1 (edytowany przez vatazhka 2009-10-30 16:56:45)

Temat: ASUS WL500gP - świecą się wszystkie diody oprócz POWER

Postanowiłem, że podzielę się swoją historią, bo objawy nie są oczywiste, a w miarę niskim kosztem można przywrócić router do życia.

Pewnego dnia router znienacka przestał działać. Świeciły się wszystkie diody oprócz POWER. Szybkie sprawdzenie w Internecie pokazało, że w ostatnich miesiącach jest to bardzo często występujący objaw awarii. W wielu przypadkach pomogła naprawa lub wymiana zasilacza. Winne są zapewne tanie kondensatory...

Kupiłem taki zasilacz - router podniósł się bez problemów. Zdecydowałem się na podwyższoną wydajność prądową (4 A zamiast oryginalnego 2,5 A) ze względu na podłączone po USB peryferia - co prawda te prądożerne przez zasilany hub, ale zawsze lepiej mieć trochę mocy w zapasie - oraz kartę na Atherosie z dwiema antenami.

2

Odp: ASUS WL500gP - świecą się wszystkie diody oprócz POWER

Wczoraj miałem dokładnie to samo... Rano rotuer nie działał - tzn świeciły się wszystkie diody poza power... Na szczęście poszukałem w sieci i znalazłem info, że to dość częsta przypadłość tych routerów i że to pada zasilacz...

Chwilowo podłączyłem rotuer pod zewnętrzną kieszeń dysku - tam jest 5V. Tylko, że zasilacz do dysku ma wydajność 2A, no ale działa i dysk i router wink Jutro zakupię na giełdzie RTV jakiś osobny zasilacz.

A pytanie mam do Ciebie od drugą antenę, można wiedzieć gdzie ją podłączyłeś? Pod tę drugą złączkę na płycie? Bo ja też wymieniłem kartę wifi na Atherosa, ale zasięg trochę słaby w mieszkaniu...

3

KooT napisał/a:

A pytanie mam do Ciebie od drugą antenę, można wiedzieć gdzie ją podłączyłeś? Pod tę drugą złączkę na płycie? Bo ja też wymieniłem kartę wifi na Atherosa, ale zasięg trochę słaby w mieszkaniu...

Sprawdź najpierw ustalenia opcji softled i diversity - w moim przypadku odpowiednie ich ustawienie poprawiło sytuację.

Co do podłączenia drugiej anteny - moja karta ma dwa złącza U.FL. Podłączyłem fabrycznie zamontowany pigtail do gniazda MAIN, a do gniazda AUX - dodatkowy pigtail (taki jak fabryczny - U.FL-RSMA).

4

Mam dokładnie tę samą kartę smile Dzięki za info, pobawię się też tymi ustawieniami..

Pozdrawiam.

5

mi też padł ale naprawiłem
opis ze zdjeciami na forum openwrt - puchnie 1 kondensator 1200u 10V - koszt 1,50 - grubo przepłacony - no ale takie ceny dla hobbistów ;P

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=23031

6

mi też padł kupiłem zasilacz, a potem okazało ze stary dało się naprawić. Mam 2 zapasowy smile

7 (edytowany przez tls 2011-01-24 20:52:44)

potwierdzam niestey. (znaczy w ten sam sposob padl i moj )
padl typowo jak w opisie https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=23031
i tez podobnie naprawiłem dając (jak w linku) dwa zamiast jednego
(uznajac ze skoro miejsce i plytka jest projektowana
na dwa kondensatory to naprawię te "oszczędności" chinskich producentow
i wygładzę mu Vwy...)