1

Temat: Gargoyle i kopia konfiguracji

Witam, pytanie trochę banalne ale...
Zastanawiam się jakie ustawienia zapisywane są do pliku przy zrobieniu kopii bezpieczeństwa bieżącej konfiguracji przez www. Załóżmy takie dwa warianty: do Gargoyle doinstalowałem kilka programów (hd-idle, transmission, minidlna itp) i czy robiąc kopię konfiguracji przez www to ustawienia doinstalowanych programów też się zapiszą? Załóżmy że się zapiszą, to co będzie w przypadku gdy będę przywracał te ustawienia konfiguracyjne na świeżo zainstalowanym (niezmienionym) Gargoyle gdzie nie doinstalowałem jeszcze innych programów.

Pozdr.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Gargoyle i kopia konfiguracji

/etc/passwd /etc/config /etc/rc.d /etc/TZ /etc/firewall.user /etc/ethers /etc/hosts /etc/webmon_ips /etc/crontabs /etc/dropbear  /tmp/data /usr/data

Więc o ile coś jest w /etc/config to tak, załapie się na ten backup. To są po prostu pliki, więc niezależnie od tego czy coś było zainstalowane czy nie, on wyląduje tam gdzie był.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam
Cezary, muszę wymienić pendriva. Zapoznałem się z tematem:
http://rpc.one.pl/index.php/lista-artyk … l-wr1043nd

Mam zrobić sam pkt dwa? Oczywiście na penie jest extroot + swap. Utworzyć partycje pod extroota i zmienić w FSTAB blkid tego nowego pena, czy jakoś inaczej.
dzieki

TL-WR1043ND Gargoyle:
1.6.2.2 (r42647),  by obsy oraz NAS z MiniDLNA i Transmission

wcześnej: HUB aktywny + drukarka + USB 2,5" + miniDLNA z napisami + torrent

4

Jak masz extroota to nie robisz tego. Po prostu skopiuj sobie całą zawartość jednego pendrive na drugi, a w samym routerze ustaw tylko uuid odpowiedni.

5

OK, muszę skopiować przez router, bo na kompie mam same Windowsy smile Dzieki za pomoc

TL-WR1043ND Gargoyle:

6

Możesz i przez router, nie wiedzę przeszkód.

7

Zaraz będę próbować. Spróbuje przez WinSCP, a jak coś, to skorzystam z tego: http://debian.linux.pl/threads/6573-Kop … tycj%C4%99
Pewnie i tak coś pójdzie nie tak wink

TL-WR1043ND Gargoyle:

8

Uruchom router bez extroota. Podłącz ten pendrive. Zrób archiwum tego co masz na nim (tarem), skopuj sobie to na komputer. Odmontuj go, odłącz, podłącz ten drugi, zrób format, nagraj na niego to archiwum i rozpakuj.

9

Witam
Utworzyłem partycje na nowym penie i skopiowałem katalogi: data, etc, lib, mnt, sbin, usb i www. I zmieniłem uuid w fstab. Ale router nie wystartował z tym penem. Czy czegoś nie skopiowałem?

TL-WR1043ND Gargoyle:

10

Wszystkie trzeba było skopiować. a logread Ci powie co się dzieje.

11

Zrobione, dzieki smile

TL-WR1043ND Gargoyle: