1 (edytowany przez gonzales 2012-03-06 10:21:57)

Temat: VPN z wykorzystaniem PPTP

Wczoraj zainstalowałem sobie paczki jak w temacie na Gargoyle 1.3.16 by obsy i mimo, że udaje mi się połączyć z lanem to niestety po ok 3-5 min. jest ono zrywane.
Generalnie zamierzam wrócić do openVPN ale tak z ciekawości zapytam może się komuś coś kojarzy dlaczego tak się może dziać?
Mam też zmapowane na kompie zasoby na dysku sieciowym i o ile na wcześniej używanym openVPN nie było problemu z wejściem do nich to przy VPN po PPTP nie ma juz takiej możliwości.

2

Odp: VPN z wykorzystaniem PPTP

Więc zobacz w logach powód zerwania. ppp powinno się do tego przyznać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez gonzales 2012-03-06 11:07:56)

No cóż jak będę w domu to sprawdzę jak mi podpowiesz jaką mam wpisać komendę lub w którym katalogu tego szukać wink

Znajomość tematu sprowadza się dla mnie na Kopiuj z forum > Wklej i ENTER, no i oczywiście konfiguracja niezbędnych plików ale też na podstawie opisów podanych tutaj. Przykre ale prawdziwe sad

4

logread

5

Jakież to wszystko jest proste, dzięki wink

6

Mam problem z VPN PPTP tzn. nie mogę nawiązać połączenia z telefonu przez sieć komórkową (T-mobile), jak robię to przez WIFI i internet Neti to nie ma żadnego problemu. Co może być przyczyną ?

7

Ten t-mobile to w telefonie czy w routerze?

8

Router jest podpięty do Neostrady, a ja łącze telefonem z routerem.
I jak robię to przez WiFi (łącze Netii) wszystko działa OK, w ja staram się to robić przez sieć T-mobile to się nie udaje.

9

W T-mobile nie masz publicznego IP

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

10 (edytowany przez irek 2012-06-14 09:43:34)

Mam dwa pytania,  jak mogę zaradzić brakowi publicznego IP w T-mobile?
Druga sprawa to jak mogę udostępnić internet przez VPN, tzn. mam na myśli sytuacje taka ze łącze się z ruterem i klient podłączony jest widziany pod IP publicznym routera.

11

1. Kiedyś było to eradata dla biznesu, teraz nie wiem. Przedzwoń do boku i się spytaj
2. Na kliencie cały ruch puść przez vpn.

12 (edytowany przez irek 2012-06-14 10:20:13)

1. OK. Dzięki zadzwonię i zobaczę co mi powiedzą.
2. Klient to telefon, więc chyb nie mam zbyt wielu możliwości. Może jest możliwość (pewnie jest smile tylko ja nie wiem jak to zrobić) skonfigurowania routingu tak żeby efekt końcowy był taki jak oczekuje.

13

Czy może ktoś ma jakiś pomysł?

14

Nic nie możesz robić. Jeżeli klient (telefon) nie skieruje swoich pakietów zawsze przez vpn to jak chcesz to na nim wymusić?

15

irek, to nie kwestia publicznego adresu. jako klient serwera pptp możesz łączyć się zza NAT'a. Problem tkwi gdzie indziej. Dzwoniłem kiedyś do infolinii T-Mobile i mnie koleś bezceremonialnie zbył, że oni nic nie blokują i że może mi założyć zgłoszenia, ale jak technicy sprawdzą, że internet działa to zostanie anulowane. Myślę, że mogą blokować protokół GRE. Zabawne, że przy używaniu np blueconnecta działa. Istnieje jeszcze jedna opcja - jeżeli jesteś za niektórymi z urządzeń cisco (np. PIX) to do poprawnego działania pptp potrzeba włączyć "fixup protocol pptp 1723" - przerabiałem to niedawno w pracy. Z tym, że w tym przypadku widziałem w logach routera próbę nawiązania połączenia, nie pamiętam jak to było w przypadku korzystania z połączenia przez T-Mobile.

A żeby klient VPN był widoczny pod publicznym adresem routera musiał byś w routerze ustawić NAT 1:1, ale wydaje mi się, że wtedy inni klienci podłączeni do routera nie mieliby dostępu do sieci - pewien nie jestem, nigdy tak nie eksperymentowałem. Inna opcja to przekierowanie portu bądź określonych portów.

16

Ja pisałem o tmobile w routerze. To w końcu to telefon ma tmobile czy router ma modem z tmobile?

17

Dzięki za odpowiedź.
T-mobile jest w telefonie.
Na chwilę obecna problem z łączeniem się przez GSM to drugorzędną sprawa, najbardziej zależy na dostępie do internetu przez VPN na klienci.

18 (edytowany przez szupek 2012-06-16 19:34:30)

ja obczaiłem, że router jest podłączony do neostrady a klient łączy się raz przez netię a raz przez erę, chyba, że ja coś źle zrozumiałem?

irek, jeżeli chcesz mieć dostęp do neta z klienta VPN to to jest standardowa ficzera - sprawa się komplikuje jeżeli klient ma być widoczny z Internetu

19

A to nie, nic co powiedziałem w tym temacie nie ma sensu w tym przypadku smile

20

OK mogę się połączyć z VPN ale nie mam internetu. Klient nie musi być widoczny z internetu.

21

W mikrotiku w takim przypadku musiałbyś na bridgu od strony LANu włączyć proxy-ARP a jak sytuacja wygląda w OpenWRT to nie wiem niestety.

22

a napisz jeszcze czy klient widzi inne komputery w sieci LAN do której się łączysz, podaj jeszcze jaki adres, maskę, bramę dostaje telefon a jakie są przydzielane przez DHCP w momencie fizycznego podłączenia urządzenia do routera.

23

Adresy dostaję takie same tj. 192.168.2.xxx 255.255.255.0 . Z telefonu widzę router tzn. mogę wejść stronę konfiguracja.

24

a brama domyślna?

25

I tu jest problem, nie wiem jak to sprawdzić w Androidzie:(