Temat: TL-WR1043ND + HUAWEI E398 LTE od Plusa

Witam

Mam prośbę do posiadaczy tego zestawu...
Zostałem poproszony o rozprowadzenie sieci z PLUSA (LTE E398) po domu rodziców. Wybór padł na TL-WR1043ND z OPENWRT z gorgoylem od Cezarego... Właściwie wszystko poszło szybko i sprawnie poza drobnym problemem z prędkością. Po przeczytaniu wątków na tym forum wiem że prawdopodobnie to problem że modem nie startuje w LTE (maksymalny transfer na downloadzie jaki udało się osiągnąć to ~5Mb kiedy bezpośrednio przekraczało 20Mb)...
Niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu w czasie jaki miałem.. a ponieważ rodzice mieszkają 100 kilometrów odemnie nie mam możliwości grzebania na bieżąco w routerze + moja słaba znajomość openwrt i lunuxa nie wróżą temu przedsięwzięciu zbyt szybkiego rozwiązania.

Mógłbym się rozpisywać dość długo jeszcze ale przechodzę do sedna mojej prośby..

Mógłby ktoś umieścić instrukcje jak uruchomić LTE na openwrt od Cezarego najlepiej krok po kroku od intalacji nowej wersji openwrt....

Z góry dziękuje za odpowiedź ...

Pozdrawiam
Michał

2

Odp: TL-WR1043ND + HUAWEI E398 LTE od Plusa

A modem pracuje w trybie LTE w ogóle?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jest przez PLUSA sprzedawany jako LTE i na USB wycąga powyżej 20Mb gdy na openwrt spada na 5Mb więc chyba tak .... Niestety pod openwrt nie udało mi się sparwdzić  poleceniem AT z poziomu shella bo miałem zbyt mało czasu jak na mój poziom wiedzy odnośnie linux'a

4

To że modem jest lte to jak wiem. Pytałem się czy się w ogóle połączył w tej technologii, bo jeszcze się okaże że na edge jedziesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Właśnie nie wiem bo tak jak pisałem we wstępie konfiguruje go ojcu w ramach odwiedzin i mam bardzo ograniczony czas...
Jak próbowałem wg tematów na forum to nic mi to nie dało nawet komendy at nie działały (zainstalowałem picocom) etc ...

6

3g info

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

7 (edytowany przez rusink 2012-06-13 20:40:47)

Misiek7719 napisał/a:

Jest przez PLUSA sprzedawany jako LTE i na USB wycąga powyżej 20Mb gdy na openwrt spada na 5Mb więc chyba tak .... Niestety pod openwrt nie udało mi się sparwdzić  poleceniem AT z poziomu shella bo miałem zbyt mało czasu jak na mój poziom wiedzy odnośnie linux'a

Spróbuj zmienić ustawienia modemu. Czy tylko tryb LTE.
komendy AT:

AT^SYSCFGEX="03",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,

trybem domyślnym:

AT^SYSCFGEX="00",3fffffff,2,4,7fffffffffffffff,,

Szczegółowe informacje ze dotyczącymi plus Frequency

AT^SYSCFGEX=?

8

Próbowałem te komendy .. niestety pojawił się errory że komenda nieznana.... Kolejne podejście w piątek

9 (edytowany przez rusink 2012-06-14 12:32:00)

Misiek7719 napisał/a:

Próbowałem te komendy .. niestety pojawił się errory że komenda nieznana.... Kolejne podejście w piątek

Jest oczywiste ...
Ta komenda jest wykonywane?

AT^SYSCFGEX=?

Spróbuj użyć programu myhuaweiterminal_v0.32 - http://letitbit.net/download/72389.7daa … l.rar.html  pod Windows

10

Witam
No i w weekend były dalsze testy: A oto wyniki i odpowiedzi do pytań w poprzednich postach.
Zainstalowałem i uruchomiłem 3g info i wyświetla połączenie LTE z sygnałem na poziomie ~50%.
Niestety prędkości się nie zmieniły za bardzo pobieranie ~6Mb wysyłanie do ~2Mb jednakże dość niestabilne przy jednych testach 1.9 za chwilę 0.3Mb ... Przy podłączeniu do kompa przez USB pobieranie na poziomie 19-20Mb.

Jest podpięty jeden komp i nic więcej. Sytuacja nie zmienia się także po zastosowaniu hub'a aktywnegod USB (UNITEK 206p) ...
Co ciekawsze po podłączeniu innego komputera (też po wifi)testy na tym komputerze wskazują prędkości downloadu  2 krotnie wyższe (bez zmiany upload)...

Po kablu sytuacja jest podobna na pierwszym kompie do ok 8-10Mb  na drugim do 15...

Sprawdzałem również na tablecie i sytuacja podobna....

Jakieś pomysły co może być przyczyną ??
Dodam jeszcze że w kompie (wolniejszym) jest wifi bradcoma i to HP z WINXP. Drugi to noname z winxp i tablet na adroidzie (TRANSFORMER) ....

Dzięki za wszelką pomoc

11

Może to banalne ale czy nie mylisz prędkości czy mówisz faktycznie o Mega bitach czy Mega bajtach, pytam ponieważ często jest to mylone a prędkość jak wiadomo podawana jest tak 100Mbit/s czyli realny transfer przy pobieraniu pliku to 12,5 Mb/s (100 / 8 = 12,5)

a jeśli masz 50% zasięgu a prędkość bardzo mocno zakeży od sygnału to i może dlatego masz  6 Mb/s

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

12

Też się nad tym zastanawiałem ale:

1: strony do testowania podają standardowo w Mb
2. Wykonany był test porównawczy na 3 urządzeniach i 3 formach podłączenia (usb, rj45, wifi) więc nawet jeśli by były błędy MB/Mb to wyniki byłyby  takie same na wszystkich urządzeniach (porównywalne)

Co do zasięgu to tłumaczyłoby niski transfer ale nie tłumaczy dlaczego transfer różni się pomiędzy formami podłączenia bez zmiany lokalizacji anteny i USB....

13

to jeszcze pytanie czy każde z urządzeń obsługuje tryb n czy tylko g ?  no i czy router też ustawiłeś na 40mhz i przynajmniej 11-13 kanał bo tylko wtedy bedzie można wyciągnąć max z LTE inaczej masz tylko 54Mb/s, chociaż skoro na LAN też jest wolno to ja już nie wiem hmm

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

14

Oba laptopy chodzą na G (tablet na N) zmiana pasam i kanału nic nie zmienia .... Najciekawsza rzecz teraz po kilku dniach współpracy z "z wolnym" laptopem łącze powoli przyśpiesza ... wink o ok  0.5Mb  dziennie ...