101

Odp: Różne pytania (WL500gP + OpenWRT i Linux)

5GB microdrive przewija się na allegro za KupTeraz w okolicach 150pln. Czasami ktoś sprzedaje normalnie i schodzi  za około 100 - 120. Do tego czytnik i masz nośnik. Swego czasu używałem SD 2GB w czytniku (taki jak pen wygląda, całe 6,99 na allegro) i też chodził miodzio, ale miał tendencję do grzania się.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

102 (edytowany przez Tom0000 2007-02-24 18:48:49)

Z routera chcialbym sprawdzic czy dzialaja LANy po ip. Moge oczywiscie wykonac pinga jakiegos adresu w lanie i zanalizowac odpowiedz. Moze jest jakas inna metoda np. analiza stanu interfejsu ethernet ?
Chce w ten sposob uzyskac odpowiedz , czy interfejs LAN routera jest widziany w lanie przez inne sprzety po ip czy nie.
Dodatkowo chcialbym wiedziec w ktorym momencie warstwa ip juz dziala i mozna taki test przeprowadzic - czyli skrypt w /etc/init.d/ sprawdzajacy to jaki powinien miec numerek po S ... SXXchecklanif  ?
Gdzie jest lista aplikacji znajdujacych sie w roznych .ipk ?

103

Juz sporo czasu poswiecilem na zabawe z rootem na usbsticku szukajac przyczyny - co jest nie tak. Przenosilem tylko /rom , i nastepnie instalowalem wszystkie te pakiety , ktore wczeniej instalowalem we flashu wewnetrznym .
Zauwazylem , ze po takiej instalacji dziala ping na adres ip a nie dziala na adres symboliczny (np. www.wp.pl) . Jak dalem dmesg to znajdowalem informacje o blednych blokach flasha.
No to zaczelem instalowac po kolei wszystko i zawsze reboot:
kmod-usb-core
kmod-usb-uhci
kmod-usb2   

Po zainstalowaniu usb2 router nie podnosi sie (no LANa nie podnosi). Reboot w internalu i z externala usunalem wszystkie pliki jakie niosl pakiet kond-usb2. Reboot z externala i wszystko dziala. Ogladnalem /sbin/init w internalu - tu w petli tego co jest lsmod-owane o dziwo nie bylo usb2.

Czy to znaczy , ze w przypadku przeniesienia roota na externala trzeba zrezygnowac z usb2 i wszystkich sprzetow usb , ktore nie sa usb2 ? Oraz z szybkosci usb2 ? Nie bardzo tego rozumiem.

104

Tom0000 napisał/a:

Z routera chcialbym sprawdzic czy dzialaja LANy po ip. Moge oczywiscie wykonac pinga jakiegos adresu w lanie i zanalizowac odpowiedz. Moze jest jakas inna metoda np. analiza stanu interfejsu ethernet ?
Chce w ten sposob uzyskac odpowiedz , czy interfejs LAN routera jest widziany w lanie przez inne sprzety po ip czy nie.
Dodatkowo chcialbym wiedziec w ktorym momencie warstwa ip juz dziala i mozna taki test przeprowadzic - czyli skrypt w /etc/init.d/ sprawdzajacy to jaki powinien miec numerek po S ... SXXchecklanif  ?
Gdzie jest lista aplikacji znajdujacych sie w roznych .ipk ?

Interfejsy powinny być podniesione po S41, więc cokolwiek chcesz zrobić, to po tym numerze.

Nie ma raczej innej metody na sprawdzenie. Interfejs może być podniesiony mimo że nie ma kabla fizycznie, wtedy nie masz sieci. Może też być podniesiony, ale nie ustawiony ruting, tez sieci nie będzie. Więc sam fakt że interfejs jest podniesiony raczej nic nie znaczy (tylko tyle że fizycznie interfejs istnieje). Ping jest dobrą metodą, ile nie są one wycięte na pingowanym hoście.

Dla ipkg nie znajdziesz raczej chyba nic takiego. Dla zwykłych debów jak najbardziej; tutaj musisz zdać się na nawę pakiety/jego opis. Ew. ściągnąć, rozpakować.

105

Tom0000 napisał/a:

Juz sporo czasu poswiecilem na zabawe z rootem na usbsticku szukajac przyczyny - co jest nie tak. Przenosilem tylko /rom , i nastepnie instalowalem wszystkie te pakiety , ktore wczeniej instalowalem we flashu wewnetrznym .
Zauwazylem , ze po takiej instalacji dziala ping na adres ip a nie dziala na adres symboliczny (np. www.wp.pl) .

Stanowczo problem z dns. dnsmasq nie chodzi lub z jakiegoś powodu nie może dobić się do sieci.

Jak dalem dmesg to znajdowalem informacje o blednych blokach flasha.
No to zaczelem instalowac po kolei wszystko i zawsze reboot:
kmod-usb-core
kmod-usb-uhci
kmod-usb2   

Po zainstalowaniu usb2 router nie podnosi sie (no LANa nie podnosi). Reboot w inteurnalu i z externala usunalem wszystkie pliki jakie niosl pakiet kond-usb2. Reboot z externala i wszystko dziala. Ogladnalem /sbin/init w internalu - tu w petli tego co jest lsmod-owane o dziwo nie bylo usb2.

Czy to znaczy , ze w przypadku przeniesienia roota na externala trzeba zrezygnowac z usb2 i wszystkich sprzetow usb , ktore nie sa usb2 ? Oraz z szybkosci usb2 ? Nie bardzo tego rozumiem.

Zauważ, że moduły niektóre są wpisane /etc/modules.d, a ładowane przez S10boot. Tak jest tez z usb2. Start systemu leci od inita, ładują sie moduły, montowane jest usb, zrobiony na nim root i uruchamiany init z busyboxa. A on leci po /etc/init.d i w końcu dotrze do ponownego ładowania modułów i próbuje załadować usb2. Może nie można tego zrobić jeżeli masz już załadowaną obsługę usb i w szczególności masz na nim nośnik z którego system działa.

Zrób eksperyment: jak masz wystartowany system na externalu zrób z palca insmod ehci-hcd. Jezeli system się zawiesi/przestanie odpowiadać/cokolwiek złego to masz odpowiedz. W takim przypadku usuń z externala plik /etc/modules.d/60-usb2.

106

Tom0000 napisał/a:

dnsmasq -l /tmp/dhcp.leases -K -F lan,192.168.0.100,192.168.0.249,255.255.255.0,12h

nie mam pojecia skad on sobie wzial ten adres z 100 i 249 na koncu . Niewatpliwie to moj lan, ale takic adresow nigdzie nie podawalem.

To zakres adresów dla sieci lan, dnsmasq robi też za serwer dhcp, a te adresy sa pobierane z nvram. Jak nie ustawiałeś to masz standardowe, czyli takie.

Dodalem go do /sbin/init w internalu i wyglada ze nie sprawia klopotow. Moze musi byc ladowany przez innymi ? np. ext3 ?

Wyglada na to, ze byl to epizodyczny sukces. Kolejne booty i pivot_root przestal sie montowac. Jak na razie pozostaje ewentualnosc ladowania tego z reki jesli bededzie to potrzebne dla jakis urzadzen.

Proste - skoro system wstał i  ma już obsługę usb i systemów plików to nie ładuj tego ponownie i nie rób nic z usb. System ma już to załadowane, więc po co ponownie to robić?

107

Uruchomilem wczoraj neosatrade na routerku poprzez usb mniej wiecej o godzinie 19:00 . Do polnocy obserwowalem sukcesywne ubywanie pamieci. Zaczelo sie mniej wiecej od mniej niz 11MB wolnego po uruchomieniu do 2,2M o polnocy. Rano stwierdzilem , ze router przerestartowal sie o 1:20 i aktualnie mial ponad 7M wolnego. Uruchomilem vi, cos wyedytowalem , wolny ram spadl juz ponad 100k.

Czy mozna w linuxie monitorowac zjadany ram przez watki ? Przydalaby sie aplikacja duzo duzo lepsza niz top .

108

O tym chyba Jarek też pisał, że coś zajada pamięć.

109

Ale czym monitorowac pamiec? Przeciez wystarczy jakis prosty monitor na ktorym bedzie mozna mozna swierdzic jakiemu watkowi przyrasta pamiec. Niestety nie znam na tyle linuxa aby wiedziec jakie narzedzie zastosowac.

110

Top w batch a nie interaktywnie. Jak wrócę do domu to zobaczę czy w ogóle top w openwrt daje sie tak uruchomić.

111

Niestety, top busybuxowy nie wspiera tego...

112

Masz proces, który widocznie ma przecieki pamięci. Ale to możesz zmienić tylko przez zmianę kodu programu, wiec jak już do należy słać info do autora, że taki problem istnieje. W skrajnym przypadku (ale głupim) - restart co określony czas.

113 (edytowany przez Tom0000 2007-02-27 10:20:35)

hehe , ale nie mam narzedzia do wykrycia co ten wyciek powoduje, wiec nie wiem do kogo slac info ...
a restart zapewnia sam system jak mu braknie pamieci ...

114

co masz uruchomione podczas tych testów? Neo i co jeszcze?

115

Da się, tym bardziej że ostanie wyniki pokazałeś zużycie pamięci, ale liczby procesów masz różne.

Wersja speedtouch (1.3.1) którą używacie jest datowana na 2004 roku, więc nie przewiduje, żeby autor zabrał się za poprawki i poprawiał przecieki pamięci. Więc powiem szczerze, macie problem, jeżeli to faktycznie cieknie.

116

U mnie czyste 0.9 chodzi już z tydzień bez widocznych przecieków/restarty ruterka.  Do tego mam uruchomione vsftpd, usb, ntpclient, od 3 dni jeszcze chodzi ctorrent odpalany z crona . Nie mam za to samby i rzeczy od neo.

Właśnie, możesz powyłączać wszystko zbędne i zostawić samo neo? Zobaczymy czy coś cieknie wtedy.

PS. Wyłącz ten telnetd, bo i tak nie możesz się na niego zalogować a niepotrzebnie zasoby zjada.

117 (edytowany przez Tom0000 2007-03-01 22:47:48)

No coz ... dsl-300t juz zamowiony.

Pozwolilem sobie usunac kilka ostatnich swoich postow , jako nic nie wnoszacych. Po odpaleniu golca z neo, top pokazuje co kazde odswiezenie okolo 4 bufory wiecej zajete , kilka kilo pamieci mniej. System dziala od 3 godzin.

118

Ciagle czekam na modem , a w miedzy czasie zauwazylem ze w mojej konfiguracji od restartu z mniej wiecej 13M wolnego ramu i okolo 2400 otwartych buuforow przez kilka godzin (cos kolo 12)  nic nie robienia przez router (z wyjatkiem oblugi samego siebie)  traci sie sporo zasobow , tak na oko po pol doby mam 10400k wolnego ramu i 5400 otwartych buforow. Po tym czasie system przestaje dalej zwiekszac zajetosc zasobow i utrzymuje stala ilosc wolnego ramu i buforow.

119

Ja również zauważyłem ubywanie zasobów. Podejrzewam, że neo jest tego powodem. Ale który z programów.....?
Po restarcie systemu mam wolne ok 16M pamięci i po 4 dniach spadło do 8M. Co prawda w między czasie startowałem różne inne programy (testuję Asteriska 1.4.1), ale używając neo od kilku miesięcy zauważam tem problem cały czas.

Myślałem jak znaleźć "winnego" i nie bardzo wiem jak to zrobić........

Pewnie ostatecznym rozwiązaniem będzie zakum modemu.

120

To co opisuje wystepuje po usunieciu z flasha plikow koniecznych tylko do obslugi modemu usb. Tak wiec ubytek ponad 2000k jest zwiazana z samym jakimis funkcjami podstawowymi openwrt.

121

W linuksie nie jako takowego pojęcia wolnego ramu. Jeżeli coś jest dostępne to system to przeznaczy na bufory (które później będą zwalniane jak będzie potrzeba). Jest to sytuacja normalna i dzieje się tak w każdym systemie linuksowym.

Natomiast faktycznie problematycznie jest jak jakiś  probram/proces zjada coraz więcej pamięci.

122

@Cezary:

Mam wielką prośbę. Poruszyłem temat WL500gP i OpenWRT na Forum - Inteligentny Dom i padły pytania odnośnie kompilacji własnych pakietów. Czy mógłbyś zerknąć na ten temat http://idom.wizzard.one.pl/forum/viewto … ?p=452#452 i dać odpowiedź smile
Będę zobowiązany.

123

Zanim przyjdzie mi mejl z rejestracją to już do domu wrócę smile Więc przekaż odpowiedz proszę.

a macie jakieś linki do cross-compilatora dla OpenWrt MIPSEL ??

Standardowe gcc jest cross-compilatorem. (http://gcc.gnu.org/). Na stronie openwrt jest dostępne także całe sdk zawierające kompilator i niezbędne pliki nagłówkowe.

myślicie że da się skompilować Qt pod MIPSEL ?? (chodzi mi oczywiście o kontenery i wątki a nie GUI) ?? a może Qtopia obsługuje mipsela ?

Pewnie by się dało o ile będzie chciało się pogodzić z uclibc, tylko po co, jak nie będzie GUI? qtopia wspiera i mispa i arm.

a jeszcze jakby był jakiś emulator lub virtualizacja MIPSEL na PC to już by byłą pełnia szczęścia....

qemu, będzie działał http://fabrice.bellard.free.fr/qemu/

próbowaliście już władować jakieś własne paczki do OpenWRT ???

Tak, kwestia kompilacji tylko pod mipsela.

Nie wszystko da się skopilować, bo openwrt oparte jest uclibc (czyli "obciętą" wersją libc) i część oprogramowania nie będzie chciała działać. Dlatego też dla Waszych celów jeżeli idziecie dalej ta drogą to najlepsze by było coś  z  pełnym systemem czyli np wl-500gp z debianem (ale normalnym, mipsel) lub coś na x86 np oparte na pc104.

124

Wkleiłem.

Bardzo dziękuję smile

125

Tak swoją drogą, to takie rzeczy ludzie często robią na procesorach jednoukładowych (pic, atmega lub ostatecznie rodzina 8051). Nawet na allegro masz zestawy "uniwersalne" które można oprogramować do obsługi pieca czy zwykłego włącz/wyłącz urządzenia. Soft pisany oczywiście samodzielnie, w asemblerze, bascomie lub C.

Tu masz linuksa, więc możesz korzystać z całego oprogramowania gnu (lub samemu pisać w tym co znasz i lubisz).