1

Temat: Gargoyle TL-WR1043ND a 3G rozłączenie

Witam, mam pytanko o zasadę działania 3G.  Czy modem może zostać rozłączony gdy nie ma transmisji ? Czy powinien cały czas podtrzymywać połączenie ?  Ruter nie jest u mnie także nie mam teraz za bardzo wglądu, modem E169 zasięg ok 45%. Zależy mi żeby cały czas było podtrzymane połączenie bo pod ruterem wisi telefon voip i widzę ze znowu jest rozłączony.

2

Odp: Gargoyle TL-WR1043ND a 3G rozłączenie

Cały czas jest podtrzymywane. Jeżeli modem zerwie połączenie to skryptu max 3 min ponownie inicjują połączenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK to muszę sprawdzić na miejscu, ale podejrzewam ze będzie rozłączony bo telefon by się zalogował. Jak coś to gdzie szukać problemu, modem, zasięg ?

4

Operator smile. Skrypt robi po prostu ifup wan jak nie ma pinga do googli. A czy modem się połączy to już całkiem inna sprawa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

feru napisał/a:

modem E169 zasięg ok 45%. Zależy mi żeby cały czas było podtrzymane połączenie bo pod ruterem wisi telefon voip i widzę ze znowu jest rozłączony.

Co prawda modem ten jest już leciwą konstrukcją ale ma wejście na antenę zewnętrzną-do ww zastosowania obowiązkowe. Kolejną jest dobry markowy aktywny HUB, obowiązkowe sprawdzenie na wymuszonym restarcie połączenia czy go wznawia bez odłączania zasilania(nie wiem z jakiej wersji Gargoyle korzystasz, bo kiedyś we wcześniejszych wersjach miałem z tym problem na MR-3420). Kolejną rzeczą jest wymuszenie aktywności modemu (dodatkowe miesięczne zużycie danych ok.0,5GB): http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1198 . Wskazane przekierowanie portów sip, stun (jeżeli 1-telefon to można przekierować port komunikacji UDP5060, stun-UDP3478). Miałem takie zastosowanie przez 6mcy i działało bez problemów i dostępu do sprzętu.

6

Nie miałem czasu jeszcze się tym zająć, ostatnio był połączony z 4dni. A może pomoże w tym przypadku "Automatyczny restart połączenia"  skrypt  tester.sh  ustawić na 6h ?