Temat: TL-MR3220 i port szeregowy

Witam
Czy w tym routerze będzie możliwe dynamiczne zmienianie prędkości po wystartowaniu openwrt ?
Tutaj jest tylko taki opis
http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#portszeregowy
z rozpiska pinów i podaną na stałe prędkością

Czy można ten port wykorzystać tylko  i wyłącznie do uruchomienia jakiejś usługi - np cyklicznego odpytywania jakiegoś urządzenia po określonym protokole ?

2

Odp: TL-MR3220 i port szeregowy

Tam jest konsola systemu, wiec tak od ręki to nie. Jak wywalisz obsługę tego z systemu - przekompilujesz żeby z nią nie gadał to możesz zrobić co chcesz.

Nie prościej przejściówkę na usb?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Z przejściówką usb-rs232 prościej ale obawiam się czy router da rade uciągnąć na hub'ie który będzie podpięty port usb
modem, przejsciówkę i np jeszcze jakąś kartę z przekaźnikami ?

Jest jakieś how-know w jaki sposób wywalić wyrzucanie wszystkich informacji na port szeregowy ?

Czy kabel CA-42 który na jedym końcu ma wtyczkę usb to typowa przejściówka usb na rs232 ?

4

Byle by sumarycznie 0.5A nie przekroczyło.

Jakie informacje chcesz wyrzucać przez port szeregowy?

CA-42 to kabel do telefonów. Z jeden jest usb a z drugiej wtyczka do nokii.

5

Docelowo chciałbym po rs232 podpiąć przekaźnik programowalny do routera tl-mr3220, dodatkowo do tego modem 3g i w ten prosty sposób chciałbym mieć możliwość zdalnego programowania i monitoringu pracy przekaźnika programowalnego.
A przy okazji w ramach bonusu jakieś czujniki temperatury etc smile

6

mr3420 wytrzymuje modem, kartę muzyczną, pendrive i brelok lcd. Wiec wytrzyma.

7

A czy do tego routerka da się dorobić dodatkowy port USB jak w przypadku ASUS WL500gP? Do standardowego portu USB chciałbym podpiąć sterowanie do listwy zasilającej i mieć nad nią kontrolę. Do dodatkowego portu chciałbym umieścić hub z kamerką i pendrivem.
Mam asusa i poszukuję jakiegoś sposobu na sterowanie zasilaniem po USB.

8

Nie można. Możesz za to umieścić hub usb wewnątrz.

9

Pytanie, czy podłączając HUB do portu USB w TL-3220 istnieje możliwość odcinania napięcia do urządzeń pod HUBem czy tylko do portu USB routera? Znalazłem sprzeczne informacje na ten temat i już zgłupiałem, wydawało mi się że nie można przy aktywnym HUBie bo napięcie będzie na każdym z portów.

10

Dla mr3220 istnieje możliwość odcięcia zasilana portu usb routera. Więc jeżeli hub jest bez zasilana to zostanie obcięty. Jeżeli jest aktywny - zasilany, wszystko może zostać po staremu.

11

Nie wiem, czy w ogóle da się odciąć zasilanie z portu usb routera przy podłączonym aktywnym hubie. Napięcie z zasilacza huba pojawia się również na porcie usb routera. Nie wiem czy słusznie ale wywnioskowałem to w momencie jak przez pomyłkę zasiliłem hub złym zasilaczem (12 zamiast 5V) i przestał działać port usb w routerze sad.

12

Dałeś 12v na port w routerze. Upalił się czy nie?

13

Cezary napisał/a:

Dla mr3220 istnieje możliwość odcięcia zasilana portu usb routera. Więc jeżeli hub jest bez zasilana to zostanie obcięty. Jeżeli jest aktywny - zasilany, wszystko może zostać po staremu.

czyli tak jak myślałem. Szkoda, już myślałem że listwa ze sterowaniem USB za 40zł będzie ok big_smile i będę mógł ją podpiąć pod router przez huba, dalej muszę szukać rozwiązania tańszego niż listwa zasilająca po TCP/IP z interfejsem za 300zl smile