miałem kiedyś taki przypadek. Klient ustawiony na port 587 wysyłam maila i zonk. Wkurzam się szukam problemu i nic. robię telnet na 587 i nic. Patrze w log a tu na 25.
Finał taki, że głupi antywirus w tym wypadku avast mimo, że łączyłem się na 587 próbował usilnie na 25 zapukać do serwera. Bo przecież musi skanować maile i mieć wszystko pod kontrolą.
Wyłączyłem skanowanie poczty wychodzącej i było już ok.
Morał z tego taki, że nie wszystkie błędy są wina routera i firewalla na nim
A wracając do tematu
poczta to nie tylko port 25
to również dla smtp
25
465
587
dla pop3
110
995
dla imap
143
993
na routerze możesz zablokować uogólniając porty na dwa sposoby
-pierwszy blokuje dostęp do portów na routerze i TYLKO dostęp do routera - łańcuch INPUT/OUTPUT
-drugi blokuje dostęp do portów przekazywanych przez router - łańcuch FORWARD
jedno nie wyklucza drugiego. Czyli możesz chcieć zablokować port 25 dla FORWARD (przekazywanie przez router pakietów)
ale jednocześnie chcesz aby do routera można było się dostać na port 25 INPUT (np. masz na routerze swój serwer smtp)
Blokowanie portu 25 dls FORWARD uważam za zdrowe. Ten port powinien być wyłącznie do przekazywania poczty miedzy serwerami. Dla klientów poczty typu outlook pozostały porty 465 oraz 587
Dlatego większość operatorów dla dostępu do internetu niekomercyjnego (neostrada itp.) blokuje z automatu port 25 do internetu od klienta.