irek, to nie kwestia publicznego adresu. jako klient serwera pptp możesz łączyć się zza NAT'a. Problem tkwi gdzie indziej. Dzwoniłem kiedyś do infolinii T-Mobile i mnie koleś bezceremonialnie zbył, że oni nic nie blokują i że może mi założyć zgłoszenia, ale jak technicy sprawdzą, że internet działa to zostanie anulowane. Myślę, że mogą blokować protokół GRE. Zabawne, że przy używaniu np blueconnecta działa. Istnieje jeszcze jedna opcja - jeżeli jesteś za niektórymi z urządzeń cisco (np. PIX) to do poprawnego działania pptp potrzeba włączyć "fixup protocol pptp 1723" - przerabiałem to niedawno w pracy. Z tym, że w tym przypadku widziałem w logach routera próbę nawiązania połączenia, nie pamiętam jak to było w przypadku korzystania z połączenia przez T-Mobile.
A żeby klient VPN był widoczny pod publicznym adresem routera musiał byś w routerze ustawić NAT 1:1, ale wydaje mi się, że wtedy inni klienci podłączeni do routera nie mieliby dostępu do sieci - pewien nie jestem, nigdy tak nie eksperymentowałem. Inna opcja to przekierowanie portu bądź określonych portów.