1

Temat: Xmail - problem z pocztą przychodzącą

Witam,
Zainstalowałem Xmaila na swoim iConnect, na którym jest już serwer lighttpd na portach 81 i 82. Xmail uruchamia się bez problemu, skonfigurowałem pod niego outlooka i pojawił się problem. Mogę wysyłać pocztę z tego konta, natomiast jeśli wyślę coś z innego konta na ten adres email, to otrzymuję odpowiedź "User not found", czyli zupełnie jak gdyby konto nie istniało. Być może problem tkwi w konfiguracji domeny. Pytanie tylko co powinienem dokładnie zrobić. Nigdzie też nie wpisywałem rekordu mx od strony Xmaila. Domena na której postawiłem Xmaila to ta sama domena na której mam stronkę (może tutaj tkwi problem). Proszę o pomoc.

2

Odp: Xmail - problem z pocztą przychodzącą

To może pytanie innego typu:) Co sprawia, że dany adres e-mail np. georgeclooney@mojadomena.pl jest widoczny w sieci? Ustawienia w xmailu, czy jakieś ustawienia w domenie? Jeśli tak to jakie?

3

To nie tak działa. Adres może być dowolny. Serwer pocztowy wysyłając mejla sprawdza czy w domenie mojadomena.pl jest mx zdefiniowany. Jak tak, to próbuje się do adresu przez tego mxa wskazanego dobić i wysłać mu przez smtp treść wiadomości. A co się z nią dalej staje to już kwestia tego serwera który odebrał.

Czy mx musi być koniecznie - nie pamiętam, trzeba by w rfc zerknąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

MX mam zdefiniowany w domenie i odnosi się on do domeny która jest przekierowana na adres ip do serwera na ligttpd na porcie 81, na którym jest stronka. Jak wpiszę w outlooka moją domenę w serwer poczty wychodzącej i przychodzącej to poczta się "sypie", natomiast gdy wpisuje w te pola swój adres IP to wysyłać maile idzie, no ale z zewnątrz nie istnieje:/ W server.tab mam normalnie w wymagane pola wpisane nazwy domeny.