Temat: MR-3420 cegła

chciałem przywrócić ustawienia wiec wpisałem

mtd -r erase rootfs...

i niestety zamiast w shift trafiłem enter roll

zapala tylko power, pójdzie po kablu szeregowym?

jest na gwarancji, serwis może stwierdzić ze było wgrywane openwrt?

2

Odp: MR-3420 cegła

Po kablu szeregowym tak. Serwis może to sprawdzić, choć zwykle tego nie robi, po prostu wymieniają sprzęt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam wszystkich proszę o pomoc kupiłem w piątek ruter TL MR3420 chodził na SOFCIE 110617 ale w grałem OpenWrt przez sysupgrade soft openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin instalacja przebiegła bez problemu ale ruter sie nie zresetował sys miga po restarcie potem sie pali chyba dziala Tryb failsafe ale nie jestem pewny ale gdy przyciskam QSS SYS MIGA SZYBKO power sie świeci lan też i porty ale jak chce zrobić sysupgrade metodą taką Można też wgrać nowe oprogramowanie - potrzebujemy serwera http lub ftp na komputerze i połączamy pod
niego router. Na serwerze ftp/http umieszczamy plik z firmware pod nazwą np. a.bin. Następnie logujemy się
do routera przez telnet i wydajemy polecenia i biorę cd /tmp potem wget ftp://ip-komputera/a.bin sysupgrade -n a.bin i nic nie mam kabla kabel szeregowego do rutera Tylko J45 I TYM próbowałem i też nic i przez bootloader chciałem ale nie mam kabla prosze o pomoc jak uratować mój ruter MR3420 rozumiem ze chuba muszę kupić ten kabel ale jaki ? a IP 192.168.1.1 NIE widzi rutera przez  http nic i ma dziwne IP 192.168.1.221 ALE TE  TEŻ NIĆ jeju a dobiero co kupiłem jest nowy a na Gwarancji Proszę pisać do mnie na marczelito3@wp.pl za pomoc bardzo dziękuję

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

4

Wgrałeś trunka bez gui. Zaloguj się przez telnet na 192.168.1.1 po prostu. Trunk nie ma gui standardowo, więc musisz zainstalować.

Nie mogłeś gargoyle pl wgrać?

5

Aha dziękuję za odpisanie a powiedz mi o ci chodzi z tym Trunkiem i skąd te Gui pobrać przepraszam ale jestem tu nowy w tym temacie i nie za bardzo wiem o co chodzi. Cezary proszę cię napisz mi dokładniej i prościej jak tego Gui zainstalować

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

6

Podłącz kabel pod wan, zaloguj się telnetem do routera (192.168.1.1). a później polecenia:

opkg update
opkg install luci
/etc/init.d/uhttpd enable
/etc/init.d/uhttpd start

I na początek faq przeczytaj.

7

Cezary na początek dziękuje za odpisanie próbowałem tak IP ustawiłem 192.168.1.2 potem zrobiłem FTP do niego w grałem gargoyle pod nazwą a,bin wcześniej podłączyłem kabel DO WAN OD INTERNETU A SZARY NA PORT 1 POTEM LOGOWAŁEM SIĘ NA putty talentem przez 192.168.1.1 i podałem te polecenia i nic może ja to żlę robię jeśli tak proszę cie o napisanie tego jak i co  System mam Windows xp może na Liuxie lepiej ? pozdrawiam

8

A PODAM ze szary kabel wcześniej dałem pod WAN ALE PUTTY sie nie łączył przeż 192.168.1.1

9

Na lan nie wan.

10

NO TAK potem dałem na lan i się łączył przez talent mam wszystkie opisy wiec będę jeszcze działał a można też przez SSH ? CZY TYLKO TALENT  jak pisałem wcześniej jak to robie czy dobrze ? ale te polecenia nie zadziały bo nie mogę dostać się do rutera przez http// 192.168.1.1

11

Jak ustawisz hasło to będziesz mógł przez ssh. Masz połączenie z internetem żeby te polecenia zadziałały?

Wyłącz ten caps lock, dobrze?

12

Nie mam połączenia teraz przez Ruter MR3420 jak go podłącze nie mam netu bo nie jest ustawiony ja podpinam go kablem J45 NA WAN kabel od internetu idzie do Wan nie mam jak się dostać http/ nie idzie ale połączenie jest 100MB/S niby ale tetu nie mam na kompie przez ten ruter mam drugi TL WR543G no troszkę stary i przez niego teraz mam neta a jak chce coś robić z tym nowym podpinam go ale nentu nie mam przy najmniej żadne strony www. onet.pl nie ma jesli trzeba neta to mam HP mogę spróbować tak przez ubuntu Virtualboxa na HP podłączyć ruter kablem a jak na PC sprawdzić czy mam neta z tego TL MR3420 ? przez pinga ?

13

Ehh, no to jak mało się gui zainstalować, jak nie masz z niego dostępu do internetu? Przecież to nie są jakieś magiczne polecenia które powodują że gui się samo pojawi - ściągają i instalują środowisko graficzne.

14

Ale na diodach widać ze wszystko się pali czyli teoretycznie wygląda dobrze ale widziałem wcześniej pisałeś tak Najpierw zaloguj się przez telnet, ustaw sobie hasło, później dostaniesz sie przez winscp dopiero z tym hasłem może o to chodzi bo jeszcze tego nie robiłem przez to nie mogę się połączyć ?

15

no tak a dało by radę przez USB update softu do niego podpiąć usb i potem przez Putty wydać dolecenia ? tak pytam wiec co mi radzisz z tym dalej pozdrawiam zależy mi na działaniu rutera on niby chodzi Failsafe też ale co dalej

16

jutro jeszcze sprobuje przez to zrobić i zobacze czy coś w ogóle  pobiera!

17

Jeżeli nie masz modułów do obsługi usb to nie.

18

Witam to co mi pozostaję ? kabel szeregowy kupić na allegro ? i sprobowac  w grac oryginał soft  a te moduły pójdą bez neta ??? jeśli tak to dzie je poszukać a jeśli już mam kupić kabel to jaki żeby go podłączyć i zmienić soft pozdrawiam  a ja tego open w grałem przez update friware tak jak zmienia się oryginalnie i było ok potem już nie mogłem sie do niego dostać

19

Jeżeli możesz się dostać przez telnet to możesz wgrać innego oprogramowanie. Możesz się dostać teraz czy nie?

20

witam otóż to wygląda tak mogę się do stać i przez SSH  też wyskakuję login biorę root i ok piszę root 192,168,1,1  password potem wyskakuje i pisze oczywiście na ssh password i ciągle się pokazuję password telnet też się łączy ale żadne polecenia nie działają tylko restem rutera tylko 2 polecenia a netu nie mam robie to na tym ruterze ale dziś trafiłem na opis  o to on Jak już był wgrany "jakiś" openwrt lub gargoyle, jak nie ma dostępu do gui, jak nie ma dostępu do internetu. Ogólna
instrukcja:
1. ściągnij obraz na dysk (ten z sysupgrade w nazwie), zapisz na dysk pod nazwą a.bin. Można też pobrać oryginalny obraz
ze strony tp-linka, też tak zadziała.
2. zaloguj się przez ssh (program putty, wybierz ssh, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasła takie jak masz),
2a. jak ssh nie działa - zaloguj się telnetem do routera (program putty, wybierz telnet, ip: 192.168.1.1, użytkownik root,
hasła nie ma). Ustaw hasło (polecenie passwd), idź do punktu 3
2b. jak nie działa telnet - uruchom przez failsafe, zrób firstboot, reset i idź do punktu 2a
3. przy pomocy programu winscp przegraj ściągnięty a.bin do katalogu /tmp (koniecznie!) na routerze (i znów: ip
192.168.1.1, user: root, hasło takie jak ustawiłeś, protokół SCP (NIE FTP/SFTP!))
5. zaloguj się przez ssh do routera (znów program putty, ip: 192.168.1.1, użytkownik root, hasło takie jak ustawiłeś)
6. napisz polecenie no właśnie ja tak mam ale nie wiem jak to w punkcie 3 zrobić  chodzi mi o to winscp przegraj ściągnięty a.bin do katalogu /tmp (koniecznie na routerze / tmp jak zrobić czy on jest w ruterze czy trzeba robić ? a zapomniałem napisać wróce się co pisałem na początku zeby PUTTY I SSH widział robiłem tak 192.168.1.2 potem 192.168.1..1 Cezary Prosił bym cię o napisanie na moje gg tu masz 12991479 dokładnie jak to zrobić myśle ze ruter nie padł tylko jak nie potrafie  morze coś nie tak robię ????????

21

Nie mam gg. Uruchom winscp, podaj dane do logowanie, w jednym panelu masz katalogu z dysku, z drugim katalogi z routera. Tam masz /tmp. Obsługa tego przypomina total commnadera. Nie wiem jak można się zgubić.

22

OK ale DANE DO LOGOWANIA root i password ? a patrze teraz ten WinSCP jest session SFTP SSH  KURDĘ gdzie dokładnie jest

23

no już wiem o co chodzi ale nie mogę się zalogować do tego rutera niby ok ale ten password jak pisze ciągle to samo !

24

Hasło takie jak sobie ustawiłeś. Nie wiem czy "password".

File protocol masz na głównym ekranie zaraz przez oczami: http://www.firmax.pl/gfx/inne/winscp/winscp3.jpg

25

aha ok ALE JA wybierałem wcześniej FTP SAMO co mam wybrać ? dziękuję za pomoc i za zrozumienie