Temat: Serwer wydruku na TP-LINK MR3420

Witam. Mam zainstalowane na swoim routerze Gargoyle PL oraz zrobiony extroot. Chcialbym podlaczyc swoja drukarke HP do portu USB routera i udostepnic ja dla dwoch komputerow. Co musze zainstalowac? Mam dwie drukarki jedna nowsza wielofunkcyjna HP deskjet F380 oraz starsza HP deskjet 3325. Bedzie ktoras dzialala?
Z gory bardzo dziekuje za wskazowki,odpowiedzi oraz pomoc.
Pozdrawiam

2

Odp: Serwer wydruku na TP-LINK MR3420

p910nd, skonfigurować wg poradników na eko.one.pl.

Czy będzie działała to już musisz sprawdzić samodzielnie, nie wszystkie chcą działać w ten sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Wielkie Dzieki Cezary zainstalowalem p910nd i dziala drukowanie. Mam jeszcze jedno pytanie jako ,ze moja drukarka jest wielofunkcyjna to czy istnieje mozliwosc skanowania. Np. chce zeskanowac jakis dokument na komputer. Jest taka ogolnie mozliwosc?

4

Instalując np. sane na routerze i odpowiedni soft na komputerze który będzie rozmawiał z sane. Jest i wersja pod windows i pod linuksam.

5

Czyli rozumiem ,ze mam zainstalowac pakiet sane-backends oraz sane-libs ? Jest jeszcze sane-frontends do czego on sluzy ? Na komputerze z Windows 7 cos mozesz polecic dobrego do skanowania dokumentow oraz zdjec?

6

Na komputerze to zainstaluj sobie cokolwiek, tyle że XSane WIN32 version będziesz musiał zainstalować.

7

OK. Tylko napisz mi jeszcze czym sie rozni sane-backends od sane-frontends. Musze miec oba zainstalowane na routerze?

8

backend to właściwy demon który będzie słuchał do skanowania. frontends to programy dzięki którym możesz z konsoli zeskanować coś.

9 (edytowany przez krychol83 2012-04-19 14:07:48)

Zainstalowalem sane na routerze. Jak sprawdzic czy skaner jest widoczny pod routerem.  Jak ten program uruchomic i jak skonfigurowac na routerze?

10

scanimage -L

Idź na stronę projektu i zacznij o nim czytać bo już na samym początku stoisz w miejscu smile

11

Nie daje sobie rade z tym sane. Chyba zrezygnuje. Probowalem nawet usbip ale windows7 niby znajduje urzadenie podlaczone na routerze ale przy probie uruchomienia poleceniem

usbip -a 192.168.1.1 1-1.3           

wychodzie blad err