526

Odp: Witam - kilka pytań początkującego

Dla Ciebie to pewnie pestka, wiadomo. Chciałbym aby startowały - transmission deamon i  minidlna. Obecnie mam je wyłączone z autostartu i włączam ręcznie. Generalnie chciałbym jakoś uporządkować autostart, aby w przypadku braku prądu i ponownym wł routera nie było problemów z startem.

TL-WR1043ND Gargoyle:
1.6.2.2 (r42647),  by obsy oraz NAS z MiniDLNA i Transmission

wcześnej: HUB aktywny + drukarka + USB 2,5" + miniDLNA z napisami + torrent

527

Mam pytanko zablokowałem porty w ograniczenia zablokuj wszystkie oprócz 80 i 443 i niestety ale porty działają jakieś sugestie będę wdzięczny Pozdrawiam

528

Screenshot pokaż.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

529 (edytowany przez kowalsulik1 2012-03-21 19:11:38)

http://images38.fotosik.pl/1436/84cd2fcf0d585d0dmed.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84c … 85d0d.html

530

Ale nie ograniczaj jednocześnie lokalnych portów i zdalnych portów. Takiego ruchu nie ma. Same zdalne porty.

531

to znaczy lokalne mam zostawić blokuj wszystko ? czy nie blokuj z wyjątkiem ?

532

blokuj wszystko. W sensie nie zmieniaj tej opcji.

533

nic nie pomaga
http://images46.fotosik.pl/1403/fc621fdfdbf2d44emed.jpg

534

Witam
Za parę dni będę zmieniał komputer, mam teraz wszystko dobrze działające serwe ftp, sambe otoczenie sieciowe, dlna, oraz działający WOL, komputer cały czas otrzymuję to samo IP, co muszę zmienić żeby mi to wszystko działało po zmianie komputera

535

Nic? Co najwyżej przypisanie mac adresu do ip.

536

Cezary napisał/a:

Nic? Co najwyżej przypisanie mac adresu do ip.

Ale w jakich plikach ?

537

Zakładam, że skoro zadałeś takie pytanie to wcześniej tego nie zrobiłeś. Więc nic.

W gui masz static dhcp w zakładce dhcp.

538 (edytowany przez fido 2012-06-20 19:10:50)

Cezary napisał/a:

Zakładam, że skoro zadałeś takie pytanie to wcześniej tego nie zrobiłeś. Więc nic.

W gui masz static dhcp w zakładce dhcp.

W tym problem że robiłem ale jakiś czas temu i niestety skleroza naszła, mało mam styczność z konfiguracją linuksa. Niestety GIU nie mam, posiadam czyste openwrt bez gui. Na pewno muszę zmienić mac w configu do funkcji WOL, w plik rc.rocal i w pliki dhcp w /etc/config. Przynajmniej tak mi się wydaję.

539

Tak, większość rzeczy jest w /etc/config

540

Witam
Jak i gdzie mogę skonfigurować usługę DNS w moim 1024ND i Openwrt. Mam użytkownika, hasło i domenę zarejestrowaną w dyndns i korzystam z programu pod windowsa a chciałbym skonfigurować router.

541

http://eko.one.pl/?p=openwrt-ddns

542

Ok dzięki
A jest możliwość sprawdzenia czy po konfiguracji to działa ? jeśli tak to w jaki sposób ?

543

Zaloguj się do swojego konta w serwisie dyndns czy gdzie tam masz i zobacz czy adres ustawił...

544

Czy po wykonaniu poleceń z podanego opisu muszę to jakoś uruchomić i coś zaznaczyć żeby automatycznie startowało ?

545

Uruchamia się to samodzielnie przy podniesieniu interfejsu, więc możesz albo zrestartować router albo zrobić np.

ifup wan

546

Witam
Coś się stało nie dobrego może kolega mi pomoże. Mam internet z kablówki i tak sobie chciałem pokonbinować z dna ale zastanowił mnie fakt dlaczego mimo posiadani konta na dyndns i skonfigurowanej domeny nie mogę wysłać pingu i poprzez tą domenę nie mogę się dostać do serwera ftp. No i program pod windosem nadzorujący IP cały czas wywala synchronizacje IP z DynDns. Problem polega na tym że mam jakieś dziwne ip nie wiem czym to jest spowodowane czy coś u mnie nie tak czy kablówka coś namieszała może kolega pomoże. Nawet nie działa mi zdalny pulpit poprzez program VNC. Mam teraz ip 176.221.100.22 a o ile pamiętam to było inne ale dlaczego po zmianie nie działa mi serwer ftp ping i vnc no i oczywiście skrypt to WOL.

547

Ten adres nie daje się pingować ani dostać do ftp. Jesteś pewnien że dostawca nie blokuje Ci portów wejściowych?

548

Cezary napisał/a:

Ten adres nie daje się pingować ani dostać do ftp. Jesteś pewnien że dostawca nie blokuje Ci portów wejściowych?

Nie wiem jak to sprawdzić dziś dopiero takie coś zauważyłem że ma miejsce nie wiem od jakiego czasu się tak dziej ale było wszystko ok wiec nie wiem co jest grane z tego co pamiętam to kiedyś ip zaczynało się od 89.XXX nie wiem co teraz robić ale chyba pozostaje zadzwonić do dostawcy co jest grane bo odłączyłem na chwilę router i IP było jakieś inne różniło się cyframi w środku i dało się pingować.

549

Nadal masz ten sam ip...

550 (edytowany przez fido 2012-08-04 09:01:10)

Cezary napisał/a:

Nadal masz ten sam ip...

Nie dziś ma inny 176.221.100.91 ale zastanawia mnie fakt że jak podepnę tylko modem bez routera to mam adres
172.19.83.234 przynajmniej wczoraj taki był, a jak wejdę na stronę dostawy internetowego czyli multimedia www.test.mm.pl to pokazuje mi IP całkowicie inne takie jak miałem do tej pory 89.228.xxx.xxx i jak wpiszę ten adres w przeglądarkę to się uruchamia skrypt od WOL i działa wówczas też ftp. No i teraz zauważyłem że jak podepnę sam modem nie mogę wejść na test.mm.pl