51 (edytowany przez kamillo 2012-02-25 17:38:37)

Odp: owncloud - problem z uruchomieniem php

no to jest chyba sqlite

$CONFIG = array(
"datadirectory" => '/www1/data',
"dbtype" => 'sqlite',
"version" => '3.0.1',
"installedat" => '1464.07699',
"lastupdatedat" => '1330113354.1',
"installed" => true,
"loglevel" => '2',
);

tylko gdzie ją znaleźć w systemie? i czy da sie do niej zajrzeć?

Mam coś takiego w /www1/data/owncloud.db i ten plik zawiera tylko

This file contains an SQLite 2.1 database 

52

A, Ty masz jeszcze lekko starą wersję. Będziesz miał ją zapewne tam gdzie index.php masz, w gółwnym serwera. Tak, zainstaluj sobie sqlite i możesz się do niej dostać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

a da się zaktualizować owncloud tak żeby zachował mi config, tzn głownie chodzi mi o konta userów i pliki jakie im przypisałem?

54

Teoretycznie owncloud ma jakiś mechanizm aktualizacji. Czy działa - nie wiem, nie miałem jeszcze okazji go używać.

55

ok to poszperam. A jakby inaczej. Jak usunąć owncloud? big_smile bo kiedyś próbowałem ręcznie

rm "poszczególne pliki" 

ale chyba sie tego tak nie robi tongue

56

Jak nie, po prostu wytnij cały katalog...

57

hmm no całego katalogu nie chce usunąć, a jak daje poszczególne podkatalogi to nie wszystkie kasuje

root@Gargoyle:/www1$ rm -r 3rdparty
Segmentation fault
root@Gargoyle:/www1$ rm -r apps
Segmentation fault
root@Gargoyle:/www1$ rm -r config
root@Gargoyle:/www1$ rm -r core
Segmentation fault
root@Gargoyle:/www1$ rm -r files
root@Gargoyle:/www1$ rm -r l10n
Segmentation fault
root@Gargoyle:/www1$ rm -r lib
^C

na lib sie zwiesił i katalog został, no i te wszystkie przy których "Segmentation fault...

58

Bo za dużo plików tam jest. Usuwaj po kolei w mniejszych partiach.

59 (edytowany przez kamillo 2012-02-25 21:54:18)

heh można sie wkurzyć tongue zainstalowałem najnowsza wersje owncloud i jak dodaje katalogi, to nie pojawiają się w panelu na www, a w WinScp pojawiają się...
to samo z przesyłanymi plikami... przesyłają się a w panelu ich nie widać ;/

60

Acha, masz ten sam problem co ja. Też miałem Segmentation Fault przy próbie usunięcia pliku. Potem musiałem naprawiać system plików na laptopie. Przy czym mi się wydawało, że problem był z długością ścieżki, a nie z ilością plików.

61

rm -r apps raczej za długą nazwą nie jest smile

62 (edytowany przez kamillo 2012-02-26 16:27:02)

hmm chyba jednak raczej ilość plików tutaj była problemem. Usuwałem je później ręcznie przez WinScp nie przez konsole i jak za dużo zaznaczyłem to sie zawieszał. Tak w sumie to wolno tak usuwać pliki? czy tylko przez konsole?
Co do tego problemu z plikami katalogami, które się nie pojawiają w panelu. Dzis wykonałem wszystko od nowa cała aktualizację i dalej to samo sad przy pierwszym uruchomieniu miałem taki błąd: http://img207.imageshack.us/img207/5402/bladw.jpg
Czy ja coś namieszałem, czy coś w tej wersji Owncloud jest nie tak?

63

winscp jest tylko nakładką na konsolę w sumie.

64

ciąg dalszy przygód z OwnCloud smile mianowicie śmiga już od jakiś 2 tygodni i jest w miare stabilnie. Zdarzyło mi się juz 2 raz że serwer się zawiesi

503 service unavailable

wynika to chyba ze zbytniego obiciążenia, np jak zaloguje się kilka osób i cos tam na nim grzebią. Router ma określone możliwości więc pewnie nie da się tego "podrasować" żeby się nie wieszał. Pomyślałem czy dałoby się zrobić jakiś skrypt który wykryje że serwer jest akurat zawieszony czyli wyświetla pięknie to co wyżej zacytowałem i żeby ten skrypt wykonywał restart routera, lub samego lighttpd i php. Jeśli tak to bardzo prosiłbym o pomoc w tej kwestii bo w pisaniu takich skryptów nie jestem orłem smile

65

Podpowiedzi:

1. shell smile
2. wget -O - http://adres strony | grep "503 service unavailable"
3. Jak w/w zwróci to - restart /etc/init.d/lighttpd restart

Kiedyś musisz się nauczyć skrypty pisać, więc...

66

dzięki smile powoli do przodu i wszystkiego sie da nauczyć, tylko często chęci są duże ale z czasem krucho smile a tutaj akurat musze szybko zadziałać bo owncloud służy mi aktualnie do wymiany plików między moimi znajomymi (zdjęcia i muzyka z wesela smile )

67

chciałbym uruchomić owncloud pod serwerem apache i już na początku mam problem z konfiguracją. Zainstalowałem apache a pozostałem moduły już miałem, czyli:

php5-fastcgi php5-mod-sqlite php5-mod-session php5-mod-hash php5-mod-pdo-sqlite php5-mod-mbstring php5-mod-ctype php5-mod-simplexml php5-mod-json php5-mod-xml php5-mod-zip

do konfiga apache na końcu dodałem obsługe php

ScriptAlias /local-bin /usr/bin
    AddHandler application/x-httpd-php5 php
    Action application/x-httpd-php5 /local-bin/php-cgi
    <Directory "/usr/bin">
        Order allow,deny
        Allow from all
    </Directory>

jednak jeszcze jakby mu brakowało obsługi bazy sql, bo wywala mi:

can not connect to database, using sqlite. (SQLSTATE[HY000] [1] unable to open database: /www1/data/owncloud.db)

w jaki sposób uruchomić z apache sql? w katalogu mime od apache nic nie wykimałem...

68

Zgaduję - uruchamiasz apache na użytkowniku nobody, a on nie ma praw zapisu do /www1/data/ ?

69

tak zgadza sie uruchamiam na nobody, tak jak było w standardowej konfiguracji... mam ustawione tylko adres Ip port, oraz DocumentRoot "/www1" i <Directory "/www1">. A jak nadać użytkownikowi nobody prawa zapisu?

70

Poleceniem chmod ( a+w itd)

71

chmod (a+w) chyba nie czaje. Wiem ze przez chmod 755 www1/data moge nadać prawa dla pliku data, ale nie rozumie o co chodzi z tym chmod (a+w)???

72

A widzisz. I tu brutalnie przekieruję Cię na edukację: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod

A w szczególności sprawdź jaka jest różnica miedzy liczbami a tym a+w. Taka praca domowa zamiast oglądania TV smile

73

dzięki za mobilizajce smile problem rozwiązany

74

Witam.

Czy ktoś znalazł sposób na uruchomienie owncloud na openwrt w wersji 4.0.1 lub wyżej? Wcześniejsze wersje mają problem z synchronizacją za pomocą klienta pod windows ze względu na różnicę w czasie (pomimo, że takowej nie ma).

Pozdrawiam.

75

Zainstaluj. Jeżeli nadal będzie wrzeszczał o składnie w klasach to pisz do deweloperów owncloud. 4.0.4 jeszcze się nie nadawało do użytku na openwrt.