1

Temat: instalacja OpenWrt na asusie wl 500gp v2

na wstepie witam wszystkich swoim pierwszym postem.
od kilku dni przegladam rozne strony traktujące o OpenWrt i jego mozliwosciach, widzialem wiele poradnikow typu "jak zacząć". Ale przyznam że wykładam się, jeszcze zanim zacznę cokolwiek robić.

Wiem już jaką wersję openwrt - mniej więcej
do wyboru są wersje brcm-2.4 oraz brcm-47xx, z tego co wiem obie beda dzialac, wiec jaka jest roznica miedzy nimi, co wpływa na wybor?

druga kwestia:
po wyborze wersji (w tym wypadku brcm-2.4)
mam mozliwosc pobrania calej paczki w spakowanym archiwum tar, sumke kontrolną (nigdy nie wiedzialem jak sie tego uzywa i po co mi to), plik .config, dwa pliki trx (trx i trx2) oraz kilkanascie plikow bin.

czy wszystkie te pliki są potrzebne na etapie instalacji? czy tylko jeden (ktory?), a reszte dogrywam pozniej??

nigdy nie mialem doczynienia z linuxem, wiec prosze o wyrozumialosc.
mam nadzieje ze przy okazji zaminy softu na routerze poszerze swoją wiedzę o tym systemie wink

2

Odp: instalacja OpenWrt na asusie wl 500gp v2

Więc jednak za mało czytałeś smile

brcm-2.4 to wersja oparta o stary kernel linuksowy z linii 2.4.x, z binarnymi sterownikami od Broadcoma
brcm47xx to wersja oparta o nowy kernel linuksowy z linii 2.6.x, z otwartoźródłowymi sterownikami

Oczywiście używasz tylko jednego pliku, dla Ciebie jest ten *trx. Inne mają w nazwie do jakich modeli są przeznaczone. .config to plik konfiguracyjny zawierający opcje jakie były użyte podczas kompilacji tego, a sumy kontrole są po to, żeby taką wyliczyć z obrazu i sprawdzić czy to co ściągasz z sieci jest faktycznie tym czym powinno być (czy nie nastąpiło przekłamanie). Robi się ją programem md5sum, pod windowsem pewnie coś znajdziesz jak poszukasz do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli rozumiem że powinienem pobrać plik z rozszerzeniem *trx najlepiej w wersji brcm47xx, pliki *bin do szczescia nie są mi potrzebne?

4

Tylko trx, tak.

5 (edytowany przez siutek 2012-04-22 00:22:52)

no niestety... cos jest nie halo.
udalo mi sie zainstalowac OpenWrt, udaje mi sie do niego zalogowac zarowno przez telnet jak i przez www, i dopoki przegladam sobie obecne ustawienia wszystko jest OK, ale jak tylko sprobuje cos zapisać router sie wiesza.

najpierw niemogac znalezc odpowiedniej opcji w GUI sprobowalem zmienic macadres routera przez ssh,
pierwszą komendę: "uci set network.wan.macaddr=00:11:22:33:44:55" przyjmował bez problemu, ale następną: "uci commit network" wywalał błąd  "commit: not found", po czym zawiecha...

po kilku resetach i nieudanych probach ustawienia mac przez SSH udalo mi sie znalezc tą opcje w GUI, ale znowu router sie zawiesil, dopiero przy nastepnym resecie wykonując wszystkie ruchy szybko, byle zdarzyc przed zawiecha udalo mi sie zapisać nowy mac - EUREKA! jest internet!!

Teraz czas wlaczyc wifi... no i znowu kilka prob skonczylo sie zawiecha routera...

do takiego stopnia, że router nawet po wylaczeniu zasilania, kilkukrotnym, wogole nie odpowiadal na pingi...

jedyne co mi pozostalo, to ponowna proba wgrania openwrt. i tak dwa razy.

po trzecim wgrywaniu firmware udalo mi sie zalatwic zarowno mac, jak i ustawienia wifi przez konsole, mialem znowu net (na kablu). pomimo teoretycznie udanego zapisu ustawien wifi, zadne urzadzenie w domu ni widzialo mojej sieci wifi (kontrolka air byla wygaszona). no wiec sprobowalem zresetowac router wybierajac reboot w GUI.

router niby wstal, ale nie jest on widoczny z sieci... nie mam jak sie do niego dobic, chyba czeka mnie czwarta instalacja firmware, i chyba zaczne szukać sposobu na powrot do oryginalnego softu.

6

Wróć do oryginału. Tak się nie powinien zachowywać, a tym bardziej wieszać się na podstawowych poleceniach.

7

czyli pojedynek zakonczyl sie moją porażką, a płonne nadzieje na nowy soft poszly się... no właśnie wink

zastanawiam się, czy może wersja brcm-2.4 by zadzialala, ewentualnie inna dystrybucja (tomato?)

8

Działa i tomato i openwrt i dd-wrt. Możesz sobie wybrać.

9

Cezary napisał/a:

Cezary czy aby na pewno??? Kiedyś instalowałem na ten router ale również jego funkcjonowanie było dziwne. Wg mnie Open-Wrt działa na wersji 1 z procesorem brcm47xx a w wersji 2 jest inny procesor brcm53xx i działa na nim full wersji Tomato, DD-WRT, Olega...

10

W których tam wersjach pierwszych nie działało wifi, później to dodali.

11

jarek7714 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Cezary czy aby na pewno??? Kiedyś instalowałem na ten router ale również jego funkcjonowanie było dziwne. Wg mnie Open-Wrt działa na wersji 1 z procesorem brcm47xx a w wersji 2 jest inny procesor brcm53xx i działa na nim full wersji Tomato, DD-WRT, Olega...

czyli twierdzisz ze ze wzgledu na inny procek openwrt na wersji 2 moze miec problemy z poprawnym dzialaniem? za to tomato albo dd-wrt moze chodzic poprawnie?

a jak jest z dodatkami? czy musze szukac pakietów konkretnie do danej dystrybucji? czy moge nimi spokojnie operować i np pakiet z openwrt instalować na tomato?

12

Nie, pakietów z openwrt nie możesz instalować na tomato. Co wiecej - tak w ogóle nie możesz instalować pakietów, chyba że optware zrobisz.

brcm-2.4 zainstaluj i tyle.

13

a wiec jestem krok do przodu, zainstalowalem wersje brcm-2.4 i jak narazie wszystko dziala jak nalezy i nic sie nie wiesza, to co najwazniejsze mam: net i wifi, a teraz czeka mnie konfigurajca dysku, printserver, torrenty itp

14

Cezary napisał/a:

brcm-2.4 zainstaluj i tyle.

Czy ta wersja kernera wspiera obsługę modemów 3G, CDMA?

15

W kernelu 2.4 nie ma modułu option ani sierrawireless. Jest tylko ogólny usbserial. Wspierać wspiera.

16

Witam,

chciałem prosić o poradę co wybrać, aby zaktualizować mój router do jak najobszerniejszej wersji 12.09 / "Attitude adjustment".
Router, który posiadam to Asus 500gl z antenką po prawej stronie, a dokładnie:

cat /proc/cpuinfo:
system type             : Broadcom BCM5354 chip rev 3
processor               : 0
cpu model               : BCM3302 V2.9
BogoMIPS                : 237.56
wait instruction        : no
microsecond timers      : yes
tlb_entries             : 32
extra interrupt vector  : no
hardware watchpoint     : no
VCED exceptions         : not available
VCEI exceptions         : not available

cat /proc/version
Linux version 2.4.37.9 (openwrt@wrt1.marcant.net) (gcc version 3.4.6 (OpenWrt-2.0)) #42 Tue Apr 6 15:59:04 CEST 2010

cat /etc/openwrt_release
DISTRIB_ID="OpenWrt"
DISTRIB_RELEASE="10.03"
DISTRIB_CODENAME="backfire"
DISTRIB_DESCRIPTION="OpenWrt Backfire 10.03"

Jeszcze pytanie z ciekawości. Na stronie http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp podają, że : For 12.09 / "Attitude adjustment" you have to use BCM947xx/953xx target.

O co chodzi z tym BCM947xx/953xx ? Czy to chodzi o procesor routera, nigdzie nie mogę znaleźć, ani obrazu OpenWrt dla ww. , ani info w google.

17

Znaczy to ze masz wgrać dokładnie ten plik: http://downloads.openwrt.org/attitude_a … uashfs.trx

18

Cezary,

dziękuję, udało się. Chociaż żałowałem, że zaznaczyłem opcję "Keep settings".
Na początku jedyne (na szczęście) co działało to SSH, potem to już z górki.
Druga spostrzeżenie: to wykrył, że mam dwie karty Wi-Fi: Generic 802.11bg Wireless Controller - jako radio0 (i ta jest właściwa) i wl0. Kolejne sprawa to w Software, ścieżka jest do backfire, należy zmienić. Resztę skonfigurowałem ręcznie i działa.
Jeszcze raz dziękuję.

19

To jest jedno i to samo radio. Skoro zaznaczyłeś zachowanie plików to i repozytoria masz złe, zrób firstboota a wszystko będziesz miał tak jak trzeba.

20

OK, dzięki. Ale wystarczy, że zmieniłem linijkę od backfire na src/gz packages http://downloads.openwrt.org/attitude_a … /packages/ i wszystko jest ok.

Teraz to kombinuję, jak blokować te nieodpowiednie strony + reklamy i mam zagwostkę czy dnsmasq`kiem czy tinyproxy to załatwić. Masz jakieś doświadczenie w tej kwestii ?

Czy z tinyproxy można tak wykombinować, że blokuje ruch w określonych godzinach, ale np. dany user po zalogowaniu się ma dostęp full ?

21

Jak sobie to oprogramujesz to tak.

Jak wiem że można poprawić, ale nie wszystkie ustawienia z poprzedniej wersji się zgadzają. Np. ustawienia serwerów czasu.