26

Odp: sierra 307 i aero2

Hmm, hmmm...czy w przypadku direct-ip powinienem mieć iface usb0? Zaś ja mam nadal 3g-wan, tak?

Czym się różnią te "tryby"?

27

Ogólnie - tak. Przeczytaj poradnik będziesz wiedział jak to skonfigurować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

To drugie działa jako zwykła karta sieciowa. Pozwala na uzyskanie większych szybkości, nie ma też tam zwykłego połączenia ppp i wszystkich jego naleciałości.

29

@rufik
u mnie jak już wcześniej pisałem na standardowym sterowniku z kernela działa ponowne połączenie. Tylko jest mały problem bo jeśli robi to pppd to rzeczywiście nie działa ale jeśli wywołasz ifup wan2 to połączenie jest nawiązywane bez potrzeby odcinania zasilania.  Sprawdź czy tak samo jest u ciebie.

30

Coś nie do końca mi wychodzi przestawienie się na iface usb0. Na początku dostałem segfault przy ifup wan, ale po restarcie routera już zachowywał się poprawnie. Nawet zobaczyłem iface "usb0". No ale i tak straciłem wczoraj wieczorem godzinę na próby połączenia modemu, gdyż zgodnie z poradnikiem leciałem kolejno:

MODE="AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"darmowy\"" gcom -d /dev/ttyUSB3 -s /etc/gcom/setmode.gcom
MODE="AT$QCPDPP=1,1,\"\",\"\"" gcom -d /dev/ttyUSB3 -s /etc/gcom/setmode.gcom
MODE="AT!SCACT=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB3 -s /etc/gcom/setmode.gcom

I dupa, po AT!SCACT nie dostawałem nawet kawałka połączenie, dioda na modemie ochoczo do mnie mrugała nie chcąc się zapalić na stałe. No nic, zostawiłem sobie problem na dziś smile

Dziś kapnąłem się, że przecież Sierra 307 ma iface diagnostyczny (do wydawania komend) na /dev/ttyUSB2, a nie 3. I rzeczywiście zadziałało (choć komenda AT$QCPDPP kończy się ERROR, ale to "tylko hasło"), mam połączenie na modemie smile
I to by było na tyle z cieszenia się, gdyż "ifup wan" kończy się błędem:

user.info sysinit: udhcpc: SIOCGIFINDEX: No such device

Poniekąd słusznie, gdyż nie mam iface "usb0", proszę bardzo:

root@RanczoRouter:~$ ifconfig | grep -A1 Link
br-lan    Link encap:Ethernet  HWaddr 54:E6:FC:B3:7C:38
          inet addr:192.168.10.1  Bcast:192.168.10.255  Mask:255.255.255.0

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 54:E6:FC:B3:7C:38
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0

mon.wlan0 Link encap:UNSPEC  HWaddr 54-E6-FC-B3-7C-38-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 54:E6:FC:B3:7C:38

Konfiguracja sieci jest taka (/etc/config/network):

config 'interface' 'loopback'
 option 'ifname' 'lo'
 option 'proto' 'static'
 option 'ipaddr' '127.0.0.1'
 option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
 option 'ifname' 'eth0'
 option 'type' 'bridge'
 option 'proto' 'static'
 option 'netmask' '255.255.255.0'
 option 'ipaddr' '192.168.10.1'
 option 'dns' '192.168.10.1'

config 'interface' 'wan'
 option 'proto' 'dhcp'
 option 'ifname' 'usb0'

config 'switch' 'eth0'
 option 'enable_vlan' '1'

config 'switch_vlan'
 option 'device' 'eth0'
 option 'vlan' '1'
 option 'ports' '0 1 2 3 4'

Do tego małe info o module "sierra" i urządzeniach:

root@RanczoRouter:~$ lsmod | grep sierra
sierra_net              7744  0
sierra                  8720  0
usbserial              24352  2 option,sierra
usbnet                 11008  1 sierra_net
usbcore                98048 19 option,ums_usbat,ums_sddr55,ums_sddr09,ums_karma,ums_jumpshot,ums_isd200,ums_freecom,ums_datafab,ums_cypress,ums_alauda,sierra_net,sierra,usbserial,usbnet,ledtrig_usbdev,usb_storage,ehci_hcd

root@RanczoRouter:~$ dmesg | grep sierra
usbcore: registered new interface driver sierra
sierra: v.1.7.40:USB Driver for Sierra Wireless USB modems
usbcore: registered new interface driver sierra_net

root@RanczoRouter:~$ ls -l /dev/ttyUSB*
crw-rw-rw-    1 root     root     188,   0 Jan  1 01:00 /dev/ttyUSB0
crw-rw-rw-    1 root     root     188,   1 Jan  1 01:00 /dev/ttyUSB1
crw-rw-rw-    1 root     root     188,   2 Jan  1 01:00 /dev/ttyUSB2
crw-rw-rw-    1 root     root     188,   3 Jan  1 01:00 /dev/ttyUSB3
crw-rw-rw-    1 root     root     188,   4 Jan  1 01:00 /dev/ttyUSB4

Niby wszystko OK, zauważyłem tylko, że mam 5 urządzeń ttyUSB, gdzie przy standardowym sterowniku kernela miałem 4 sztuki...ciekawe co to jest to ttyUSB4 smile
Pytanie brzmi - co mogę jeszcze zrobić ws. pojawienia się iface "usb0"? Jakoś konfigurować ręcznie? A może to kwestia jakiegoś przełączenia modemu za pomocą usb-modeswitch? Jak to sprawdzić (komenda)?

31

ifconfig -a żebyś zobaczył lub ifconfig usb0 up. Jeżeli oczywiście usb0 się zrobił.

32

Cezary napisał/a:

Jeżeli oczywiście usb0 się zrobił.

Dobrze to ująłeś smile Sęk w tym, że sprawdzałem "ifconfig -a" i nie mam tam usb0. To znaczy, że driver nie stworzył iface zapewne. Po wyjęciu-włożeniu modemu do portu USB poprawa o 100%:

user.info kernel: usb0: register 'sierra_net' at usb-ar71xx-ehci-1, Sierra Wireless USB-Ethernet Modem, 72:18:a0:ab:01:07

usb0      Link encap:Ethernet  HWaddr 72:18:A0:AB:01:07
          UP BROADCAST RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

Podejrzewam, że przy starcie routera zapewne kolejność ładowania modułów nie jest prawidłowa. Pewnym obejściem jest dopisanie do rc.local sekwencji off-on linii USB (akurat TL-MR3420 ma taką możliwość), ale chyba pokombinuje z kolejnością ładowania smile

33

W żołnierskich słowach po 3 dniach testów:
1. instalacja sterownika direct ip jest badziewnie prosta - wywala się standardowe moduły kernela i instaluje kmod-usb-sierrawireless-directip, reboot routera (bo inaczej segfault)
2. wyeliminowane kompletnie błędy typu "sierra ttyUSB3: resubmit read urb failed.(-1)"
3. dla Aero2 nie trzeba komendy AT$QCPDPP=1,1,"","" (bo login i hasło puste)
4. stabilność połączenia póki co wzorowa
5. przy zerwaniu połączenia (dla Aero2 co godzinę) nie jest ono automatycznie nawiązywane, trzeba sobie skryptem sprawdzać (ping) i stawiać na nogi poprzez polecenie AT!SCACT=1,1 i po ~10 sek robimy "ifup wan" (konieczne ze względu na pobranie od nowa adresu IP po DHCP)

Testuję dalej smile

34

Kompilowałeś może moduły samemu czy użyłeś gotowych? Ja bym chciał sobie na Broadcoma zrobić ale niebardzo wiem jak się zabrać do kompilacji.
Ciekawe, czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie połączenia bo ja chciałbym Sierry używać jako połączenia zapasowego.

35 (edytowany przez rufik 2012-04-11 09:50:41)

Użyłem gotowych od Czarka.
Co do sposobu sprawdzenie połączenia, to nie miałem jeszcze czasu, aby poszukać komendy AT pokazującej status. Zapewne AT!SCACT?1 pokaże status (PDP context status).

Edit: no i sprawdziłem, po rozłączeniu mam status 0:

root@RanczoRouter:~$  MODE="AT!SCACT?1" gcom -d /dev/ttyUSB2 -s /etc/gcom/exec.gcom
Sending command: AT!SCACT?1
AT!SCACT?1
!SCACT: 1,0
OK

Więc wystarczy grepnąć-katnać (| grep "SCACT: 1" | cut -f2 -d ",") i masz status 0/1. Ale ping ma swoje zalety dodatkowe, gdyż sprawdza faktyczną komunikację.