę tego zaobserwować jak pobieram coś przez www lub ftp.  np  ftp.atman.pl   lub speedtest.net.   Na tych protokołach mam dalej max 4 Mb/s...

20

monitor122 napisał/a:

Jarek,
A jaką masz wykupioną usługę u operatora i jakie masz osiągi na swoim modemie ?
Jak daleko jesteś od BTS-a.
  Niestety nie mogę tego zaobserwować jak pobieram coś przez www lub ftp.  lub speedtest.net.   Na tych protokołach mam dalej max 4 Mb/s...

Usługę do lipca miałem DL max. 6M/s UL max. 1Mb/s, teraz nie mam bezpośredniego dostępu do sprzętu (loguję się jedynie z zewnątrz). Od lipca teoretycznie b.o. i z LTE, odległość od BTS ok. 2km bez widoczności w środowisku mocno zakłócanym przez elektrociepłownie z liniami wysokiego napięcia (jednak 3G doskonale sobie daje z tym radę). Ja przy bezpośrednim podłączeniu do kompa nie osiągam większych prędkości j.w, połączenie mam aktywne non-stop a w ramach jednej sesji jest utrzymywane 2-tygodnie, ba nawet teraz przy ostatniej zmianie sesji IP na serwerze Polkomtela przeskoczył mi o 1-ną cyfrę na końcu adresu. Ważnym elementem wpływającym na jakość korzystania z sieci jest utrzymywanie modemu w aktywności HSPA (u mnie tak pracuje 24h/24h za pomocą polecenia ping wykonywanego w dodanym skrypcie od Cezarego).

21 (edytowany przez chauwa 2012-08-26 14:26:10)

Cezary z tym ograniczaniem jest cos ...
3420 +3131

3Mc temu jeszcze prędkość zazwyczaj oscylowala kolo 10Mbps-15Mbps i upload powyżej 1,5Mbps
po którejś aktualizacji prędkość max była 6Mbps ostatnio (od  okolo 18.07) predkosc max 4Mbps.
Po ostatnich aktualizacjach (od jakiegoś tygodnia) totalna kaszanka router odmawia polaczenia 3G po 2h do 24h, sila sygnału jest czasami nie ma, łaczy tylko z playem ;d lub 2G innych operatorów, trzeba wgrac oprogramowanie od nowa i znowu po kilku godzinach zaczyna rozlaczac i przestaje całkowicie łączyć. Po wgraniu oprogramowania tp-linka smiga jak trzeba od razu zapierdala 10Mbps... i łączy z każda dostępna siecią czy to t-mobile, plus czy tez play od strzału.

W najnowszym oprogramowaniu brakuje opcji nie zmieniaj częstotliwości wink bo np chce wymusić 3g 900 a router na to nie pozwala wystarczy wcisnac zastosuj w ustawieniach i koniec z samym 900mhz czy tez 2100.

Bardzo wielka szkoda, ze nie ma archiwum z wersjami, niestety zmienialam system na w8 i skasowałam wszystkie stare wersje a te nowe do niczego sie nie nadaja.

Jak by ktoś miał jakieś wersje gargulca z przed 2/3 mc to bardzo poproszę wink polaczenie 3g potrafilo trzymac jak skala na tych nowych czesto przerywa i w moim wypadku z czasem nie mozna wcale ustanowic polaczenia

E: No tak efekty po zepsuciu
3G
Plus gsm - sygnalu brak a jak nawet pokaze sygnal nie laczy
T-mobile - sygnalu brak lub laczy dostaje dns i to na tyle 0 internetu
Play - dziala
2G
każdy operator działa

Wgrywam firmware Cezarego od nowa i śmiga ponownie jakiś czas 3G kazdego opa i 2 G
I takie kolo macieja ;d
Firmware tp-linka śmiga każdy op 3g caly czas

22

Pewnie że jest taka opcja. Ustaw 4G/3G/2G (auto) - taka jest domyślnie-  to nic nie będzie zmieniał w modemie. Jak wybierzesz jedną z pozostałych to przy połączenie wprowadzi dla Huawei odpowiedni AT^SYSCFG.

Ponad to - jak dobrze wiecie - jeżeli specjalnie nie wymusisz czegoś to nie oprogramowanie nie ma wpływu na to jak i po czym modem się łączy. Po prostu łączy się. Więc ustaw opcję j/w. uruchom sobie picocom, wprowadź syscfg do wymuszenia wszystkiego (bo nie wiadomo co jest teraz w modemie) - opisane jest w poradniku Router 3g - i modem będzie bawił się technologią połączenia. I tylko on.

EDIT: mała uwaga - jeżeli choć raz użyjesz tej opcji "Preferowanie..." lub "Tylko..." to modem to zapamięta i ponowne ustawienie "auto" spowoduje że modem będzie jechał na takich ustawieniach jak miał ostatnio. Więc lepiej "Preferowane 3G" jest ustawić.

23

Po raz kolejny się powtórzę że MR3420/3220 do pracy stałej jako router obsługujący połączenie 3G/CDMA bez dobrego wydajnego w zasilanie HUB-a USB się nie nadaje (zresztą podobnie jak 90% routerów innych marek-jest to magia kosztów a tutaj sprzęt działa na start , później niech klient sobie sam poradzi i upora się z tym problemem-kupując aktywny HUB). Używam z HUB-em Belkina ponad rok i nie mam tego typu problemów-aktualny status:                                                                                                        Czas pracy:17 dni, 15 godz., 49 min.
Bieżąca data i czas:2012-08-26 16:14 CEST
Adres IP LAN:192.168.1.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres MAC LAN:74:EA:3A:B2:47:62
Adres IP WAN:87.251.
Maska podsieci WAN:
Adres MAC WAN:
Adres bramy WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:208.67.222.222
208.67.220.220
212.2.96.51
212.2.96.52
Siła sygnału: 45%, -85dBm

24 (edytowany przez chauwa 2012-09-15 05:26:22)

Bzdury wac Pan gadasz, E3131 pobiera z złacza usb max 250mA wink, używam od prawie dwóch lat z oryginalnym zasilaczem i nigdy nie bylo problemu.

Test z BTS 1,5Km Stare oprogramowanie gargulca, FS plusa w teście i praktyce, więcej  nie wyciśniesz profil QOS UMTS 16000/2000http://www.speedtest.net/result/2180562469.png

gargulec najnowszy z szajsowatym resetowaniem modemu po kazdym wcisnieciu ZASTOSUJ w ustawieniach, 10 min pozniej http://www.speedtest.net/result/2180574314.png

25

Panowie jeśli jest problem z gargoyle nowym to czy można gdzieś znaleźć jakieś stare dobre bo jeśli tak to proszę podać namiary bo nie wiem czy mi też nie dział stabilnie