1

Temat: Port WAN nie przypisany do LAN - mr3420 i najnowszy garygole

Witam.

Szanowni nie wiem czy macie tak samo ale w wyżej wymienionym mr3420 na najnowszym garygole (by cezary) - a może i trochę starszych kompilacjach - przy wyłączonej całkowicie opcji wyjścia do sieci internet port WAN nie przypisał się on automatycznie do pozostałych portów LAN. Starsza kompilacja na 100% automatycznie go przełączała. Jedyna opcja jaką wykombinowałem to ustawienie wyjścia do internetu jako "stały adres IP bezprzewodowo" i wtedy mogę przypisać port WAN do LAN - no ale to taki workaround a nie rozwiązanie docelowe.

No i teraz sedno:
1) czy wiecie jak poza GUI przypisać ten port do LANowych?
2) czy to jest błąd czy celowe uzasadnione działanie, że się nie przypisuje

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

MvincM

2

Odp: Port WAN nie przypisany do LAN - mr3420 i najnowszy garygole

Nie zrozumiałem pytania - co nie działa?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Sorki za niejasne napisanie.

Chodzi o to, że jak mój router nie służy za bramę do internetu (i to nie ważne czy po kablu czy po wifi) ale pełni tylko rolę switcha i AP to warto odzyskać port WAN aby był spięty z pozostałymi portami LAN i był zwykłym portem LAN. W starszej wersji jak zaznaczyłem, że router "nie jest routerem" to WAN przypisywał się z automatu do pozostałych portów LAN. Teraz (tj. parę wydań garygole  później) niestety nie jest z nimi zbridgowany. Zapewne mogę tor zrobić w /etc/config/network ale kiedyś robiło się to automatycznie (albo mi się zdawało) i to było logiczne.

Dzięki,
MvincM

4

I tak jest nadal. Tyle za każdym razem masz w gui opcję czy przypisać port WAN do lanu czy nie. Od dawna już tak jest.

5

Kurcze no chyba nie albo ja ślepy jestem ;(

Znaczy da się tą opcję wybrać ale musi być ustawiony dowolny tryb podpięcia do sieci Internet. Inaczej nie ma tej opcji - rzuć okiem na screenshot:

https://photos-1.dropbox.com/i/o/FGSlX0 … an_lan.jpg

Dzięki,
MvincM

6

Normalnie nie ma, tak.

Jak chcesz to sobie ręcznie lan dodaj eth1 do bridge.

7

Dzięki za info! Trzeba pamiętać o tym przy każdym upgrade oprogramowania.

Thx
MvincM

8

Gargoyle bardziej oryginalny soft przypomina, gdzie wszystko jest określone i zapięte wg określonych ramek - chcesz inaczej to grzebiesz samodzielnie..