Temat: openWrt@tl-wr1043nd nie pobiera DHCP od ISP

Witam,
Od jakiegoś czasu mój router przestał pobierać informacje po DHCP od mojego ISP.
Z tym, że:
- serwis DHCP po stronie ISP wydaje się działać (Tzn komputer z którego teraz piszę @ M$ Windows 7 professional x64 bez problemów pobrał DHCP po tym samym kablu i sklonowanym MAC routera),
- router pobiera DHCP z wystawionego przeze mnie testowego serwisu.

poza tym:

root@OpenWrt:~$ swconfig dev rtl8366rb port 0 get link
port:0 link:up speed:100baseT full-duplex

Jakieś pomysły - co mógłbym sprawdzić?

Myślałem nawet o przesniffowaniu pakietów wysyłanych przez router do ISP i z powrotem jednak nie mam kompa z dwoma sieciówkami.
Czy jest jakiś działający sniffer, który można by uruchomić w tym celu na openWrt?

2

Odp: openWrt@tl-wr1043nd nie pobiera DHCP od ISP

tcpdump masz, możesz go uruchomić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A to się zmieści na routerze? Bo google podpowiada, że tcpdump jest za duże na router i poza tym nie widzę nigdzie pakietów.

4

Tak, bo jest specjalna wersja, pakiet nazywa się tcpdump-mini

5

A jak mogę zainstalować ten pakiet jeśli nie mam dostępu do neta z routera?
Swoją drogą nie widzę go w repo neutral

6

Jest w standardowym repo 10.03.1. http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … /packages/

Po prostu ściągnij go. Instalację masz w faq (prześlij do routera przez winscp, ftp czy sambę)

7

Więc sprawa wygląda tak, że router wysyła DHCP Discover ... i nie dostaje żadnej odpowiedzi z ISP hmm
...ale jak już wspomniałem serwis DHCP po stronie ISP odpowiada na zapytania kierowane do niego po tym samym kablu przez komputer.
Spróbuję zrobić by udhcpc z routera zaczął udawać windowsowego klienta - może dostanę jakąś odpowiedź tongue