1

Temat: simpleshaper vs. transmission i inne uruchomione lokalnie

Szukam i trochę trudno mi znaleźć więc pomyślałem, że napiszę.
Używam OpenWRT na mr3420 i ogólnie to jestem bardzo zadowolony z shapera dla wskazanych po IP urządzeń w sieci.
Problem w tym, że jak uruchomię ss to takie transmission uruchomione na routerze niemal staje w miejscu.
Wyłączenie ss zdejmuje ten kaganiec.
Próbowałem obejść problem definiując regułę dla a to 192.168.1.1 (adres routera w sieci LAN), "localhost" lub 127.0.0.1.
W sumie to nic nie uzyskałem.
Przyznam, że mam problem głównie z tym transmission. Inne rzeczy mi tak jakoś nie doskwierają.

2

Odp: simpleshaper vs. transmission i inne uruchomione lokalnie

U mnie nawrzucanie w Transmission zbyt wielu torentów kończy się fikołem routera.
Jest jakaś rada jak temu zapobiec?
Doszło do tego iż sciągnięcie 10 obrazów ubuntu graniczy z cudem.

3

Zmniejsz liczbę peerów i połączeń na torrent smile

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

4

Własnie tak myslałem że to może pomóc.
Tylko stosując się do twojej rady...
To aby mieć pewność co do stabilnej pracy routera należałoby ilość połączeń ograniczyć do zera.
Czy swap w jakis sposób mógłby pomoc?
Może jakies inne rozwiązanie? Bo w obecnej sytuacji przypomina to loterię.

SMACZNEGO JAJKA !!!

5

redink77 napisał/a:

Własnie tak myslałem że to może pomóc.
Tylko stosując się do twojej rady...
To aby mieć pewność co do stabilnej pracy routera należałoby ilość połączeń ograniczyć do zera.
Czy swap w jakis sposób mógłby pomoc?
Może jakies inne rozwiązanie? Bo w obecnej sytuacji przypomina to loterię.

SMACZNEGO JAJKA !!!

No u mnie bez swapa to włączenie blacklist restartowało router - raczej nie dziwne bo w sumie zapotrzebowanie na ram przekraczało 50MB chwilowo. Włączyłem 64M swapa i jest ok.
Inna rzecz, że z moich doświadczeń to w rok kartę mmc zajeździłem lekko intensywnym swapowaniem na n770 robiącej za downloader (aria2c).

Ale wracając do wątku, czy nikt nie korzysta z ss i transmission jednocześnie aby mieć jakieś swoje spostrzeżenia lub wskazówki?

6

Ja zrobiłem 128mb swapa ale niestety. Wykorzystanie ramu 99% swapa 1-3% i po chwili fikołek.
Fikołkom sprzyja zalogowanie się do konsoli, zalogowanie się na webif Transmission.
Wszystko fajnie gdy ciągnie sie 10 jakichś niszowych torentów gdzie liczba połączeń jest nikła.
Ale juz 5 obrazów ubuntu gdzie liczba połączen jest dramatycznie większa uniemożliwia normalną prace urządzenia.

7

redink77 napisał/a:

Ja zrobiłem 128mb swapa ale niestety. Wykorzystanie ramu 99% swapa 1-3% i po chwili fikołek.
Fikołkom sprzyja zalogowanie się do konsoli, zalogowanie się na webif Transmission.
Wszystko fajnie gdy ciągnie sie 10 jakichś niszowych torentów gdzie liczba połączeń jest nikła.
Ale juz 5 obrazów ubuntu gdzie liczba połączen jest dramatycznie większa uniemożliwia normalną prace urządzenia.

Moje doświadczenia ze swapem (z n770 i n810) są takie, że jak jest za duży to problem jest. Jakby system się blokował przy przepisywaniu zbyt dużej ilości danych na powolną pamięć podręczną.