1

Temat: TP-Link MR3420 - jaki firmware? Czy warto w ogóle zmieniać?

Witam.

Planuję zakup tego routera TP-Link TL-MR3420.
Nie zakladałbym tego tematu gdyby nie OpenWrt. Czytam wciąż FAQ i nadal niewiele wiem.. Z instalacją jakoś sobie poradze, chociaż używam na co dzień Mac'a to mogę postawić wirtualnie Windowsa, ale który firmware wybrać? Bo widzę ze jest tego pełno.. I co tak naprawde daje OpenWrt ? Czy warto zmieniać 32 na 64MB Ram?

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.

2

Odp: TP-Link MR3420 - jaki firmware? Czy warto w ogóle zmieniać?

No widzisz, jak zadałeś takie pytanie to znaczy że do niczego OpenWrt Ci nie jest potrzebne, bo oryginał Ci wystarcza.

Jeżeli znajdziesz się w momencie, kiedy stwierdzisz że czegoś Ci w oryginalne brakuje, żeby router miał taką a taką opcję itd - to tu własnie wkracza OpenWrt. Bo na nim da się to zrobić (jak masz umiejętności, ale to inna bajka), i 1500 innych rzeczy o których jeszcze nie pomyślałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuje za odpowiedź. Tzn. routera jeszcze nie posiadam,przymierzam sie dopiero do kupna i zastanawiam się czy warto od razu mu wgrywać firmware OpenWrt czy zostawić fabryczne. Skoro modyfikowane wprowadza jakieś lepsze parametry (chociaż minimalnie) to jestem za, ale jeśli trzeba coś samemu grzebać,zmieniać,ustawiać to raczej odpada bo się na tym nie bardzo znam a do tego nie posiadam Linuxa wink

4

Więc jak napisałem - kup jak potrzebujesz, ustaw  i tyle. Jeżeli wystarczy Ci funkcji, to nie zmieniaj po prostu.

5

to jeszcze jedno pytanie wink
Patrząc na cenę - do 150 złotych, jest to dobry model? Szczerze to dlatego go wybrałem ze względu na tą zmianę firmware która daje nowe możliwości.. a teraz to sam nie wiem co tak naprawde do końca daje OpenWrt. Ale poza tym, MR3420 warto kupić?

6

Jak masz 150zł to szukaj TL-WR1043ND (nawet używkę).

7

a myślałem że ten MR3420 jest lepszy od WR1043. To w takim razie szukam tego drugiego smile Dzięki!

8

1043 na gigabit i więcej flash. Reszta jest taka sama (no prawie).

9

to ostatnia rzecz już smile Gdybym chciał wrzucić zmodyfikowany firmware do routera MR3420 (wezme ten jako przykład) to interesuje mnie to? http://eko.one.pl/?p=openwrt-backfire

10

To jest bez gui, czyste backfire. Jak chcesz gui to gargoyle pl.

11

Aha rzeczywiście już widze. Dziękuje smile Zanim kupie, poczytam jeszcze wszystko i myśle ze powoli jakoś zdecyduje się na jakiś inny firmware niż oryginalny.

12

Jutro planuję zakup już routera. Ostatecznie, lepiej wybrać MR3420 czy WR1043? Używany na razie do kablówki, w przyszłości pewnie co innego. W domu pare urządzeń podpiętych pod Wifi, dwa pod kabel ethernet. Co ma MR3420 czego nie ma WR1043 i odwrotnie? Przepraszam ze troche już nie na temat smile

13

Z tego co się orientuję to... ..nic ,)

Jakby co chętnie zamienię mojego 3420 na 1043 tongue

14

'nic' w sensie że nie ma żadnych różnic? Zastanawiam sie jak taki router dałby sobie rade z udostępnieniem filmu na usb. Bo dzięki OpenWrt widzę ze jest mnóstwo dodatkowych funkcji,najbardziej interesuje mnie serwer iTunes no i udostępnianie filmów z usb. Chyba za małe parametry ma taki router żeby to w miarę poszło, mam racje?

15

1043 na gigabit i więcej flash.

Oba mają wystarczające parametry do tego, choć docelowo może być problem ze zmieszczeniem wszystkiego w mr3420.

16

Gigabit przyda się tylko przy przesyłaniu plików w sieci między komputerami tak? A w mr3420 trzymać można pakiety na pamięci USB robiąc extroota,dobrze zrozumiałem? Jak mam racje,to mr3420 mi wystarcza smile

17

W tym sensie tak.

18

Witam ponownie. Zeby nie tworzyć nowego tematu, mam już MR3420 z softem 3.12.19 Build 110617 Rel.39329n
Od czego zacząć żeby wgrać OpenWrt? Stąd ściągam Backfire : http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/ a następnie na Backfire instaluje Gargoyle? Stąd : http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl - dobrze rozumiem? I to będzie najlepsze wyjście dla MR3420? Czy polecacie coś innego?

19

Nie, po prostu zainstaluj gargoyle. Po co dwa razy chcesz instalować?

20 (edytowany przez Fish 2012-04-20 12:19:53)

Ok dzięki. Najlepszy będzie obraz openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin z linku : http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ tak? Widzę że była aktualizacja 15 kwietnia tego obrazu więc dosyć często się one pojawiają? Gdy wyjdzie nowa to można bez problemu ją wgrać w każdej chwili?
I w moim przypadku instalować według tego punktu?

"Przez WWW/oryginalny firmware
Należy posłużyć się plikiem openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin. Po prostu trzega go wgrać przez oryginalną stronę tak jak by się wykonywało aktualizację oprogramowania."

przepraszam za tyle pytań,myśle ze za jakiś czas już będe nieco wiecej wiedzieć w temacie.

21

Na wszystko co pytasz: tak.

22

witam,OpenWrt zrobiony. Niestety nie moge połączyć się z routerem na Macu (używam Cyberduck). Myślałem że to wina Maca, ale na Windowsie niestety to samo (program WinSCP). Wyskakuje błąd "SSH-2.0-dropbear_0.53.1." Chciałbym zrobić Extroota i wgrać pakiety ale bez tego chyba ani rusz.

23

To nie jest błąd tylko jeden z komunikatów. Co zainstalowałeś w końcu? Czyste backfire? To przez telnet najpierw się podłącz.

24

Gargoyle zainstalowałem. Wersja : 1.5.4 (31273) ,chyba że jest coś co bardziej polecasz to wrzucę inne oprogramowanie.

25

To normalnie przez ssh. Ściągnij sobie putty pod windowsa i się podłącz.

PS. W tym winscp trzeba scp ustawić, nie sftp.