Temat: LINKSYS WRT54GL TP-LINK 1043ND problem z sieciami

Witam
Mam taką konfigurację (na obu urządzeniach openwrt)
1. Neostrada z routerem w bridge + WRT54GL ppoe aby mieć dostęp do neta - do tego WRT54gl pracuje w trybie AP (siec1)
2. Tp-link w trybie AP+AP klient który rozsyła siec2 i wszystko niby działa natomiast jak jestem podłączony przez wifi w sieci1 to nie mogę pingować komputerów w sieci2 ale jak jestem w sieci2 to mam dostep do zasobów sieci1 co robię źle ?

Zależy mi aby mieć doste krzyżowy tj z komów sieci 1 do sieci 2 i na odwrót ? Macie może jakieś pomysły ?

2

Odp: LINKSYS WRT54GL TP-LINK 1043ND problem z sieciami

Na tplinku zrób sobie bridge, będziesz miał dostęp do wszystkiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez c.marcin 2012-04-30 21:03:04)

Zmieniłem na bridge+repeater ale i tak z sieci1 nie moge pingować komów i routera w sieci 2, czy możesz mi podpowiedzieć coś więcej jak to ustawić na gargoyle?

Jest ktoś w stanie coś mi pomóc bo już straciłem nadzieje.

4

Jak zrobiłeś bridge to wszystko ma jedną adresację. MUSISZ mieć możliwość pingowania, tak po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

coś nie chciało to u mnie zadziałać a próbowałem na różne sposoby w końcu poddałem się i zrobiłem sieć w połączeniu open wrt i dd wrt (z ktorym mam wiecej wspolnego) wykorzystując ten sam tryb i wirtualny interface co zajęło 20 min i po klopocie, nie wiem dlaczego nie chcialo to dzialac na dwoch open wrt. tak czy tak dzieki za pomoc