1

Temat: TP-Link MR3420 a wymuszenie tylko jednej anteny

Witam. Chciałbym awaryjnie przetestować w/w urządzenie jako klienta AP. Czyli użyć jednej zew anteny i wymusić chociażby N 150 lub B/G. Tu moje pytanie jak to zrobić aby być pewnym do którego gniazda podłączyć zew antenę. Nie ma tego dylematu w wersji MR3220 smile

2

Odp: TP-Link MR3420 a wymuszenie tylko jednej anteny

Tutaj nie ma problemu, odpowiednio skonfiguruj i podłącz pod dowolne złącze. Sterowniki same zdecydują której anteny użyć. Chyba że masz ustawione "diversity" na "0" wtedy ręcznie musisz określić antenę.    

diversity - Enables or disables the automatic antenna selection by the driver

http://wiki.openwrt.org/doc/uci/wireless

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

3

Czyli wystarczy:
config 'wifi-device' 'radio0'
    option 'type' 'mac80211'
    option 'channel' '1'
    option 'diversity' '0
    option 'rxantenna' '1'
    option 'txantenna' '1'

i w taki sposób pracuje tylko pierwsza antena? Względem schematu, która oznaczona jest numerem 1?

4

W teorii tak, o ile antena ma oznaczenie "1". Zależnie od karty/sterowników oznaczenia mogą być różne np:

option txantenna '0x1'
        option rxantenna '0x1'
Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

5

Tak, txantenna to nie numer anteny a jej index. iw phy0 info np. to wyświetla (przynajmniej w trunku, nie pamiętam czy wersja backfire też).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Witam panowie - wiem że to już dwa lata od odpowiedzi ale problem przełączenia radia na jedną antene został rozwiązany? Posiadam ten router i antene sektorową 17dbi i chcę go użyć jako AP na linku do 1km - Pasuje mi te 21dbi na wyjściu.
Posiadam również mr3220 ale on na wyjściu ma tylko 17dbi więc "wolę" ten mr3420 jako router.
Jest jakieś gotowe rozwiązanie? Kolega "Aniol" rowiązał problem?

Z góry WIELKIE dzięki.

7

A czytałeś w ogóle ten wątek? Opcja txantenna/rxantenna  w konfigu jak już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Tak czytałem, jednak nie padło nigdzie stwierdzenie "udało się, rozwiązaniem jest... i zamykam temat" wolał bym uniknąć metody prób i błędów jeśli już ktoś to przerobił na takim samym sprzęcie.

9

Czy da się wymusić używanie wyłącznie zewnętrznej anteny w TL-MR3220 v1 ?

10

Witam Panowie po dłuższej przerwie, po testach doszedłem że zmienne 0x1 (antena prawa) i 0x2 (antena lewa) mogą działać oddzielnie, jednak trapi mnie jedno jak wywołam polecenie: "iw phy0 info" to pokazuje mi (w oryginalnej wersji) że używam anteny "0x3" co router ma na myśli?
-Normalnym jest to że jak ręcznie w pliku /etc/config/wireless zmienię anteny wg własnego uznania to w GUI  widać że WIFI jest WYŁĄCZONE?
-Gdy zmienię antene ręcznie to nie widać również w "Połączone urządzenia" userów podpiętych na WIFI - da radę to obejść? - chciał bym widzieć z jakimi dbm są podłączeni userzy.

Dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam.