Temat: Konfiguracja jako Wireless Bridge przez Gargoyle
Jestem w hotelu, który udostępnia wifi, ale w moim pokoju sieć mam tylko na telefonie. Laptop nie może złapać sygnału. Mam ze sobą router TL-WR1043ND wyciągnięty z szafki w domu. Chcę z niego zrobić repeater dla laptopa. Odłączyłem od niego dysk, zrobiłem firstboot, wgrałem Gargoyle, żeby było łatwiej skonfigurować urządzenie jako powtarzacz sygnału.
Hotelowy router przydziela mi adres 192.168.31.89, maska 255.255.255.0, brama 192.168.31.1.
Skonfigurowałem więc w Gargoyle adres AP/Gateway jako 192.168.31.1, adres bridge strzeliłem 192.168.31.240 (generalnie jest przydzielany dynamicznie dla każdego urządzenia). Nie mam dostępu do konfiguracji routera hotelowego rzecz jasna.
Zeskanowałem dostępne sieci, wybrałem sieć hotelu, wpisałem nazwę swojej sieci. Nie ma żadnego hasła do sieci.
Teraz kiedy łączę się ze swoją nową siecią mam "ograniczenie lub brak łączności". Nie mogę też wejść do konfiguracji Gargoyle'a.
Jakie mam opcje? Mam szukać po wszystkich ip interfejsu Gargulca? Mogę zrobić firstboota. Tylko jak potem skonfigurować router?