Temat: TP Link WR1043 - udostępnianie internetu na odległość ok 400m
Witam. Stoję przed ciekawym zadaniem więc chciałbym się poradzić fachowców. Chodzi o to że brat przeprowadził się do budynku odległego ok 400m w lini prostej i chcielibyśmy korzystać z tego samego internetu, bo łącze mam wystarczające, a on nie musiałby podpisywać nowej umowy z dostawcą. W jaki sposób mógłbym udostępnić mu neta?
Miałem taki pomysł, żeby dać na dach antenę nadawczą a u niego odbiorczą i do niej jakiś router, chyba że sam router będzie łapał na fabryczych antenkach sygnał. Teraz kilka konkretnych pytań co do mojego pomysłu:
1. Czy do mojego routera czyli TP WR1043nd mogę podpiąć antenę zewnętrzną i jaka lepsza dokólna czy kierunkowa?
2. W jaki sposób podłączyć taką antenę. Ma ona być nadajnikiem, więc czy mam ją podłączać zamiast jednej antenki z routera, czy można taka antenę zewnętrzną normalnie podłączyć do portu LAN routera i po odp konfiguracji byłaby 4 antena routera tylko taką na dachu ![]()
Może jakieś inne ciekawe pomysły? Kablem raczej nie da rade podzielić tego neta, niby 400m nie dużo ale po drodze jest kilka prywatnych posesji.