Temat: Wyłączenie modemu 3G - wyłączenie zasilania
Czy ktoś wie może jakim skryptem wyłączyć modem 3G?
Albo wyłączyć w ogóle zasilanie na USB.
Jedno i drugie by mi się przydało.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wyłączenie modemu 3G - wyłączenie zasilania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś wie może jakim skryptem wyłączyć modem 3G?
Albo wyłączyć w ogóle zasilanie na USB.
Jedno i drugie by mi się przydało.
Komenda AT+CFUN=1,1 resetuje modem. Zasilaniem mozna sterowac tylko na niektorych routerach.
A czy na Asus WL500gP v1 jest to możliwe?
Niestety nie. Routery w których można wyłączyć zasilanie usb to TP-LINK TL-MR3220 i TL-MR3420.
Komenda którą wcześniej podałem restartuje modem. Wygląda to tak jak odpięcie zasilania. Komenda jest uniwersalna dla wszystkich modemów poza modemami Option'a. Dla nich działa komenda AT_ORESET.
Odcięcie ma jeszcze MR11U, MR3020 i WR703N
Dzięki,
A czy w "Gargoylu" jest jakieś polecenie co by mi chociaż wylogowało 3G z sieci. Bo sprawa wygląda tak, że chcę żeby modem zalogował mi się w określonych godzinach. Router wysłał raporty i sie wyłączył. Kombinuje sobie zbudować takie urządzenie, gdzie każdy Wat mocy jest na wagę złota ![]()
Modem 3G trochę prądu żre, na dodatek przy słabym zasięgu promieniuje dość mocno i zakłóca blisko znajdujące się sygnały analogowe.
Pewnie że jest. Zrób sobie w cronie ifup wan, wyślij, ifdown wan i to wszystko.
root@Gargoyle:~$ ifup down
interface not found.
/sbin/uci: Invalid argument
/sbin/uci: Invalid argument
Interface type not supported.hmm... nie chce się wyłączyć
Namieszałeś
ifdown wan
PS - tam jest też automat który włączy to po 3.min jeżeli to 3g jest. Więc opcję auto na 0 w wan musisz również ustawić jak go nie chcesz używać.
Dobra, wygląda że działa.
Muszę sobie jeszcze kabelek zrobić do zasilania i sprawdzę amperomierzem jak zmienia się prąd ![]()
Jak najszybciej wysłać polecenie do modemu 3G?
Zwykłe echo "coś" > /dev/ttyUSBX
Dzięki za pomoc, jest tak jak chciałem ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wyłączenie modemu 3G - wyłączenie zasilania
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc