Temat: Host po stronie LAN widziany z IP z klasy WAN

Chcę zrobić jutro myk, że jeden z PC w LAN ma być widziany tak jakby był w WAN (DMZ nie wiem czemu z Gargulca nie działa). W wndr3800 port WAN nie jest w VLAN z LAN, więc spięcie ich jako jeden VLAN chyba odpada tak aby były na 1 switchu. Mogę wpiąć tego kompa w switch netgeara bo stoją obok. Ustawienie dodatkowego switcha między modemem dsl, a netgerem nie wchodzi w grę, a było by najprostsze.

Całość rozbija się tak naprawdę o dostęp przez RDP do tego hosta. WOL działa, ale nie mam siły żeby się do niego dobić.

2

Odp: Host po stronie LAN widziany z IP z klasy WAN

Po prostu dodajesz eth1 (wan) do br-lan, będziesz miał jedno.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli w br-lan ma mieć dwa fejsy? eth0.1 (to mój vlan dla kabla) i eth1 (czyli wan)? eth1 będzie w dwóch sekcjach WAN i LAN? Patrzę na wiki i nie widzę opcji aby dwa raz ifname mogło być w jednej sekcji.

4

Nie nie nie. Tak nie zadziała. To była odpowiedź na pytanie jak złączyć w jedno, ale nie znaczy że jak zostawisz również w wanie to będzie działać. Albo tu albo tu.

5

Jutro poeksperymentuję. Gdyby to był jeden switch to dałbym w vlan obecny wan + 1 z lan, a resztę podzielił na 2 vlany jak mam teraz. W efekcie miałbym te 2 porty jako zwykły switch (trochę podejrzane 2 porty jako wan ;-) i chyba oba porty były by z punktu widzenia modemu dsl podpięte bezpośrednio, netgera miałby jeden routowalny ip, a win2k3 drugi. W /etc/host wrzuciłbym przekierowanie po hostname na IP tego win2k3 i otworzył cały ruch między nim, a lan. Od strony wan nie chroniłby go firewall netgeara - byłby totalnie otwarty. Teoretycznie można chyba by spróbować w ogóle wyrzucając port WAN i zrobić wszystko na switchu przez vlany?

6 (edytowany przez jarek7714 2012-03-21 15:36:43)

Szymon_Zy napisał/a:

Chcę zrobić jutro myk, że jeden z PC w LAN ma być widziany tak jakby był w WAN (DMZ nie wiem czemu z Gargulca nie działa).

Podobnie u mnie na tej nowej wersji Gargoyle-czasami pomaga ponowne zapisanie ustawień. Zrobiłem teraz wg instrukcji http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja i ciekaw jestem czy po zmianie IP na iPlus będzie to działało dalej (wcześniej jak już załapało przez GUI to po zmianie adresu zewnętrznego IP się wysypywało).

7

Jaki adres zewnętrzny przy iplusie?

8

Cezary napisał/a:

Jaki adres zewnętrzny przy iplusie?

Wykupiony i dostępny przez APN: pro.plusgsm.pl. Od początku marca mam problemy z zasięgiem HSPA iPlusa (złożyłem stosowną reklamację-1,5 był zasięg na dobrym poziomie raptem 1-marca znikł, pozostał HSDPA-lipa). Wczoraj nie wyrobiłem zadzwoniłem na info-linię czy będzie mi działać zewnętrzne IP na HSPA+900Aero2 i uzyskałem info że od stycznia już działa, rzeczywiście działa, tylko problem jest z samą siecią tzn. jej stabilnością, mimo dobrych transferów i niższych pingów daleko jej do Polkomtela-przy nie mal full zasięgu, widoczności optycznej i odległości ok.1km potrafi zerwać połączenie kilka razy w ciągu doby, na sieci Plusa raz na tydzień, 2tygodnie i tu jest problem że przy zmianie router potrafi się pogubić z przekierowaniem na DMZ.

9

dla mnie to kombinujesz jak tylko RDP. Dodaj do interfejsu WAN alias z drugim adresem IP publicznym (bo rozumiem, że potrzebujesz mieć na innym adresie ip RDP) i zrób forward jednego portu na LAN i tyle.