26

Odp: TL-WR1043ND DLNA / Gargoyle PL + minidlna - prośba o pomoc

Pozostaje przy minidlna bo ushare podobno nie pracuje z tv samsunga. Ale sprawa wygląda następująco. Naczytałem się na necie różnych tematów z podobnymi problemami. Wszystko by wskazywało na problem z ffmpeg. Zainstalowaną mam pełną wersję libffmpeg 0.5.2 z wszystkimi kodekami z openwrt.pl. Czy istnieje jakiś inny pakiet? Coś nowszego? Bo jakoś mam też problem z mkv. Jakby było brak jakichś splitterów czy coś:/

27

Tak, nowsza u mnie jest. Coś naprawdę daleko szukacie...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

I dalej nic:/ Ciągle wywala się na jednym pliku. Nie wiem. Może ktoś posiada plik Harry.Potter.7.2010.BRRip.Xvid-Noir o rozmiarze [1468604990 b] żeby spróbowac?:/ Brak mi już pomysłów, a najdziwniejsze że w ogóle też nie przechodzi żadne mkv. Próbowałem kilka i freeze nic dalej się nie dzieje. Mam zainstalowane minidlna-cvs oraz libffmpeg - 0.5.4-2 i libffmpeg-full - 0.8.7-1cj. I dalej nic. Myślałem, że może rozmiar pliku. Ale większy niż ten na którym się wiesza przechodzi:|

29

uruchom minidlna w konsol to wypisze czy go znalazł i co robi.

30

Widzę że jest jednak różnica w porównaniu do innych avi które znajdował. W innych wypisywał że Container: 'avi' i dodawał do listy. A tutaj kończy na skanowaniu katalogu:
[2011/12/13 16:31:35] scanner.c:733: info: Scanning /tmp/usb_mount/F6E07D11E07CD977/Filmy/[2010] Harry Potter - And The Deathly Hallows - Part 1
Skanuje 15 min i albo się zreseci albo zatrzyma minidlna. Identycznie jest z mkv. Bardzo dziwne bo niby kodeki są.

31

Może tyle czasu mu to zajmuje. Zostaw go i zobaczysz. PS - bazę masz na dysku czy w /tmp?

32

Czekałem do końca nie raz.  Bazę mam na /overlayu bo to karta 1gb. Skanuje katalog ale bez informacji że znalazł kontener avi jak w innych plikach wideo. Jest skanowanie plików 4 pliki przed nim skanuje szybko mu przechodzi. Wypisuje info o znalezionym avi. Dochodzi do 5 katalogu. Ta jest ten plik. Brak info o avi. Skanuje 15 min. Przerywa dalsze skanowanie. Przechodzi dalej do dodawania mediów do listy odtwarzania. Dodaje 4 pliki, i znów staje na 5 pliku. Znowu 15 min i albo skończy bez żadnych działań dalej, lub restart. A może jakbym podał Ci dostęp byłbyś w stanie jakoś pomóc?:/

33

Zgłaszaj problem na witrynie projektu skoro minidlna ma problem ze skanowaniem materiału.

34

Zgłoszone rano. Zobaczę co z tego będzie.

35

Minęło trochę czasu. Temat olałem bo żadnych odzewów. Pojawiły się aktualizacje Gargoyle PL, libffmpeg-full, minidlna-cvs. Zaktualizowałem, skonfigurowałem, zbaraniałem... Wszystko rozpoznaje. Skanuje już z 45 min ale wygląda na to że będzie ok.
Mam tylko małe pytanie bo sporo tego na dysku. Co kiedy dodam jakieś pliki? Czy on automatycznie sobie to znajdzie? Czy będzie skanował znów całość? Czy tylko doda/usunie to co doszło a co znikło?

36

Jeżeli sobie ustawiłeś inotify to sam znajdzie.

37

No mam włączone inotify i ustawione na 900s standardowo. Czyli co 15 minut odświeży bibliotekę? A czy można jakoś ręcznie zmusić go do odczytania nowych plików nie do odbudowy całej bazy? Bo zdarza się że coś dochodzi i by się obejrzało a tu 15 min czekać?:)

38

inotify robi to natychmiast jak coś znajdzie. Trzeba było tylko na yes przestawić.

39

A już się wydawało że będzie ok ale mam drobny problem. Przestał skanować na jakimś pliku. Komunikat [Transport endpoint is not connected]. Jak najpierw uruchomiłem skanowanie -R -d przeszedł za ten plik i to sporo. A teraz coś się zwiesił i nie idzie dalej. Tylko wtedy się zwiesił jak chyba dysk się zatrzymał z powodu nieużywania. A teraz leci film z dysk przez dlna więc dysk łazi, ale nie wiem jak zmusić do rescanu kiedy działa już serwer, żeby nie zatrzymać filmu:|

40

Nie masz jak wymusić rescan. Musisz go po prostu zatrzymać.

41

Nie wiem czy to problem czy takie jest domyślne ustawienie ale po każdym restarcie minidlna baza danych jest kasowana i skanuje od początku.
Czy da się jakoś ustawić aby nie usuwał całej bazy ale tylko ją aktualizował?

pozdrawiam

42

Jak ją trzymasz w pamięci a nie na dysku to nic dziwnego...

43

Bazę trzymam na dysku gdzie są wszystkie filmy.
Zastanawiam się czy nie ma na to wpływu rodzaj partycji gdzie trzymam media (NTFS).

44

To skąd wiesz że jest kasowana?

45

wiem stąd, że plik miał przed restartem koło 500kB, a po restarcie miał grubo poniżej 100kB i rósł czyli filmy były skanowane. Wielkość pliku znów dochodziła do około 500kB i znów restart. Szczerze to to 500kB podaje dla przykładu bo nie pamiętam ile to było, ale zwróciłem uwagę że restart następuje przy około 200 filmach w bazie. Miałem przez jakiś czas 194 filmy i wszystko chodziło dobrze przez tydzień, następnie wrzuciłem kolejny folder z około 30 filmami i po paru sekundach router się zrestartował.

46

Czyli że on wykrywa zmiany w filmach i aktualizuje ją. Jak robi restart to może oznaczać że bazy nie zamknąć i jest uszkodzona, więc robi ją od nowa.

47 (edytowany przez Kuri 2012-07-27 14:16:09)

root@Gargoyle:/$ minidlna -V
Version 1.0.24

config

root@Gargoyle:/$ cat /etc/config/minidlna
config minidlna config
        option 'enabled' '1'
        option port '8200'
        option interface 'br-lan'
        option friendly_name 'OpenWrt DLNA Server'
        option db_dir '/tmp/usb_mount/6E2CF4DB2CF49F7/'
        option log_dir '/tmp/usb_mount/6E2CF4DB2CF49F7/'
        option inotify 'yes'
        option enable_tivo '0'
        option strict_dlna '0'
        option presentation_url ''
        option notify_interval '900'
        option serial '12345678'
        option model_number '1'
        option root_container '.'
        option media_dir '/tmp/usb_mount/6E2CF4DB2CF49F7/'
        option media_dir '/tmp/usb_mount/a6fa3df0-8068-4ebb-91df-3c04c141237/'
        list media_dir '/tmp/usb_mount/6E2CF4DB2CF49F7/'

#       option media_dir=V,/tmp/usb_mount/
#       option media_dir=P,/tmp/usb_mount/6E2CF4DB2CF49F7/Zdjęcia/
        option album_art_names 'Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg'

inotify jak widać na yes, a nowych plików za chiny nie wyszukuje. W logach niby widnieją informację z tym,że z jednej partycji na dysku jakieś pliki zostały usunięte ale nowe się już nie pojawiają.

48

Sądząc po uuid to jest system plików ntfs. A on tego w tej implementacji nie obsługuje.

49

jedna partycja owszem jest w ntfs ale druga jest już w ext4, więc....
Poprzednie wersję minidlna dawały sobie radę z ntfs?

50

Nie. ntfs-3g, jako ze bazuje na fuse nigdy nie miało obsługi inotify.

Na tej drugiej powinno natomiast to działać.