Temat: TP-Link MR3220 - prośba o pomoc

Panowie,
  Nabyłem router TP-Linka MR3220, wrzuciłem do niego Gargoyle 1.5.4 z http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
  Aktualna konfiguracja mojej sieci wygląda tak:

(Internet) AP (192.168.1.254) <--- kabel ---> (192.168.1.1) DI524 (192.168.11.1) <--- wifi ---> (192.168.11.111) Laptop

Chcę osiągnąć taką konfigurację:
(Internet) AP (192.168.1.254) <--- kabel ---> (192.168.1.1) DI524 (192.168.11.1) <--- wifi ---> (192.168.11.111) MR3220 (192.168.12.1) <--- wifi ---> (192.168.12.200) Laptop

Pytanie: jak to zrobić? W konfiguracji MR3220 ustawiłem go jako Bridge/repeater, "Adres IP Bridge" 192.168.11.111, Maska 255.255.255.0, "Adres IP AP/Gateway" 192.168.11.1. Wybrałem ustawienie "Połączony przez Klient- Bridge", repeater "Włączony", połączenie z SSID - tu moja sieć z DI524, Rozgłaszane SSID: inne niż to z DI524. Szyfrowanie i klucz - takie jak do aktualnej sieci.
I tu się pojawia pierwszy problem - przy próbie połączenia i wpuisaniu hasła mam "Możliwa niezgodność klucza zabezpieczeń sieci"
Jeżeli z kolei ustawię rozgłaszany SSID na taki sam jak w aktualnej sieci łączenie też jest niemożliwe - nie dostaję dobrego IP tylko bzdury w stylu 169.254.115.150 (nie wiem też z którym routerem się wtedy łączę - na liście jest jedna sieć - a urządzenia dwa)
O co może chodzić?

Dodatkowe pytania:
1. Dlaczego w trybie "Bridge/repeater" nie mam w konfiguracji ustawień DHCP? Czy dlatego, że wtedy MR3220 służy tylko do przekazywania dalej sygnału?
2. Połączenie z routerem przez WiFi jest niemożliwe - działa tylko kabel i ustawienie stałego IP. Czy tak po prostu jest, czy może mam tu jakiś błąd?

Z góry dzięki za pomoc!

2

Odp: TP-Link MR3220 - prośba o pomoc

1. Tak - on tylko przekazuje, dhcp dostajesz wtedy z routera wyżej, do którego jest połączony
2. Powinieneś móc się normalnie do niego połączyć, AP jest aktywne.

169.254.115.150 to adres z APIPA windowsa, czyli nie dostałeś adresu w ogóle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Problem z hasłem okazał się trywialny - wpisałem źle hex hmm
Ale ciągle nie działa mi połączenie MR3220 <---> DI524 (i pewnie dlatego nie przyznaje mi IP po wifi).
Jeżeli wyłączę tryb repeater to łapię sygnał tylko ze starego routera. Jeśli włączę repeater i na nowym routerze ustawię SSID jak ze starej sieci - łapię sygnał nowego routera, podłączam się przez niego do sieci, ale nie dostaję IP co wskazuje na to, że nie ma połączenia pomiędzy nim a starym routerem. Podobnie jeśli ustawię inny SSID.
Czy w Gargoyle mogę sprawdzić czy router jest połączony z drugim? Jeśli tak, w jaki sposób? Co może być przyczyną braku połączenia jeśli routery stoją praktycznie koło siebie? (na pewno są we wzajemnym zasięgu) Może jakoś przez SSH?

4

Zwykły ping z poziomu routera.

5

Cezary napisał/a:

Zwykły ping z poziomu routera.

Ping oczywiście nie dochodzi. Połączyłem się przez SSH, ifconfig pokazuję, że na interfejsie wifi nie jest nic skonfigurowane, a w GUI przecież wyszukałem sieć i zaznaczyłem tę, z którą chcę się łączyć. Jakiś bug GUI czy co? Jak w takim wypadku poczylaczyc oba routery (znasz moze Cezary jakis przykad jak sie uzywa ifconfig do konfiguracji wifi?)

6

ifconfig się nie używa, samo ifconfig to za mało, w /etc/config/wireless się ustawia to.

7

Chyba wrzucę tego MR3220 i kupię coś porządniejszego. Wszystko ustawione jest ok, a połączenia między DI524 a MR3220 jak nie było tak nie ma. Zmieniałem kanały (z 13 na 6), włączałem wszystkie możliwe tryby (bridge/AP z repeaterem, bez, WDS)  i nic.
Spójrzcie może jeszcze na screena poniżej:
http://i49.tinypic.com/jpxysp.png
Co tu jest nie tak, że łącząc się bezpośrednio z laptopa z siecią primavera sieć działa poprawnie a nie ma połączenia primavera <---> primaveraB? Czy może tracę czas na próby połączenia - może po prostu się nie da takiej konfiguracji uruchomić? (DI524+MR3220)

8

Inaczej - a łączy się jako klient (nie bridge) do DI524?

9

Przy takim ustawieniu jest połączenie DI524 i MR3220, jak wpisałem dnsy mogłem z MR3220 spingować wp.pl czy google'a. Dlaczego w trybie bridge nie działa?
http://i49.tinypic.com/2nuskgn.png

10

rozwiązałeś problem z tą funkcją repeatera? od kilku godzin również z tym walczę...

11

ja rozwiązałem prawię to stosując funkcję AP+klijent, pobiera sygnał i wysyła, ale jako osobna podsieć, gdy podaje identyczne ssid i security mam tryb handoveru. Prawie zaspokaja moje potrzeby.

12

adam_ruski napisał/a:

ja rozwiązałem prawię to stosując funkcję AP+klijent, pobiera sygnał i wysyła, ale jako osobna podsieć, gdy podaje identyczne ssid i security mam tryb handoveru. Prawie zaspokaja moje potrzeby.

Czyli w trybie -> Gateway (domyślnie)

U mnie też w tym trybie działa. Natomiast w trybie Wireless Bridge/Repeater  - objawy jak u Ciebie w powyższych postach.

Testowane na:
wr1043nd -> mr3220 (z szyfrowaniem i bez)
mr3220 -> mr3220

Czy ten tryb działa (Wireless Bridge/Repeater) po ustawieniach z poziomu panelu www? Czy jest ktoś komu ten tryb funkcjonuje?

NETGEAR WNDR4300