1

Temat: Polskie znaki plików i minidlna

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakieś wyjście żeby minidlna rozpoznawało polskie znaki w nazwach plików? Jeśli nie bezpośrednio w samym minidlna to może przez openwrt? Na dysku który chcę udostępniać mam trochę plików/ktalogów, które zawierają polskie znaki i przez to minidlna nie chce ich dodać do bazy udostepniania, a jak wejde na dysk z normalnie z laptopa przez otoczenie sieciowe to pliki/katalogi które zawierają polskie znaki mają zmienioną całą nazwę na krzaczki...

Dzięki za pomoc.
pozdrawiam

2

Odp: Polskie znaki plików i minidlna

Bo masz je nie w utf-8 tylko w innym kodowaniu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To jak mam ustawic kdowanie utf8? sprawdzam strone i internet ale jak narazie bez efektu...

4

Domyślnie jest w utf-8. Ty nazw plików za to nie masz w utf8, masz np. w windows1250, na co wskazują krzaki w otoczeniu sieciowym.

5

Rozumiem to co musze zrobic zeby przekonwertowac do utf8 i zeby nowe pliki zapisywalo mi tez w utf8?

6

Popraw nazwy przez otoczenie sieciowe - będą w utf-8

7

Dzieki za propozycje ale nie chcialo mi sie przegladac wszystkich katalogow i plikow (mam jakies 300gb danych) i znalazlem prostsze rozwiazanie po pogrzebaniu w necie i na forum. Podlaczylem po prostu dysk do routera z opcja utf8 i wszystko od razu zostalo rozpoznane poprawnie i w otoczeniu sieciowym jak i przez minidlna. Tak tez ustawilem w fstab, takze w przyszlosci odrazu uzyje kodowania utf8.

fstab.@mount[1]=mount
fstab.@mount[1].target=/mnt/Dysk
fstab.@mount[1].device=/dev/sda1
fstab.@mount[1].fstype=vfat
fstab.@mount[1].options=rw,utf8
fstab.@mount[1].enabled=1

Pozdrawiam